- Am crescut cu fotbalul simplu, în care arbitrul făcea legea. Fără tehnologii avansate, cu destule controverse, dar cu mai multă bucurie.
- Ca-n mai toate domeniile, și-n sport tindem să complicăm lucrurile.
Fotbalul înseamnă azi tot mai multă matematică și e tot mai greu de înțeles. Calcule peste calcule când vine vorba despre competiții, încrucișări la tragerile la sorți, trasee complicate greu de descifrat dacă n-ai fost as la științe exacte.
Ăsta nu e fotbalul cu care am crescut! Roy Keane, ex-căpitan Manchester United
Deși video-arbitrajul ar trebui să ne ajute și să facă lucrurile mai clare, adesea creează discuții interminabile și subminează rolul „centralului”.
VAR-ul și calculele absurde
Nu ne mai putem bucura pentru un gol de teamă că intervine știința meschină și-l anulează pentru cine știe ce poziție afară din joc nedetectată cu ochiul liber, cum a fost cazul golului marcat de Andersen și anulat pentru un ofsaid milimetric la Thomas Delaney în faza de construcție.
VAR-ul a stins bucuria, a scăzut adrenalina, ne bucurăm „în reluare” la goluri marcate, se trasează linii pe monitoare și, deși stabilite de roboți, tot oamenii din spatele ecranelor decid dacă a fost sau nu intenție.
Și e cu atât mai frustrant cu cât sunt lucruri pe care pur și simplu nu le poți tranșa și ar fi mai bine să rămână la latitudinea arbitrului de centru. Poate pentru că e mai ușor de acceptat eroarea umană venită în timp real decât calculul dus până la absurd al vârfului ghetei aflat în ofsaid.
„Regula hențului e o mizerie”, a concluzionat, fără filtru, fostul atacant englez Alan Shearer.
Da, fotbalul a progresat cu ajutorul tehnologiei, dar a regresat în materie de emoție.
Nu am crezut niciodată că VAR va funcționa. În seara asta este prima dată când îmi fac griji serioase cu privire la jocul nostru frumos Dietmar Hamann, antrenor
„VAR-ul a ucis dragostea pentru fotbal! Luați-o de la început”, spune și fostul fotbalist al lui Arsenal și al naționalei Angliei, Theo Walcott.
Dar... de unde să începem?
„Sunt reguli tot mai ciudate aplicate diferit”, îmi zice colegul Florin Dincă. E și asta o formă de resemnare în fața așa-zisului progres al video-arbitrajului.