- Michael Oliver a scos echipele de pe teren din cauză că ploua. Va fi premiat pentru asta
Dortmund, Westfalenstadion, sâmbătă seara, ora locală 21,36. Se joacă optimea de finală Germania -Danemarca, scorul este încă 0-0.
Arbitrul englez Michael Oliver, cu o expresie facială demnă de Mister Bean, se uită în sus. Dar nu ca să se roage. Privește iar speriat cerul, nu Cerul, apoi desface mâinile larg, ca într-un ceremonial de sectă agnostică. Semnul marcă înregistrată că oprește meciul.
Panica
La Dortmund fulgera, tuna și ploua. La un moment dat turna cu găleata. O furtună de vară care avea să dureze aproximativ 20 de minute. Era justificată panica lui Mister Bean Oliver?
În alte vremuri, nu, era caraghioasă. Cine naiba a pomenit să suspenzi un meci de fotbal din cauză că plouă, chiar cu un pic de grindină? Sau că ninge cu fulgi mari cât steluțele din bradul de Crăciun.
Cu ani în urmă, nu foarte mulți, așa ceva era de neconceput. Era subiect de glumă. Stoicismul cotidian al fotbalistului includea și puterea de a înfrunta ploaia, noroiul, crivățul, ger siberian.
În general, odinioară oamenii nu intrau în casă la prima intensificare a vântului.
Premiat, nu subiect de bancuri
Astăzi este altfel. Protocolul arbitrajului prevede ca în astfel de situații să procedezi ca Michael Oliver, tocmai pentru că societatea (ce cuvânt brusc misterios!) a decis să aibă grijă de noi. Să ne protejeze de șocuri emoționale, de tunete, de fulgere, de note proaste la școală, de mici care sfârâie pe grătar.
Am devenit mai sensibili și vom fi și mai sensibili de atât. Vom umbla cu purificatorul de aer în cârcă, așa cum purtau viticultorii vermorelul cu zeamă bordeleză. Niște primitivi.
Așa că Michael Oliver nu doar că nu va fi subiect de anchetă la nivelul șefilor arbitrajului de la UEFA. El va fi evidențiat și premiat pentru aplicarea creativă a regulamentului. Michael Oliver nu va deveni protagonist de bancuri printre microbiști, ci erou popular. Erou de jocuri video.
Joc video
Că tot veni vorba. Ați observat că grație sistemului VAR fotbalul tinde să se transforme într-un joc video cu personaje reale? Ce pasionant! Doar să contabilizăm emoțiile, să nu dea pe afară.
La meciul câștigat de Germania în fața Danemarcei a fost anulat un gol, al danezilor, pentru un ofsaid infinitezimal și s-a acordat un penalty, pentru nemți, pe motiv de henț. Din cauza unei atingeri abia perceptibile și sigur involuntare a mingii de Andersen.
Colega Cristina Negrilă a dezvoltat foarte bine subiectul în articolul „Fotbal stins cu VAR”, așa că nu o mai lungesc. Se îngroașă însă dosarul fazelor în care tehnologia pune la pământ senzorialul omenesc.
Fizica mai funcționează?
Fotbalul după care suspinăm o parte dintre noi a dispărut. Vezi și plonjonul în ridicol al Italiei, o instituție istorică a acestui sport. Nu e cale de întoarcere.
Sigur, mă simt solidar cu Roy Keane, Ian Wright și Ange Postecoglu, dar realizez că suntem membrii unui club prost văzut. Paseiștii.
Avem mai multă justiție digitală pe teren și mai puțină umanitate. Trebuie să ne obișnuim cu gândul, apoi să facem un upgrade.
Legat de subiect, pe ai noștri tehnologia i-a ajutat până acum. Un gol anulat lui Lukaku, un gol validat în contul lui Drăguș contra Ucrainei, un penalty scos de Ianis cu slovacii.
Oare principiul fizic „nimic nu se pierde, nimic nu se câștigă o mai fi valabil”? Să sperăm că nu. Că dacă da, trebuie să fim puțin îngrijorați.
P.S.
1) De ce grija pentru integritatea jucătorilor nu s-a extins și la publicul spectator? Viețile lor sunt mai puțin prețioase? Integritatea lor emoțională nu se pune?
Am văzut că o parte dintre cei prezenți nu erau chiar așa protejați de copertinele tribunelor și stăteau sub bătaia furtunii, inclusiv a vreunui nechemat fulger/trăsnet. Și apropo, bravo băieților care dansau sub jetul de apă. Face cât orice pledoarie pentru sănătatea mintală.
2) Altă scrânteală derivată din corectitudine instituțională aplicată fără discernământ, posibila amendă pe care Spania ar avea-o de plătit în cazul în care îl folosește pe Lamine Yamal, un minor, după ora 22:00. Chipurile, acesta ar fi un caz flagrant de încălcare a reglementărilor germane a orelor de muncă pentru minori. Așa că fă bine și împlinește mai repede 18 ani, estimado Lamine!