- U Cluj - Rapid 2-1. Partida de pe Cluj Arena s-a încheiat cu un scandal-monstru făcut de giuleșteni.
- Rapidiștii au cerut vehement penalty în minutul 84, însă „centralul” Adrian Cojocaru n-a dat nimic, iar VAR nu a intervenit.
- Fostul arbitru Marius Avram susține că brigada de la Cluj a greșit că nu a acordat penalty și a înțeles greșit indicațiile lui Kyros Vassaras, șeful CCA.
Rapidiștii au luat foc după eșecul de la Cluj și au ieșit la atac după fluierul final.
Scandal după U Cluj - Rapid: faza la care giuleștenii au cerut penalty
În minutul 84 al meciului, Cristian Manea a căzut în careu după un contact cu Van der Werff, dar arbitrul Adrian Cojocaru a lăsat jocul să continue.
Van der Werff alunecă în propriul careu în momentul în care rapidiștii executau o lovitură liberă. În cădere, jucătorul clujenilor îl lovește pe Cristi Manea, care cade la pământ.
În ciuda protestelor giuleștenilor, „centralul” nu a schimbat decizia, iar VAR nu a intervenit. Nervii au cedat și în acel moment, Claudiu Micovschi intrând într-un conflict aprins cu Ovidiu Bic.
Verdictul specialistului » Marius Avram: „Este penalty”
Fostul arbitru Marius Avram a reacționat la scurt timp și a afirmat că Rapid ar fi trebuit să primească penalty la faza din minutul 84.
„Este lovitură de la 11 metri care ar fi trebuit acordată echipei Rapid. Fundașul îl șterge cu crampoanele, cred că ăsta este și motivul pentru care urlă jucătorul giuleștenilor.
Consider că arbitrul din camera VAR ar fi trebuit să-l cheme pe arbitru și să îi prezinte reluarea cu zoom, era suficient să ia o decizie corectă. Ei văd aceleași reluări ca noi.
E posibil Cojocaru (n.r. Adrian Cojocaru) să fi plecat cu privirea după minge. E posibil să fi fost surprins, se poate întâmpla. În teren se mai găsesc explicații, dar în camera VAR nu există nicio explicație.”, a declarat Marius Avram, pentru digisport.ro.
Ce indicații a dat Kyros Vassaras
Avram crede că arbitrii nu au acordat penalty pentru că ar fi înțeles greșit indicațiile șefului CCA.
Kyros Vassaras le-ar fi transmis arbitrilor români să nu mai intervină la contactele accidentale dintre jucători, însă consideră că această fază nu s-ar plia pe indicațiile grecului.
„Pot să fac o presupunere de ce nu a intervenit, s-au dat niște instrucțiuni de Comisia Centrală care au creat confuzie. Îl calcă din greșeală, iar Vassaras le-a transmis să nu intervină în astfel de situații, dar nu este cazul aici.
Când ei sunt în picioare amândoi, în lupta pentru minge, și un jucător este călcat sau șters cu crampoanele, n-ai cum să nu acorzi penalty. Uneori, din explicații, se pot crea confuzii.
Nu există nicio modificare de regulament, este vorba doar despre interpretare”, a adăugat Avram.
Ce spune regulamentul
În Legile Jocului, la capitolul „Faulturi și joc nesportiv”, chiar la primul punct, printre motivele pentru care se poate acorda o lovitură liberă este menționată și neglijența.
Neglijență se referă la faptul că jucătorul manifestă lipsă de atenție sau de grijă în timpul disputării mingii sau acționează fără precauție. Nu este necesară aplicarea unei sancțiuni disciplinare Legile Jocului 2024/2025