- Edward Iordănescu îl descoperă la Legia Varșovia pe Dariusz Mioduski.
- Cel care fugea din Polonia comunistă la 17 ani și muncea pentru 3 dolari pe oră în SUA este astăzi miliardar, la 61 de ani.
- Din 2012 implicat la club, Mioduski are o problemă: e nerăbdător cu antrenorii. Atenție, Edi!
Edward Iordănescu este oficial antrenorul Legiei Varșovia. La 46 de ani, fostul selecționer al „tricolorilor” a semnat un contract pe două sezoane, până în 2027, cu salariu lunar de 40.000 de euro.
Va fi prezentat luni dimineață de clubul polonez. Are ca obiectiv titlul și nu e o misiune ușoară.
Alb-negrii nu au mai fost campioni din 2021. Sezonul trecut, au încheiat Ekstraklasa pe locul 5, la 16 puncte de Lech Poznan.
Patronul Dariusz Mioduski, 61 de ani, nu are multă răbdare cu antrenorii. E necruțător. Cine nu e performant pleacă repede. Și „militarii” tot modifică stafful tehnic.
Șeful lui Iordănescu a fugit în SUA la 17 ani. Câștiga 3 dolari pe oră
Proprietarul clubului lui Iordănescu are o poveste specială.
În vara lui 1981, când avea doar 17 ani, Dariusz a fugit împreună cu familia în Statele Unite. Au profitat de un moment când guvernul comunist le permitea polonezilor să iasă din țară și nu s-au mai întors.
„Povestea mea este una tipică de imigrant. Nu credeam că se va schimba ceva în Polonia. Am plecat să ne vedem rudele în Houston, Texas. Știam că nu ne vom mai întoarce”, a dezvăluit el pentru Give Me Sport.
A muncit cum a ajuns în SUA. Câștiga puțin la început, 3 dolari pe oră. „Lucram oriunde puteam. Eu și tata zugrăveam, renovam case și tundeam iarba pentru vecini. Primul meu loc de muncă a fost la McDonald's”, a detaliat în site-ul Money.pl.
Cine îl conduce pe Iordănescu: a absolvit Harvard, a jucat baschet cu Obama
A vrut să învețe, nu doar să muncească. După licența în filosofie și științe politice la Universitatea St. Thomas din Houston, s-a înscris la cea mai cunoscută facultate de Drept americană: Harvard.
America a trezit ceva în mine. Am început să cred că ceea ce fac contează. Eram ambițios, am aplicat la Harvard și am fost admis. Am realizat un vis pe care cei mai mulți îl credeau imposibil Dariusz Mioduski, proprietar Legia
L-a întâlnit la Harvard pe Barack Obama, mai mare decât Dariusz cu doi ani și jumătate.
„Locuiam într-un cămin lângă sală și mergeam după cursuri să jucăm baschet. Acolo l-am văzut prima oară pe Obama, era destul de bun la baschet.
Nu știam cine era. Un coleg mi-a zis că era președintele Harvard Law Review, era considerat studentul numărul unu din promoția sa”.
Obama era mai înalt decât mine, destul de slab… Nu eram prieteni, eram doar doi tineri care jucau baschet împreună de trei ori pe săptămână. A ajuns președintele Statelor Unite Dariusz Mioduski, proprietar Legia
Avocatul Mioduski s-a întors fix după 10 ani acasă: „Polonia era un paradis”
Întoarcerea în țara sa l-a surprins și pe el, la fix un deceniu de la despărțire.
„Lucram la Houston ca avocat și, printr-o întâmplare, am primit o ofertă din Polonia, peste noapte.
Am aterizat la Varșovia pe 11 iulie 1991, era aceeași zi în care părăsisem Polonia, în 1981”, și-a amintit pentru Money.pl.
Polonia era un paradis la acea vreme pentru construirea unei noi economii. Am simțit repede că pot schimba ceva aici Dariusz Mioduski, proprietar Legia
A avansat foarte repede. Give Me Sport i-a redat traseul.
Inițial, avocatul specializat în energie a fost consilier juridic la concernul Enron pentru un proiect de construire a centralelor termice și electrice în Polonia.
În 2007, a devenit director executiv la cel mai mare fond de investiții polonez: Kulczyk Holding.
Mioduski a devenit proprietar unic la Legia în cinci ani: „Centrul vieții mele”
Sportul l-a atras. Legia Varșovia, marele brand al fotbalului local, l-a atras și mai mult.
În 2012, făcea parte din Consiliul de Supraveghere al clubului. În 2013, a fondat Radwan Investments. Schimbase direcția carierei, a vieții. Investiții în sport, tehnologie, mass-media.
Nimic nu i-a stat în cale nici la Legia. În 2014, deținea deja 80% din acțiuni. În 2017, a devenit proprietar unic.
„Legia e acum centrul vieții mele. Nu a existat niciun proiect pe care să-l fac cu mai multă pasiune”, descrie legătura cu echipa din Varșovia.
Legia este cel mai important brand sportiv polonez. Tot ce țin de club e astăzi parte din viața mea. Am petrecut 24 de ore zilnic aici Dariusz Mioduski, proprietar Legia
S-a implicat total la club. Susținea în decembrie 2024 că a investit 100 de milioane de zloți, echivalentul a 23,5 milioane de euro.
A condus Legia pe drumul corect, permițându-i să crească și să nu mai depindă de banii lui. A fost prima într-un top al grupărilor din Ekstraklasa cu cele mai mari venituri în 2023-2024.
„Nu avem o cutie secretă de bani. Obținem profit din activitatea noastră de transferuri, din jocul în cupele europene, din vânzarea biletelor, pentru că stadionul se umple”, a explicat Mioduski.
Niciodată nu m-am gândit să scot bani de la club. Toate câștigurile le reinvestim la Legia Dariusz Mioduski, proprietar Legia
Centru sportiv de 25 de milioane
Nu se gândește să vândă clubul. Din contră. Îl face tot mai performant.
De când a devenit proprietar unic, a vrut să ofere un centru de pregătire de top și a reușit, în vara lui 2020.
O bază cu nouă terenuri, sală de sport, clinică medicală și hotel. Investiție de 25 de milioane. „Acesta este fundamentul creșterii noastre”, spune Mioduski.
Acolo e și academia de juniori a Legiei, foarte aproape de Varșovia.
Vrea mai multe cluburi, dar opus lui Șucu: „Legia, în vârful piramidei”
La fel ca Dan Șucu, Mioduski se gândește să conducă în viitor o rețea de mai multe cluburi.
Dar, spre deosebire de patronul Rapidului, care pune Giuleștiul sub Genoa ca importanță, polonezul anunță: „Clubul nostru trebuie să fie în vârful piramidei. Nu-mi pot imagina Legia ca o echipă de rezervă pentru o grupare din Premier League, de exemplu”.
Mioduski s-a implicat tot mai mult în creșterea fotbalului continental. Astăzi, el este vicepreședintele Asociației Cluburilor Europene (ECA), fiind foarte apropiat de liderul ECA, Nasser Al-Khelaifi, președintele qatarian al lui PSG.
Nu doar atât. A făcut parte din grupul de specialiști care a creat Conference League, în 2021, a treia competiție UEFA.
„Oamenii vor să vadă marile echipe globale. Dar, la fel de mult, vor să vadă brandurile și eroii locali”.
A fi proprietar al Legiei și vicepreședinte al ECA sunt sarcini importante și mă simt privilegiat să fac diferența. Îmi dau imboldul să mă trezesc în fiecare dimineață și să spun: «Bine, încă o zi, hai să o facem!» Dariusz Mioduski, proprietar Legia