- Emil Grădinescu, Bogdan Cosmescu și Cosmin Băleanu au analizat rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale din România.
- Cei trei comentatori au vorbit și despre perioada comunistă, după victoria surprinzătoare obținută de Călin Georgescu (62 de ani).
Candidatul suveranist se va duela cu Elena Lasconi (52 de ani) pentru președinția României. Turul 2 va avea loc duminică, 8 decembrie.
Bogdan Cosmescu: „În perioada Ceaușescu aveai o siguranță pe care acum nu o ai” vs. Emil Grădinescu: „A făcut o ruină din țara asta”
Mai jos, discuția integrală dintre cei trei comentatori:
Bogdan Cosmescu: „Nu sunt apărător sau nostalgic al perioadei Ceaușescu, dar, reiterez, mă trimitea mama să plătesc întreținerea și era sub 100 de lei, la bloc.
Leafa fiind între 1.800 și 3.000 de lei, în funcție de ce erai. Era 100 de lei. Toată lumea avea serviciu, toată lumea avea casă”.
Cosmin Băleanu: „Cum toată lumea avea casă? Mulți dintre ei erau cu chirie, 90%”.
Cosmescu: „Chiar și cu chirie, locuia undeva”.
Băleanu: „Și cine te împiedică astăzi să muncești? Cine nu are astăzi serviciu?
Dă-mi ceva ce era mai bun. Că era întreținerea 100 de lei dintr-un salariu de 1.000 de lei? Era 10% întreținerea.
Ia vezi, acum e întreținerea 10% din salariul tău? Îți spun eu că nu, chiar dacă e mare”.
Cosmescu: „Nu știu. Aveai o siguranță pe care acum nu o ai. Nu înseamnă că era mai bine”.
Emil Grădinescu: „Eu am trăit vremurile alea, voi erați copii. Să-l ardă flăcările iadului în continuare pe «împușcatul» (n.r. - Nicolae Ceaușescu) pentru că a făcut din țara asta, care are resurse și tot ce-i trebuie, a făcut o ruină.
Un nenorocit, a distrus în primul rând conștiințe, a distrus creierele oamenilor, au devenit niște oameni mici, gata să-și riște libertatea pentru un salam, pentru un rulment, pentru un burghiu furat de la serviciu.
Ce a făcut el este aproape ireparabil, tragem ponoasele și acum la 35 de ani de la Revoluție. Și-a băgat bocancii ăia noroioși de cizmar prost în conștiința oamenilor.
Și câți oameni au murit, câte femei au murit încercând să avorteze. Este uluitor”
Băleanu: „Ei nu înțeleg, Emil, sunt mulți oameni care nu au trăit, n-au suficientă educație și curiozitate măcar să se intereseze ce s-a întâmplat și mulți trăiesc în continuare cu nostalgia, dar nu știu dacă ăsta este motivul pentru care am avut rezultatul ăsta al alegerilor.
Răspundeți-mi și mie la întrebarea asta care e simplă: Am dus-o noi vreodată mai bine? Omenirea. Nu vorbim de excepții, de Uganda, că avem și la noi. O ducem mai bine ca acum 5 ani sau 10 ani?”.
Grădinescu: „Eu o duc mai bine și decât acum 5 ani, 10 ani, 30 de ani. La ce ai acces, la ce bucurii ai acces, e mai bine, clar. Nu extrapolez, nu generalizez, poate sunt oameni care au o viață mai grea acum.
Revenind la ce s-a întâmplat ieri (n.r. - duminică), m-aș mulțumi să aduc în discuție un comentariu al agenției Reuters, care este o agenție serioasă.
Este de neignorat amestecul Rusiei în toată povestea asta. În propulsarea acestui candidat (n.r. - Călin Georgescu) despre care, și eu, mărturisesc, că până ieri nu știam cine e. Am întrebat de el întâmplător înainte de a se publica rezultatul alegerilor. De curiozitate, «cine e mă ăsta?»”.
Cosmescu: „Tu crezi că numai Rusia e de vină? Faptul că de câte ori deschideai televizorul îi vedeai pe ăștia de ne-au condus 40 de ani, mereu implicați în tot felul de furtișaguri, lumea e disperată.
După părerea mea, ăsta e un semn că societatea românească mai are speranțe, eu credeam că nu mai este nicio speranță. Sincer îți spun. Nu știu ce se va întâmpla”.
Băleanu: „Explică puțin. De unde speranța? Că votează pe cineva care e legionar, antisemit, anti-occidental, anti-european? (n.r. - Călin Georgescu)”.
Cosmescu: „Nu știu dacă e legionar, sunt milioane de informații pe internet, nu știu să fac selecția, nu am filtrele necesare, poate că ai dreptate, poate că este. Habar n-am, nu știu cine este”.
Băleanu: „Ești ignorant atunci, trec lucrurile astea pe lângă tine, afectează viața ta și a tuturor din jurul tău”
Cosmescu: „Tu citești tot ce e acolo și o iei de bună. Că sunt 5.000 de boți ruși, de conturi. Nu știu dacă e așa. Tu știi sigur, tu bagi mâna în foc.
Mi se părea aberant să votez în continuu pe aceiași care ieșeau și de câte ori deschideai televizorul îi vedeai implicați în continuu în furtișaguri, în numiri numai pe nepotisme. Mi se părea că trebuie să încerci altceva. Repet, eu nu am fost la vot”.
Grădinescu: „E și doamna (n.r. - Elena Lasconi) o variantă, nu e numai ăsta (n.r. - Călin Georgescu). Ce spune Bogdan este absolut justificat, eu cred că este o lovitură de măciucă, de copită, pe care o iau cele două mari partide care și-au împărțit puterea (n.r. - PNL și PSD)”.
Băleanu: „Avem la sfârșitul săptămânii alegeri parlamentare, mai importante decât astea. Pe 1 decembrie sunt mai importante. Speranța mea e că ceea ce s-a întâmplat să le dea oamenilor mintea de pe urmă pentru că am avut 48% dintre oameni care nu au fost la vot.
Cosmescu: „Și eu am fost printre ei”.
Grădinescu: „Să vezi că vor fi mai mulți lipsă la votul la parlamentare”.
Băleanu: „Dacă nici acum nu te duci la vot...”.
Grădinescu: „Au luat o mare copită în dinți și PNL, și PSD. Toate combinațiile astea mai mari sau mai mici s-au întors acum împotriva lor.
Cu toate milioanele de euro cheltuite în perioada asta de propagandă pe televiziuni, pe afișe, pe marile bannere cu cartea pe care a scris-o unul dintre candidați (n.r. - Nicolae Ciucă)”.
Băleanu: „Toată lumea bagă bani în campanie, toate partidele”
Grădinescu: „Nu e normal să bagi banii statului pentru o carte pe care ai scris-o tu. Intră tot în cadrul combinațiilor”
Cosmescu: „Plătesc prețul faptului că au renunțat la identitate. Un partid de stânga și de dreapta s-au unit în numele ciolanului.
Singurul motiv. Nu ai cum. Eu nu am auzit niciodată în lumea asta o alianță între un partid de dreapta, teoretic, și unul de stânga. Eu nu am auzit așa ceva. Mai sunt? Eu nu sunt specialist în politică”.
Băleanu: „Cum să nu? Sunt. Nu este alianță, au guvernat împreună, se întâmplă pe lumea asta, ca să nu fie și mai rău”.
Cosmescu: „Aaaaa, ăia s-au sacrificat (n.r. - ironic). Bă, dar fraier am fost. Bravo, bine că mi-ai zis. Ei, săracii, s-au sacrificat pentru binele nostru”.
Băleanu: „Politica asta nu e chiar așa de ușor de înțeles. Să nu înțeleagă cineva cumva greșit că le iau eu lor apărarea”.
*Discuția a avut loc în cadrul „3 SportCast”, emisiune realizată de Orange Sport.