EXCLUSIV Cât de mult contează dacă Simona Halep s-a dopat fără știința ei. Poate scăpa fără suspendare din tenis? Ce spune șefa antidoping

EXCLUSIV Cât de mult contează dacă Simona Halep s-a dopat fără știința ei. Poate scăpa fără suspendare din tenis? Ce spune șefa antidoping

Simona Halep a fost testată pozitiv la US Open 2022, iar suspendarea provizorie din tenis a sosit la pachet. Întrebarea care a venit în mintea multora a fost: dacă-și dovedește nevinovăția, poate scăpa fără o suspendare definitivă? Pentru a înțelege cât de complex este cazul, am cerut părerea șefei Agenției Naționale Antidoping din România, Gabriela Andreiașu.

Simona HalepFoto: Paul White / AP - The Associated Press / Profimedia

Context

  • La scurt timp după precizarea care a făcut înconjurul planetei, Simona Halep a spus: „Am fost notificată că am fost testată pozitiv la substanța numita roxadustat într-o cantitate extrem de mică. Voi lupta până la sfârșit să dovedesc că n-am luat niciodată intenționat o substanță interzisă”.

Dar, totuși, cât de mult contează dacă Simona (31 de ani) s-a dopat cu o cantitate „extrem de mică”? O face acest detaliu pe sportiva noastră să scape fără o suspendare definitivă (ea momentan este suspendată provizoriu).

Roxadustat este o substanță nespecifică, iar conform șefei ANAD ea nu are ce căuta (deloc - nu contează cantitatea) în corpul unui sportiv de performanță.

Poate Simona Halep să scape fără suspendarea din tenis dacă-și dovedește nevinovăția?

„E o întrebare foarte grea pentru că există mai multe prevederi în codul mondial antidoping care spun așa: dacă ea își demonstrează total nevinovăția există o prevedere în cod care spune că în circumstanțe excepționale să fie diminuată perioada de suspendare.

Însă, sportivii sunt direct răspunzători pentru ceea ce există în organismul lor. Trebuie să demonstreze cum a ajuns acea substanță în corp, pentru că substanța asta nu e permisă deloc în organism. Cum e cazul canabisului, până la o anumită concentrație. Simpla prezență a acestei substanțe (n.r. roxadustat) este considerată dopaj.

Dacă i-a dat cineva, nu știu, i-a recomandat substanța aceasta, persoana respectivă poate fi acuzată de complicitate la încălcarea reglementării doping în ceea ce o privește pe Simona Halep, deci lucrurile se complică foarte mult.

Nu cunosc deloc dosarul, noi ca organizație antidoping am primit doar prima scrisoare pe care a primit-o și Simona, am fost obligați să păstrăm confidențialitatea (ANAD a știut de caz de acum câteva zile).

Cazul nu este gestionat de România, el aparține de Federația Internațională de Tenis, ca atare totul se decide acolo” - Gabriela Andreiașu, șefa ANAD, pentru HotNews.ro.

Dacă lua un tratament, Simona Halep ar fi trebuit să anunțe oricum prezența substanței în organism

„Simona spune că nu știe cum a ajuns substanța respectivă în corpul ei, dar dacă ar fi știut înainte de controlul antidoping că facea acest tratament ar fi trebuit să declare pe formularul antidoping.

Există o secțiune de medicamente pe formular unde sportivii declară toate medicamentele și suplimentele pe care le-au folosit în ultimele șapte zile” - Gabriela Andreiașu.

Practic, șansele ca Simona Halep să scape fără suspendare sunt minime?

„Nu vreau să mă pronunț, este un caz foarte dificil. Este o substanță nespecifică.

Lista cuprinde așa: substanțe specifice, nespecifice, iar din aceste două categorii patru sunt considerate de abuz. În cazul ei este o substanță nespecifică.

Codul mondial antidoping încadrează faptele pentru consumul de substanțe nespecifice la patru ani de suspendare.

Există posibilitatea reducerii în anumite circumstanțe: lipsa vinovăției, ajutorul substanțial, lipsa neglijenței, sunt mai mulți factori care pot duce la reducere.

Dacă sportivul recunoaște că s-a dopat, atunci i se reduce un an și va primi trei ani de suspendare, dar nu mai are dreptul la altă reducere. Este un caz foarte complicat” - Gabriela Andreiașu.

Simona Halep, singura responsabilă de substanțele prezente în organismul ei

„Principiul responsabilității stricte este primul articol din cod, eu sunt responsabil de ceea ce există în organismul meu. Atâta timp cât substanța este în proba de urină se face încadrarea și pe utilizare. Are două fapte aici, prezența și utilizarea” - Gabriela Andreiasu, șefa ANAD.

Simona Halep a întrerupt colaborarea cu ANAD de un an de zile - David Popovici, dat ca exemplu pozitiv

„Mie-mi pare foarte rău, pentru că Simona a avut o perioadă în care păstra legătura prin stafful ei tehnic cu ANAD-ul. Ne întreba de medicamente, de suplimente, de tot ce îi era prescris, dacă sunt sau nu interzise.

De la un anumit moment nu a mai păstrat legătura cu noi, cam de un an de zile. Nu ne-a mai contactat așa cum o face David (n.r. Popovici) sau părinții lui. Părinții lui mă sună indiferent de fusul orar care există la ei” - Gabriela Andreiașu, șefa ANAD.

De știut:

  • La US Open 2022, Simona Halep nu mai avea vreun român în staff-ul său. De la începutul colaborării cu Patrick Mouratoglou (aprilie 2022), sportiva noastră a renunțat la colaboratorii din țară.
  • Ultimul înlocuit (în vara acestui an) a fost Theo Cercel - a fost adusă Candice Gohier, fizioterapeuta din cadrul academiei lui Patrick Mouratoglou.

Comparația cazurilor Maria Sharapova vs Simona Halep - Scuzele nu au ce căuta la un asemenea nivel

În finalul intervenției, am rugat-o pe Gabriela Andreiasu să facă o comparație între două cazuri celebre de dopaj din ultima perioadă din tenis: Maria Sharapova (2016) vs Simona Halep (2022).

„Substanța este introdusă din 2018 pe lista interziselor (n.r. roxadustat). Am avut scandalul în cazul meldoniumului. A beneficiat de niște circumstanțe (n.r. Maria Sharapova), într-adevăr substanța a fost introdusă pe lista interzisă în 2016, dar atenționarea s-a făcut în octombrie 2015.

Scuza nici pentru ea până la urmă nu există. La nivelul acela, ai în jurul tău cei mai buni oameni, nu se poate să nu te informezi”, a conchis Gabriela Andreiasu pentru HotNews.ro.

S-ar putea să te intereseze și:

* articol publicat inițial pe Hotnews.ro

Imagini care nu s-au văzut la TV  Președintele lui Dinamo a bătut cu pumnii în geam și a țipat la oficială
Liga 1
14.09
Imagini care nu s-au văzut la TV Președintele lui Dinamo a bătut cu pumnii în geam și a țipat la oficială
Citește mai mult
Imagini care nu s-au văzut la TV  Președintele lui Dinamo a bătut cu pumnii în geam și a țipat la oficială
DEMOLAT Unul dintre cele mai mari stadioane din România va fi înlocuit de o arenă de 30.000 de locuri
Liga 2
14.09
DEMOLAT Unul dintre cele mai mari stadioane din România va fi înlocuit de o arenă de 30.000 de locuri
Citește mai mult
DEMOLAT Unul dintre cele mai mari stadioane din România va fi înlocuit de o arenă de 30.000 de locuri
„Nu există”   Marius Șumudică, răspuns  categoric  când a fost întrebat dacă va susține FCSB în Europa League
Europa League
14.09
„Nu există” Marius Șumudică, răspuns categoric când a fost întrebat dacă va susține FCSB în Europa League
Citește mai mult
„Nu există”   Marius Șumudică, răspuns categoric când a fost întrebat dacă va susține FCSB în Europa League
„Vom da totul”   Elias Charalambous a anunțat  obiectivul  lui FCSB înaintea duelului cu CFR Cluj: „O luăm pas cu pas”
Liga 1
14.09
„Vom da totul” Elias Charalambous a anunțat obiectivul lui FCSB înaintea duelului cu CFR Cluj: „O luăm pas cu pas”
Citește mai mult
„Vom da totul”  Elias Charalambous a anunțat obiectivul lui FCSB înaintea duelului cu CFR Cluj: „O luăm pas cu pas”