- Mikheil Kavelashvili, 53 de ani, ex-atacant al lui Manchester City în perioada 1995-1997, a fost nominalizat la funcția de președinte de Visul Georgian, partidul aflat la guvernare.
- Într-o țară aflată în criză profundă, Kavelashvili are șanse mari de a câștiga alegerile din 14 decembrie. Președintele nu va mai fi ales prin votul popular, ci de un colegiu electoral a cărui majoritate e deținută de Visul Georgian.
- Partidul care conduce Georgia din 2012 a câștigat luna trecută alegerile parlamentare, contestate dur de opoziție și de Salome Zourabichvili, actuala președintă a țării. Mandatul ei se încheie în decembrie.
De mulți ani, Georgia e într-o criză profundă. Chiar dacă președinta Salome Zourabichvili e pro-europeană, țara e condusă de partidul de guvernământ, iar Visul Georgian o trage în direcția opusă, spre sfera de influență a Kremlinului, departe de occident.
Tabloul Georgiei: alegeri contestate. Kaladze, despre delegația UE: „Paraziți”
Fondat în 2012 de oligarhul Bidzina Ivanishvili, care și-a construit imperiul în Rusia, Visul Georgian a câștigat alegerile parlamentare din 26 octombrie, deținând controlul politic. Alegeri contestate vehement de Zourabishvili și de întreaga opoziție, care acuză trucarea votului și boicotează parlamentul.
Dar Visul Georgian nu pare afectat de protestele opoziției și ale georgienilor. Continuă pe același drum.
La jumătatea lui noiembrie, o delegație a Uniunii Europene a venit la Tbilisi pentru a discuta tocmai despre alegerile din octombrie.
Parlamentarii principalului partid au refuzat întâlnirea, iar secretarul general al Visului Georgian a declarat despre oficialii continentali că sunt „paraziți care propagă minciuni”.
Cine e secretarul general? Kakha Kaladze, 46 de ani, ex-Milan, devenit primar al capitalei în 2017, după ce fusese vicepremier și ministru al energiei.
Kavelashvili a fost atacantul lui Manchester City. A intrat în politică în 2016
Pe acest fundal, numele altui fotbalist georgian important apare și mai șocant.
Mikheil Kavelashvili, 53 de ani, are șanse mari de a fi ales președintele statului!
A jucat atacant la Manchester City în perioada 1995-1997, a evoluat la șase cluburi elvețiene, inclusiv Grassopper, FC Zurich și Basel.
Retras în 2006, a intrat în politică un deceniu mai târziu, tot parte din Visul Georgian.
În 2022, a fost unul dintre fondatorii altui partid, Puterea Populară, în aceeași linie însă. Antieuropean, prorus.
Kavelashvili a fost nominalizat pentru președinție. Va fi ales de colegiul electoral
Miercuri, 27 noiembrie, liderul onorific al Visului Georgian, Ivanishvili, a anunțat că partidul l-a nominalizat pentru funcția de președinte chiar pe Kavelashvili, potrivit The Guardian.
Mikheil Kavelashvili e unul dintre membrii proeminenți ai echipei noastre politice. Are o contribuție importantă la protejarea interesului național al Georgiei și întărirea suveranității țării Bidzina Ivanishvili, președintele onorific al Visului Georgian
Luna viitoare, mandatul lui Salome Zourabichvili se încheie. Ea a fost ultimul șef al statului ales prin votul populației.
De acum, în baza modificării constituționale adoptate de Visul Georgian, președintele va fi desemnat de un colegiu electoral compus din 300 de membri, 150 de parlamentari, plus reprezentanţi locali şi regionali.
Cum Visul Georgian are majoritatea acestui colegiu, Kavelashvili e considerat aproape sigur viitorul președinte.
Alegerile vor avea loc pe 14 decembrie, iar învestitura noului șef al statului e așteptată pe 29 decembrie.
Societatea noastră e divizată. Radicalizarea, polarizarea Georgiei a fost provocată din străinătate. Președinta Zourabichvili a încălcat constituția. Eu voi reașeza președinția în cadrul constituțional. Mikheil Kavelashvili, candidat la președinția Georgiei
Kavelashvili nu a putut candida la federație și s-a bătut în parlament
Cei care se opun planului „Kavelashvili” la Tbilisi susțin că, în 2015, acesta ar fi vrut să candideze la președinția federației de fotbal georgiene și nu a putut, pentru că nu avea toate diplomele necesare. Iar acum poate fi președintele țării!
Tot contestatarii amintesc că fostul fotbalist s-a bătut în parlament, sărind cu pumnii asupra unui politician din opoziție.