- FCSB - PAOK. În București stratul de zăpadă a ajuns la o jumătate de metru, dar gazonul de pe Arena Națională se prezintă în condiții foarte bune.
- Stelian Dia, cel care îngrijește suprafața de joc, explică modul în care, în ciuda vremii extreme, gazonul e verde și bun de joc.
În București a nins aproape non-stop de duminică, stratul de zăpadă e de circa 50 de centimetri, dar cu toate acestea, FCSB - PAOK va avea parte de un gazon foarte bun joi seară.
FCSB - PAOK. Secretul gazonului de pe Arena Națională
GOLAZO.ro a prezentat fotografii de pe Arenă, cu modul în care arată terenul, verde și uscat, cu lămpile speciale puse în funcțiune pe întreaga suprafață de joc.
Cum e, totuși, posibil ca un teren să fie păstrat în condiții deosebite când ninge atât de mult, viscolește, iar temperaturile au scăzut chiar și la -5 grade?
Cel care are în grijă gazonul de pe Arena Națională, Stelian Dia, a acceptat să ofere informații detaliate cititorilor GOLAZO.ro despre procesul care există zi de zi pentru păstratea terenului la standarde ridicate.
Despre instalația de încălzire de sub gazon
- „Instalația de sub gazon merge fără întrerupere din luna decembrie. Dar nu-i dai drumu și asta e tot. Tot timpul trebuie corelată temperatura instalației de sub iarbă cu ce temperatură e afară”.
- „Chiar dacă instalația de sub teren este pornită, în cazul unei ninsori abundente, să zicem 20 de centimetri într-o oră sau două ore, atunci se va depune zăpadă pe gazon. Rolul acestei instalații nu este de a topi zăpada, ci de degivrare, adică de a menține gazonul la o temperatură optimă”.
- „De exemplu, dacă în afara stadionului, stratul de zăpadă e de 20 de centimetri, atunci în stadion, va fi undeva la 10 centimetri, chiar și cu o temperatură setată a instalației la cel mult 16-18 grade, peste acest nivel nu e indicat fiindcă se distruge firul de iarbă”.
Despre folia de protecție și lămpile de fotosinteză
- „Avem o folie specială, cu care acoperim terenul și care ajută gazonul să fie în stare de vegetație”.
- „Lămpile de fotosinteză, care sunt deasupra gazonului, ajută iarba să aibă procesul normal de care are nevoie un teren. Și lumina pe care o produc e una specială, care trece prin acea folie și care realizează procesul de fotosinteză. Când afară e senin și e soare, lumina naturală ajunge la firul de iarbă în proporție de doar 15% din suprafața totală a gazonului. Restul, de până la 100% completăm cu acele lămpi”.
- „În momentul de față, folia este pe teren, iar sub ea gazonul este perfect, verde. O să păstrăm folia până miercuri la prânz sau după-amiază, cănd se anunță că se va opri ninsoarea”.
- „Lămpile de fotosinteză ajută și ele la topirea zăpezii datorită faptului că produc căldură”.
Despre gerul care se anunță joi, la FCSB - PAOK, și duminică, la FCSB - Dinamo
- „Cea mai mare provocare pentru noi va fi să menținem gazonul în stare perfectă în zilele viitoare, când se anunță temperaturi și de minus 12-15 grade. La ora meciului de joi dacă vor fi -4,-5 grade va fi cât de căt bine, la fel duminică. Dar dacă temperatura va scădea mai jos de -6, -7 grade, atunci va fi mai complicat pentru ca suprafața de joc să fie la aceleași standarde”.
Grecii se tem de vremea din România
Presa elenă a publicat un articol în care precizează că PAOK va avea de înfruntat atmosfera încinsă de pe Arena Națională, dar și temperaturile negative de la ora partidei.
„PAOK va da totul pentru a se califica la București. Totuși, acolo va găsi un stadion plin, dar și temperaturi scăzute.
Toate biletele s-au vândut, deja, pentru meciul cu PAOK și joi seară vor fi 50.000 de români care vor încerca să își împingă echipa spre optimile de finală din Europa League.
În următoarele ore sunt așteptate ninsori abundente în România și temperaturi de până la -16 grade Celsius. Meciul de duminică, 16 februarie, împotriva codașei Gloria Buzău, este în pericol de a nu se disputa, întrucât fenomenele meteo nu vor dispărea până marți, 18 februarie.
Conform prognozei, ninsorile se vor diminua joi, însă în București temperatura va fi la ora jocului de -6 grade Celsius. Vor fi niște condiții foarte dificile”, a scris gazzetta.gr.
În tur, temperaturile arătate de termometre de la Salonic au arătat 6 grade Celsius la fluierul de start al partidei.
La retur, ambele echipe trebuie să se pregătească pentru temperaturi negative, care va îngreuna bună desfășurare a partidei.
FCSB - PAOK e sold-out!
Dacă în urmă cu aproximativ 24 de ore, pe platforma online mai erau disponibile 2.000 de bilete pentru partida FCSB - PAOK Salonic, acum mesajul este cât se poate de clar: „Nu mai sunt bilete disponibile”.
Așadar, peste 50.000 de fani ai roș-albaștrilor vor fi prezenți, joi, pe Arena Națională, într-o partidă care poate aduce o calificare de prestigiu în optimile de finală ale Europa League.
Grecii sunt așteptați și ei într-un număr considerabil. Cele 4.000 de bilete puse la dispoziție s-au vândut în doar două ore.
În acest moment, singura modalitate de a mai face rost de bilet la meci este prezența la casele de bilete, înaintea partidei.
Organizatorii au „blocat” aproximativ 300 de bilete pentru suporterii care nu se descurcă să-și achiziționeze bilete online.
Doar din vânzarea biletelor la meciul cu PAOK Salonic, FCSB va încasa 900.000 de euro. Jumătate din cât s-a obținut pentru meciul cu Manchester United.
În acest sezon 2024/2025, inclusiv cu acest meci, încasările FCSB din bilete ajung la aproximativ 5.000.000 de euro.