- FIFA a anunțat numele celor 12 stadioane care vor găzdui meciurile de la noul Campionat Mondial al Cluburilor.
- Ediția din 2025 se va desfășura între 15 iunie și 13 iulie, în SUA, gazda CM 2026, și va fi prima cu 32 de echipe.
Gianni Infantino, președintele FIFA, a anunțat arenele pe care se va desfășura prima ediție a noului Campionat Mondial al Cluburilor: „12 stadioane fantastice unde se va scrie noul capitol al istoriei fotbalului mondial de către marii jucători ai celor mai bune 32 de echipe din lume”.
Finala turneului XXL va avea loc pe MetLife Stadium din New Jersey, arenă cu o capacitate de 82.500 de locuri. Este stadionul care va găzdui și finala Campionatului Mondial din 2026.
Celelalte 11 arene de la Mondialul Cluburilor 2025:
- Mercedes-Benz Stadium (Atlanta);
- Bank of America Stadium (Charlotte);
- TQL Stadium (Cincinnati);
- Rose Bowl Stadium (Los Angeles);
- Hard Rock Stadium (Miami);
- GEODIS Park (Nashville);
- Camping World Stadium (Orlando);
- Inter&Co Stadium (Orlando);
- Lincoln Financial Field (Philadelphia);
- Lumen Field (Seattle);
- Audi Field (Washington DC).
Numai 4 stadioane vor fi gazde și la Campionatul Mondial. Pe lângă MetLife Stadium vor fi prezente și arenele din Atlanta, Miami și Philadelphia.
„Fotbalul este cel mai popular sport de pe planetă și, în 2025, începe o nouă eră la nivel de club, când FIFA va organiza cel mai mare turneu global cu echipe calificate pe merit chiar aici în SUA.
Această nouă competiție FIFA este singurul exemplu real din fotbalul mondial de solidaritate și incluziune, care permite celor mai bune cluburi din Africa, Asia, America Centrală și de Nord și Oceania să înfrunte puterile din Europa și America de Sud într-un incredibil Mondial care va avea un impact enorm la creșterea fotbalului mondial la nivel de club”, a spus Gianni Infantino la conferința de presă din Central Park, New York.
Cine va juca la primul Campionat Mondial XXL al Cluburilor
Până în acest moment au obținut calificarea 30 din cele 32 de participante. Mai sunt doar două locuri rezervate pentru câștigătoarea Copei Libertadores 2024 și pentru reprezentanta gazdelor.
Europa va avea 12 reprezentante, America de Sud va avea 6, Africa, Asia și America Centrală și de Nord câte 4, iar Oceania și țara gazdă câte o formație.
Biletele se obțin prin câștigarea celei mai importante competiții inter-cluburi, echivalentul UEFA Champions League de pe fiecare continent, în perioada 2021-2024. Locurile suplimentare sunt ocupate de cel mai bine clasate echipe în clasamentul coeficienților al forului continental.
În cazul Oceaniei, care are doar un loc, echipa cu cel mai mare coeficient dintre câștigătoarele Ligii Campionilor merge la turneu.
Mexic și Brazilia vor avea cele mai multe reprezentante, câte 3, în Europa numărul echipelor din aceeași țară fiind limitat la 2 de către UEFA.
Cine s-a calificat până acum:
- Asia (AFC): Al Hilal (Arabia Saudită), Urawa Red Diamonds (Japonia), Al Ain (EAU), Ulsan (Coreea de Sud);
- Africa (CAF): Al Ahly (Egipt), Wydad Casablanca (Maroc), Esperance de Tunis (Tunisia), Mamelodi Sundowns (Africa de Sud);
- America Centrală și de Nord (CONCACAF): Monterrey (Mexic), Seattle Sounders (SUA), Leon (Mexic), Pachuca (Mexic);
- America de Sud (CONMEBOL): Palmeiras (Brazilia), Flamengo (Brazilia), Fluminense (Brazilia), River Plate (Argentina), Boca Juniors (Argentina);
- Oceania (OFC): Auckland City (Noua Zeelandă);
- Europa (UEFA): Chelsea (Anglia), Real Madrid (Spania), Manchester City (Anglia), Bayern Munchen (Germania), PSG (Franța), Inter Milano (Italia), Porto (Portugalia), Benfica (Portugalia), Borussia Dortmund (Germania), Juventus (Italia), Atletico Madrid (Spania), RB Salzburg (Austria).
Cum se va desfășura turneul final
Cele 32 de echipe vor fi împărțite în 8 grupe de câte 4 formații. Primele 2 clasate din fiecare grupă avansează în faza eliminatorii, care începe cu optimile.
Tragerea la sorți ar urma să aibă loc în decembrie, la o dată care va fi anunțată ulterior de FIFA.
Vechiul Mondial al Cluburilor nu dispare!
Deși FIFA pregătește acest turneu XXL care încarcă și mai mult programul fotbaliștilor, forul mondial nu renunță la vechiul format.
Acesta a fost reinventat în Cupa Intercontinentală, considerată o nouă competiție. Formatul e ușor schimbat față de anii precedenți, reprezentanta Europei fiind calificată direct în finală.
Turneul include mai multe mini-competiții:
African-Asian-Pacific-Cup:
- Play-off (Al Ain): Al Ain (Asia) - Auckland City (Noua Zeelandă) 6-2
- Finala (Cairo, 29 octombrie): Al Ahly (Africa) - Al Ain (Asia)
Derby of Americas:
- (Doha, 11 decembrie): câștigătoarea Copei Libertadores 2024 - Pachuca (America Centrală și de Nord)
Challenger Cup:
- (Doha, 14 decembrie): înfruntare între câștigătoarele African-Asian-Pacific Cup și Derby of Americas
Cupa Intercontinentală FIFA:
- (Doha, 18 decembrie): câștigătoarea Challenger Cup - Real Madrid