Famiglia fotbalului romanesc: dosarele de coruptie in care sunt implicatii sefii FRF, LPF si ai cluburilor​

Famiglia fotbalului romanesc: dosarele de coruptie in care sunt implicatii sefii FRF, LPF si ai cluburilor​

Colaj foto: Peisajul pestilential din fotbal

​Sufocat de mediocritate, fotbalul romanesc iese in evidenta in ultima perioada prin vizitele facute la DNA de personajele importante implicate in fenomen. Rand pe rand, Mircea Sandu (presedintele FRF), Dumitru Dragomir (presedintele LPF), Vasile Avram (fostul conducator al arbitrajului romanesc), Giovani si Victor Becali (impresari), Marius Stan (presedinte Otelul Galati) si Gica Popescu (fostul capitan al echipei nationale) au trecut prin fata procurorilor. E doar o parte a lungii liste de oameni de fotbal cercetati pentru fapte de coruptie si trimisi in judecata.

Conducerile FRF si LPF

Mircea Sandu - presedintele FRF este invinuit de "abuz in serviciu" in cazul dezafilierii Universitatii Craiova. De asemenea, seful fotbalului romanesc este cercetat pentru posibile fapte de luare de mita. Cel care ar fi dat mita este Jean Padureanu, presedintele Gloriei Bistrita. "Am imprumutat respectiva suma de bani de la sotia lui Mircea Sandu", s-a aparat Padureanu.

Dumitru Dragomir - presedintele LPF este, la fel precum Mircea Sandu, invinuit de "abuz in serviciu" in acelasi caz al dezafilierii Universitatii Craiova.

Pe langa acestea, Dragomir, este acuzat ca a primit mita, in 2001, un teren de 350 mp in Bucuresti pentru a cumpara, in numele LPF, un teren si o constructie nefinalizata, ambele supraevaluate. Mituitorul este, sustin procurorii, fostul fotbalist Gino Iorgulescu. La data comiterii faptei, Dragomir era deputat PRM de Valcea. In prima instanta, Tribunalul Bucuresti i-a achitat pe toti inculpatii. Urmeaza judecarea apelului.

Membrii Comitetului Executiv al FRF sunt anchetati de catre DNA in "Cazul Universitatea Craiova". Cum echipa din Banie a fost dezafiliata, jucatorii "Stiintei" au devenit liberi de contract si au plecat gratis la alte formatii. Patronul Craiovei, Adrian Mititelu, cere daune de aproximativ 50 de milioane de euro de la FRF.

Componenta C.Ex al FRF care a votat dezafilierea Craiovei:

1. Mircea Sandu - presedinte FRF

2. Dumitru Dragomir - primvicepresedinte FRF

3. Octavian Goga - vicepresedinte FRF

4. Marius Stan - reprezentant al cluburilor din Liga I (s-a abtinut la vot)

5. Cornel Sfaiter - reprezentant al cluburilor din Liga a 2-a

6. Marian Rusen - reprezentant al cluburilor din Liga a 2-a

7. Stefan Stana - reprezentant al cluburilor din Liga a 3-a

8. Cristi Bobar - reprezentant al cluburilor din Liga a 3-a

9. Paul Costas - reprezentant al cluburilor de copii si juniori

10. Marian Palarie - reprezentant al cluburilor de fotbalul feminin

11. Vasile Avram - presedinte CCA

12. Sorin Terbea - reprezentantul cluburilor de fotbal in sala.

Elisabeta Sandu - Sotia lui Mircea Sandu a primit 400.000 de euro din banii pe care Gloria Bistrita ar fi trebuit sa-i primeasca din drepturile tv. "Ne-a imprumutat pe 18 septembrie 2009, iar la putin timp i-am dat banii inapoi", s-a aparat Jean Padureanu, presedintele bistritenilor. Procurorii suspecteaza ca imprumutul catre echipa lui Padureanu ar fi fost unul fictiv.

Echipa Nationala

Victor Piturca, selectionerul echipei Romaniei, a fost trimis in judecata in dosarul "Valiza de la Cluj", pentru favorizarea infractorului in legatura cu infractiunile de coruptie.

Arbitri

Vasile Avram- Fostul sef al Comisiei Centrale a Arbitrilor se afla in arest preventiv, procurorii DNA invinuindu-l pe Vasile Avram de "luare de mita in forma continuata".

Este vorba de o suma de 19.000 de euro pe care fostul arbitru ar fi primit-o pentru ca FCM Targu-Mures sa aiba parte de arbitraje partinitoare. La 19 octombrie 2011, Avram a fost trimis in judecata pentru luare de mita in forma continuata si fals in inscrisuri sub semnatura privata in legatura directa cu o infractiune de coruptie.

Gheorghe Constantin (fost sef al CCA) a avut aceeasi soarta precum Vasile Avram, valceanul fiind retinut pentru "luare de mita" in "cazul Penescu". In prezent, el este judecat in stare de libertate.

Marcel Lica (fost vicepresedinte al CCA), Sorin Corpodean, Marcel Savaniu si Aurelian Bogaciu (toti fosti arbitri) au fost retinuti, asupra tuturor existand invinuirea de "luare de mita" in cazul "Penescu". Dupa scandalul de la Pitesti, echipa FC Arges a fost retrogradata, iar Penescu a fost declarat "persona non grata".

Alti fosti arbitri trimisi in judecata de DNA in dosare in care este inculpat si Cornel Penescu: Ionica Serea (pentru luare de mita) si Marius Martis (pentru complicitate la infractiunea de luare de mita). Ei au fost trimisi in judecata in 21 mai 2010.

  • Context: Arbitrii Alexandru Deaconu, Marius Avram, Dorin Mudura si Adrian Comanescu (toti in activitate) au trecut si ei pe la Directia Nationala Anticoruptie. Acestia au fost luati la intrebari in legatura cu delegarile si cu arbitrajele pe care le-au facut in ultima perioada a mandatului lui Vasile Avram in fruntea CCA. Ei nu sint insa cercetati de DNA.

Conducatorii cluburilor din Liga 1 sau retrogradate in urma unor scandaluri de coruptie

FCM Targu - Mures

Sorin Terbea- Omul de afaceri, fostul reprezentant al cluburilor de fotbal in sala in Comitetul Executiv al FRF si apropiat al FCM Targu - Mures, e si el in arest preventiv, fiind trimis in judecata de DNA pentru "dare de mita in forma continuata". O presupusa spaga de 19.000 de euro ar fi ajuns la Vasile Avram din partea lui Terbea. In schimbul banilor, FCM Targu-Mures ar fi avut parte de arbitraje favorabile. "I-am dat un tablou, un basorelief", s-a aparat Terbea in fata anchetatorilor.

Otelul Galati

Marius Stan - presedintele campioanei Otelul Galati este membru in cadrul Comitetului executiv al FRF, cel care a votat dezafilierea Universitatii Craiova. Stan este si el invinuit de "abuz in serviciu".

FC Arges (retrogradata dupa scandalul Penescu)

Cornel Penescu - In data de 13 aprilie 2009, Cornel Penescu, finantatorul FC Arges, a fost retinut de procurorii DNA pentru invinuirea de dare de mita. Omul de afaceri ar fi oferit diverse sume de bani arbitrilor cu scopul de a aranja cateva meciuri ale echipei sale. Pe langa Penescu, au mai fost retinuti Cristian Libertatu (fost director al Oficiului pentru Protectia Consumatorilor Arges), Liviu Facaleata (directorul hypermarketurilor PIC) si Gheorghe Constantin (presedinte CCA la acel moment). Penescu a fost trimis in judecata la 21 mai 2010 pentru "dare de mita". Dosarul se judeca in acest moment, Penescu, fiind eliberat intre timp din arest preventiv.

Penescu mai este trimis in judecata pentru o alta fapta de coruptie. Astfel, la 18 mai 2011, DNA l-a trimis in judecata pentru "dare de mita in forma continuata" in dosarul Constantin Nicolescu, presedintele Consiliului Judetean Arges.

Dinamo Bucuresti

Cristi Borcea, actionar al clubului Dinamo. El este inculpat in doua dosare de coruptie, ambele fiind insa blocate la Curtea de Apel Bucuresti pina la judecarea de Curtea Constitutionala a unor exceptii de neconstitutionalitate.

Primul dosar in care Cristian Borcea este inculpat se refera la efectuarea de tranzacţii ilegale la transferurile unor fotbalisti catre cluburi din strainatate, fapte despre care DNA sustine ca ar fi provocat un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane USD in dauna statului si de peste 10 milioane USD in dauna a patru cluburi de fotbal. Cei opt inculpati au fost trimisi in judecata la 2 octombrie 2008. Vezi aici faptele de care sunt acuzati Cristian Borcea si ceilalti sapte inculpati.

Al doilea dosar de coruptie in care Cristian Borcea este inculpat se refera la restituirea si atribuirea nelegala a unor intinse suprafete de teren intravilan din municipiul Constanta, Mamaia, plaja si faleza, fapte prin care DNA sustine ca a fost cauzat un prejudiciu in valoare de aproximativ 114 milioane euro. In dosar mai sunt inculpati, alaturi de Borcea, Radu Mazare - primarul Constantei, Nicusor Constantinescu - seful CJ Constanta, si Dragos Savulescu - actionar la clubul Dinamo. Cei 37 de inculpati au fost trimisi in judecata de DNA la 28 octombrie 2008.

Gloria Bistrita (retrogradata)

Jean Padureanu, presedintele Gloriei Bistrita, a fost si el anchetat de DNA in dosarul transferurilor frauduloase, fiind ulterior trimis in judecata. Pentru o perioada, echipa pastorita de Padureanu a avut conturile blocate de DNA (alaturi de Dinamo si Rapid).

Rapid Bucuresti

George Copos, patronul Rapidului, este si el trimis in judecata in dosarul transferurilor frauduloase.

In plus, Copos este inculpat si in Dosarul "Loteria". Ana Electronic, compania in care Copos este actionar majoritar, a vandut, in 2004, mai multe spatii comerciale catre Loteria Romana. Anchetatorii sustin ca suma incasata oficial a fost mult mai mica decat cea primita in mod real, statul fiind tras pe sfoara cu circa un milion de euro. Dosarul a ajuns pe masa judecatorilor in iunie 2006 si s-a plimbat pana in prezent, din motive procedurale, intre mai multe instante, fiind mari sanse ca pana la obtinerea unei sentinte definitive fapta de care este acuzat fostul vicepremier sa se prescrie.

Steaua Bucuresti

Gigi Becali, patronul Stelei si actual europarlamentar, este acuzat de dare de mita pentru ca, in mai 2008, ar fi incercat sa-i stimuleze cu 1,7 milioane de euro pe jucatorii de la Universitatea Cluj pentru ca acestia sa castige meciul cu CFR Cluj de care depindea deciderea campioanei Romaniei la fotbal.

In alt dosar, Becali este invinuit ca, in 2006, le-ar fi oferit jucatorilor Gloriei Bistrita cate 5.000 de euro in cazul unui egal, respectiv cate 10.000 de euro in cazul unei victorii intr-un meci pe care urmau sa-l dispute cu Rapid.

Becali mai este trimis in judecata in dosarul privind tranzactiile de terenuri cu Ministerul Apararii Nationale.

Teia Sponte, vicepresedinte al Consiliului de Administratie al F.C. Steaua Bucuresti S.A., a fost inculpat si el in "Dosarul Valiza" pentru complicitate la dare de mita.

Universitatea Cluj

Florian Walter, patronul U Cluj, este in vizorul DNA pentru un presupun tun de 1,3 milioane de lei cu pixuri, dupa cum scrie Evenimentul Zilei. Potrivit sursei citate, marfa ar fi fost cumparata in 2009 si a trecut pe la mai multe firme, inclusiv U Cluj, intr-o singura zi. Pana la acest moment insa, DNA nu a comunicat oficial daca a inceput cercetarea.

De asemenea, asupra lui Walter au planat la un moment dat acuzatii de favorizare a lui Mihai Nicolaiciuc (este acuzat ca a provocat o gaura in bugetul de stat de aproximativ 100 de milioane de euro), dar procurorii nu au inceput urmarirea penala.

Petrolul Ploiesti

Liviu Luca este cercetat de catre DNA (in lotul "Vantu") pentru prejudicierea statului cu 100 de milioane de euro in dosarul "Rompetrol". Fotbal Club Petrolul SA este, potrivit Registrului Comertului, controlata de FSLI Petrom (99,996% din actiuni) - adica sindicatul din Petrom, sindicat controlat de Liviu Luca. Luca este si el actionar in firma, detinind 0,001% din actiuni.

CFR Cluj

Arpad Paszkany, finantatorul CFR Cluj, a fost trimis in judecata pe 30 iulie 2009 pentru "sustinerea unui grup infractional si santaj". Omul de afaceri a fost achitat insa de Curtea de Apel Cluj.

Impresari

Impresarii Giovani si Victor Becali sunt si ei implicati in "dosarul transferurilor frauduloase", cei doi frati fiind acuzati ca ar fi prejudiciat mai multe cluburi de fotbal din Liga1 cu mai multe milioane de euro. Sumele incasate pe diversi jucatori ar fi fost altele decat cele prezentate echipelor. Este vorba despre transferuri facute in perioada 1999-2005, atunci cand fotbalistii Cosmin Contra, Paul Codrea, Florin Cernat, Bogdan Mara, Lucian Sanmartean, Florin Bratu, Dan Alexa, Adrian Mihalcea, Nicolae Mitea, Cristian Dulca, Ionel Ganea si Iulian Arhire au fost vanduti in strainatate.

Gica Popescu este si el inculpat in dosarul transferurilor frauduloase, dosar trimis in judecata de DNA in octombrie 2008. La acea vreme, Gica Popescu era impresar in cadrul firmei fratilor Becali.

N.Red. Nu i-am inclus in acest tablou pe patronii si actionarii care au fost exonerati de acuzatii in urma unor hotariri definitive ale instantelor. Reamintim ca toti cei trimisi in judecata sint nevinovati pina la pronuntarea unei decizii judecatoresti definitive.

* articol publicat inițial pe Hotnews.ro

„Rapid se dă la o parte”  Patronul campioanei spune că  giuleștenii  au altă determinare  cu adversarele FCSB: „E dușmănia prea mare”
Superliga
10:05
„Rapid se dă la o parte” Patronul campioanei spune că giuleștenii au altă determinare cu adversarele FCSB: „E dușmănia prea mare”
Citește mai mult
„Rapid se dă la o parte” Patronul campioanei spune că giuleștenii  au altă determinare cu adversarele FCSB: „E dușmănia prea mare”
„Fiul rătăcitor” s-a întors    Aaron Boupendza  a refuzat să facă vreo declarație la aeroport
Superliga
09:56
„Fiul rătăcitor” s-a întors Aaron Boupendza a refuzat să facă vreo declarație la aeroport
Citește mai mult
„Fiul rătăcitor” s-a întors  Aaron Boupendza a refuzat să facă vreo declarație la aeroport
FCSB - Hermannstadt 1-1 VIDEO Execuție senzațională a lui Crețu + eficiență maximă a sibienilor: un șut, un gol!
Superliga
17.01
FCSB - Hermannstadt 1-1 VIDEO Execuție senzațională a lui Crețu + eficiență maximă a sibienilor: un șut, un gol!
Citește mai mult
FCSB - Hermannstadt 1-1 VIDEO Execuție senzațională a lui Crețu + eficiență maximă a sibienilor: un șut, un gol!
Boupendza, out de la Rapid! Marius Șumudică a luat decizia, după refuzul atacantului de a reveni în țară: „ Lipsă de respect  la adresa tuturor”
Superliga
17.01
Boupendza, out de la Rapid!Marius Șumudică a luat decizia, după refuzul atacantului de a reveni în țară: „Lipsă de respect la adresa tuturor”
Citește mai mult
Boupendza, out de la Rapid! Marius Șumudică a luat decizia, după refuzul atacantului de a reveni în țară: „ Lipsă de respect la adresa tuturor”
Interesați de Nedelcearu  Andrei Nicolescu a confirmat că  Dinamo  urmărește situația fundașului: „Ar reprezenta o oportunitate bună”
Superliga
17.01
Interesați de Nedelcearu Andrei Nicolescu a confirmat că Dinamo urmărește situația fundașului: „Ar reprezenta o oportunitate bună”
Citește mai mult
Interesați de Nedelcearu  Andrei Nicolescu a confirmat că Dinamo urmărește situația fundașului: „Ar reprezenta o oportunitate bună”
Craiova, transfer de perspectivă  Oltenii au semnat cu Marcus Păcurar, un „fost junior la școala de fotbal condusă de  Francesco Totti ”
Superliga
17.01
Craiova, transfer de perspectivă Oltenii au semnat cu Marcus Păcurar, un „fost junior la școala de fotbal condusă de Francesco Totti
Citește mai mult
Craiova, transfer de perspectivă  Oltenii au semnat cu Marcus Păcurar, un „fost junior la școala de fotbal condusă de  Francesco Totti ”
„Cel puțin 4 milioane”   Adrian Mititelu , despre un transfer definitiv al lui Blănuță și  despre șansele de promovare ale lui FCU Craiova
Liga 2
17.01
„Cel puțin 4 milioane” Adrian Mititelu, despre un transfer definitiv al lui Blănuță și despre șansele de promovare ale lui FCU Craiova
Citește mai mult
„Cel puțin 4 milioane”  Adrian Mititelu , despre un transfer definitiv al lui Blănuță și  despre șansele de promovare ale lui FCU Craiova
Semnează cu FCSB Anunțul lui Mihai Stoica despre unul dintre tinerii de perspectivă ai campioanei: „Luni va deveni profesionist”
Superliga
17.01
Semnează cu FCSB Anunțul lui Mihai Stoica despre unul dintre tinerii de perspectivă ai campioanei: „Luni va deveni profesionist”
Citește mai mult
Semnează cu FCSB Anunțul lui Mihai Stoica despre unul dintre tinerii de perspectivă ai campioanei: „Luni va deveni profesionist”