- Glasgow, orașul împărțit de Rangers și Celtic, e un mix între cultură, istorie și viață de noapte.
- Cel mai cunoscut oraș al Scoției e încărcat de tradiție, în sport, în industrie și cultură: de la cele mai vechi distilerii la fotbal, parcuri și un cimitir celebru.
- GOLAZO.ro îți prezintă imagini din orașul unde FCSB întâlnește Rangers, club cu o istorie uriașă, 55 de titluri interne.
Drumul campioanei României în aventura europeană are a 3-a stație la Glasgow, cel mai popular, nu și cel mai frumos oraș al Scoției.
O destinație unde cluburile românești n-au pierdut în cele două vizite de după Revoluție. Steaua a făcut 1-1, în 1996, în timp ce Unirea Urziceni șoca Europa în 2009, scor 4-1. Un succes greu de explicat, cu o echipă a albaștrilor mult peste ceea ce înseamnă azi.
Glasgow respiră fotbal
Echipa GOLAZO.ro a ajuns târziu la Glasgow, aproape de miezul nopții, ora 2:00 în România. Iar impactul cu ceea ce înseamnă fotbalul aici îl simți de la aeroport.
„Pentru meciul de joi sunteți aici, nu?”, ne întreabă o vameșă trecută de 50 de ani. Iar la hotel, 20 de minute mai târziu, între atracții, într-o vitrină din recepție, o figurină cu un teren de fotbal, la mijloc siglele legendarelor Rangers și Celtic.
„Old Firm” e mai mult decât un derby. E tradiție, istorie, e tot ce înseamnă fotbal în Scoția. Și e printre principalele atracții de aici.
Orașul lui Sir Alex și Kenny Dalglish
Un oraș care azi numără peste 600.000 de locuitori, peste un milion cu tot cu zona urbană. Înțesat de istorie și plin de personalități date lumii și sportului.
De amintit Sir Alex Ferguson, Sir Kenny Dalglish, Andrew Robertson, Sephen Maguire, unul dintre marii jucători de snooker sau Andy Murray. Doar câteva.
Primul, legendarul manager al lui Manchester United, are chiar și o bibliotecă care-i poartă numele aici. Nu degeaba e al 5-lea cel mai vizitat oraș al Marii Britanii.
Viață de noapte agitată
Sportul e doar o ramură, căci Glasgow e și un centru cultural important. O destinație cosmopolită, cu colecții de artă renumite, un uriaș centru de shopping și o viață de noapte agitată. Lucru ușor observat încă de la sosirea aici. Căci hotelul era în centru, iar la ora 1:00 era abia startul petrecerii pentru tinerii scoțieni.
Parcuri și clădiri impunătoare
Așezat de-o parte și de cealaltă a râului Clyde, Glasgow și-a căpătat din strălucirea de azi imediat după secolul XVIII-lea, când urbea a devenit un centru important de comerț cu textile, zahăr și tutun.
Stilul britanic inconfundabil nu trădează apartenența orașului. Și nici istoria sa, dată de bogăția negustorilor din zonă, când arhitectura neoclasică a adus clădirile impunătoare precum Camerele Municipale din Piața George.
Însă nici traducerea numelui orașului, adică „un loc verde minunat”, e încă respectată, în urbe fiind încă 70 de parcuri.
Dar și whisky
Vii în Scoția, n-ai cum să ratezi un scotch. În Glasgow se face cel mai cunoscut whiskey din lume. Industria acestei băuturi e încă activă, iar câteva dintre distilerii sunt deschise și publicului amator.
Barul Maltman de pe Sauchiehall e cel mai bun exemplu. Ticsit de turiști dornici să încerce una dintre cele mai cunoscute mărci de scotch. La pas, prin Glasgow, e mai greu. Dar într-un citybreak n-ai cum să ratezi Catedrala Sf. Mungo sau High Kirk.
Glasgow, bun pentru city break
Ceva mai neobișnuit, dar cu mulți amatori, Necropola e pe lista de preferințe a turiștilor. „Orașul morților”, un cimitir cu grădină în stil gotic întinsă pe 37 de acri, plină de pietre memoriale, circa 3500 la număr, sculpturi și clădiri ce poartă semnături ale unor artiști.
Grădinile Botanice, Muzeul de Artă Kelvingrove, George Square și Clydeside Distillery sunt doar câteva alte locui de vizitat în Glasgow.