- Comitetul Internațional Olimpic a reacționat după scandalul de la meciul de box dintre Imane Khelif (25 de ani, Algeria) și Angela Carini (25 de ani, Italia)
- Duelul s-a terminat după doar 46 de secunde, după lovituri „extrem de dureroase” ale algeriencei
În 2023, Imane Khelif a fost interzisă la Mondialele de Box cauza valorilor mari de testosteron găsite la testele antidoping.
Angela Carini a declarat că nu a mai putut respira după primul pumn încasat în nas și i-a cerut antrenorului să abandoneze lupta.
Comunicat CIO: „Descalificate fără nicio evaluare corectă”
„Orice persoană are dreptul de a practica sportul fără discriminare.
Toți sportivii care participă la turneul de box de la Jocurile Olimpice Paris 2024 respectă regulile de eligibilitate și înscriere ale competiției, precum și toate reglementările medicale aplicabile stabilite de Unitatea de box Paris 2024 (PBU). Ca și în cazul competițiilor anterioare de box olimpic, sexul și vârsta sportivilor se bazează pe pașaportul lor.
Aceste reguli s-au aplicat și în perioada de calificare. […] PBU a folosit regulile de box de la Tokyo 2020 ca bază pentru a-și dezvolta regulamentele pentru Paris 2024. […]
Am văzut în rapoarte informații înșelătoare despre două atlete care concurează la Jocurile Olimpice Paris 2024. Cele două atlete concurează de mulți ani în competiții internaționale de box la categoria feminină, inclusiv Jocurile Olimpice Tokyo 2020, Asociația Internațională de Box (IBA) Campionatele Mondiale și turneele aprobate de IBA.
Aceste două sportive au fost victimele unei decizii bruște și arbitrare a IBA. Spre sfârșitul Campionatelor Mondiale IBA din 2023, au fost brusc descalificate fără nicio evaluare corectă.
Conform proceselor verbale IBA disponibile pe site, această decizie a fost luată inițial numai de Secretarul General și CEO al IBA.
Consiliul IBA a ratificat-o doar ulterior și a solicitat abia ulterior ca o procedură de urmat în cazuri similare în viitor să fie stabilită și reflectată în regulamentele IBA.
Procesul-verbal mai spune că IBA ar trebui „să stabilească o procedură clară privind testarea de gen”.
Agresiunea actuală împotriva celor două sportive se bazează în întregime pe această decizie arbitrară, care a fost luată fără nicio procedură adecvată – mai ales având în vedere că sportivele concurau de mulți ani în competiții de top.
O astfel de abordare este contrară bunei guvernări.
Regulile de eligibilitate nu ar trebui modificate în timpul competiției în desfășurare, iar orice modificare a regulilor trebuie să urmeze procese adecvate și ar trebui să se bazeze pe dovezi științifice.
CIO se angajează să protejeze drepturile omului ale tuturor sportivilor care participă la Jocurile Olimpice, conform Cartei Olimpice, Codul de Etică al CIO și Cadrul Strategic al CIO pentru Drepturile Omului. CIO este întristat de abuzurile pe care le primesc în prezent cele două sportive. […]
CIO a precizat că are nevoie ca Federațiile Naționale de Box să ajungă la un consens în jurul unei noi Federații Internaționale pentru ca boxul să fie inclus în programul sportiv al Jocurilor Olimpice LA28”, a comunicat CIO.
Cine este Imane Khelif
Născută pe 2 mai 1999 la Tiaret, Imane Khelif s-a apucat de box în ciuda avertismentelor tatălui ei, care nu era de acord ca femeile să practice acest sport.
Khelif are în palmares o medalie de argint la Mondialele de Box din 2022 și două de aur, cucerite în același an la Campionatele Africane și cele Mediteraneene.
În 2023, Khelif a fost interzisă la Campionatele Mondiale de Box din cauza valorilor mari de testosteron efectuate în vederea stabilirii genului.
- CIO i-a acordat algeriencei Khelif dreptul de a participa la întrecerea de box din cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris deoarece „sportiva a respectat toate reglementările medicale și de eligibilitate necesare pentru eveniment”