- FCSB a pierdut procesul cu Galatasaray în cazul lui Olimpiu Moruțan, de pe urma căruia spera să mai obțină 1.000.000 de euro dintr-o clauză de performanță, pe lângă cele 3.500.000 de euro plătite inițial.
- Clauza spunea că FCSB va încasa această sumă dacă Galatasaray se va califica în grupele Ligii Campionilor în perioada 2022-2025, iar fotbalistul român va fi în lot.
În 2023, Galatasaray s-a calificat în grupele Ligii Campionilor, iar patronul celor de la FCSB, Gigi Becali, își freca mâinile de bucurie.
Olimpiu Moruțan a jucat în preliminariile Ligii pentru Galatasaray, în acel sezon, însă s-a transferat la Ankaragucu pe 20 august, cu 9 zile înainte ca formația din Istanbul să obțină accederea în grupele Ligii Campionilor.
Turcii au refuzat să ofere milionul de euro, pe motiv că Olimpiu Moruțan nu mai era jucătorul lor pe 29 august, chiar dacă a evoluat în preliminarii.
FCSB a pierdut procesul la TAS cu Galatasaray dintr-un motiv incredibil
Pe 12 octombrie 2023, FCSB a mers la FIFA să-și găsească dreptatea, însă a pierdut litigiul.
Forul le-a dat dreptate turcilor: Moruțan nu mai aparținea clubului Galatasaray pe 29 august, la data obținerii calificării.
Roș-albaștrii au mers, apoi, la TAS, însă au pierdut procesul de la Lausanne din cauza unei erori uria;e.
Pe 9 ianuarie 2024, FIFA a comunicat părților decizia luată pe 5 decembrie 2023, pe platforma judiciară a forului.
FCSB avea la dispoziție 21 de zile pentru a face apel la TAS împotriva decizie, adică până pe 30 ianuarie 2024. Însă, actuala campioană a României a depus actele cu 46 de zile mai târziu decât termenul limită legal.
Motivul invocat de FCSB: persoana care ar fi trebuit să încarce actele pe Platforma Juridică FIFA, Ana-Maria Ianuli, a fost bolnavă.
- Ana-Maria Ianuli este nepoata lui Marius Ianuli, team managerul celor de la FCSB.
Așadar, FCSB ar fi trebuit să facă apelul la TAS pe 30 ianuarie, însă l-a realizat pe 18 martie!
„La 6 martie 2024, un manager adjunct al Apelantului, doamna Simona Niculescu-Mizil, a trimis un e-mail, în numele Apelantului, către Secretariatul General al FIFA, susținând că angajatul Apelantului responsabil de accesarea Platformei Juridice FIFA pentru litigiile în care era implicat clubul a avut o problemă medicală în perioada 9-31 ianuarie 2024”, precizează actul de la TAS.
Cei de la FCSB le-au explicat celor de la TAS că ar fi fost vorba și despre probleme tehnice legate de adresa de e-mail a clubului în acea perioadă. Au trimis Tribunalului și un raport medical datat 22 ianuarie 2024, care făcea referire la presupusa afecțiune medicală a angajatei doamna Ana-Maria Ianuli.
„Apelul FCSB este inadmisibil”
TAS a respins însă motivele întârzierii invocate de FCSB, considerând că nu a primit dovezi suficiente pentru a confirma veridicitatea acestora.
Dacă problemele tehnice erau deja prezente în jurul mijlocului lunii ianuarie 2024, de ce Apelantul nu a contactat FIFA decât la 6 martie 2024? TAS
„FCSB nu a adus explicații rezonabile pentru relatarea problemelor abia după aproximativ 2 luni de când angajatul responsabil a fost bolnav. De asemenea, nu s-a explicat de ce un alt angajat nu a preluat atribuțiile celui bolnav. Nu există informații care să confirme că FCSB nu a avut acces la decizie în intervalul 30 ianuarie - 5 martie, în afara unor explicații vagi și nesusținute în privința unor presupuse probleme IT.
Durata îndelungată până la depunerea apelului duce la prezumția că apelantul pur și simplu a ratat termenul limită fără a avea un motiv întemeiat. Concluzia este că apelul este respins ca fiind inadmisibil fiind depus dincolo de limita de 21 de zile”, se arată în comunicatul TAS.