Razvan Florea a castigat 100 de titluri de campion al Romaniei si a obtinut mai bine de 293 de medalii, din care 77 in competitii internationale. Este singurul roman care a castigat o medalie olimpica pentru Romania la masculin. Retras din activitatea sportiva, Razvan si-a deschis la Constanta un bazin şi o scoala de inot, conduce o afacere de echipamente sportive si anul acesta, in februarie, a fost ales unul dintre vicepresedintii Federatiei Romane de Triatlon, sport pe care il practica din placere si pe care il recomanda si tinerilor. De altfel, federatia deruleaza programul Start Campioni la Triatlon, programul national de selectie si pregatire a tinerilor sportivi cu varsta cuprinsa intre 8 si 12 ani, sustinut de catre La Fantana si desfasurat sub patronajul Ministerului Tineretului si Sportului, prin programul Pierre de Coubertin.
1.Cum a intrat sportul in viata ta?
Inotul a intrat in viata mea la varsta de 5 ani, oarecum spontan. Eram un pic cam grasut si unul dintre colegii de serviciu ai tatalui meu (tata fiind scafandru) i-a sugerat sa ma inscrie la niste cursuri de inot sa mai slabesc putinJ. Asa am ajuns sa invat sa inot, apoi am trecut la nivel de performanta si timp de 25 de ani asta am facut.
2.Dar triatlonul?
In 2011, atunci cand am pus capat carierei de inotator, m-am indreptat spre triatlon. Nu mi-am dorit sa elimin total sportul din viata mea, asa ca trecerea spre triatlon a fost una oarecum naturala. Incet, incet, am devenit pasionat de triatlon si am ajuns sa il practic in mod regulat, dar la nivel de amator.
3. Cum erau antrenamentele la inot in copilaria ta si cum sunt acum, la maturitate, antrenamentele de triatlon?
In copilarie, inotul era mai mult o joaca, antrenamentele adevarate au inceput la varsta junioratului (15-16 ani). Au urmat apoi 15 ani de munca asidua, dar recunosc ca satisfactiile au fost pe masura. In medie, atunci ma antrenam intre 20 si 28 de ore pe saptamana. Acum antrenamentele mele de triatlon nu depasesc mai mult de 8-10 ore saptamanal. Fac triatlon de placere.
4.Campionii se nasc sau devin dupa lungi antrenamente?
Cred ca unii campioni se nasc cu un talent nemasurat, insa sunt extrem de putini cei aflati in aceasta categorie. Dar adevaratii campioni sunt cei care ajung sus prin foarte multa munca, perseverenta si curaj.
5.Ce le recomanzi copiilor care isi doresc sa practice un sport (inot sau triatlon). Dar parintilor?
Personalul didactic, parintii si deopotriva copiii trebuie sa inteleaga ca sportul, in primul, rand inseamna sanatate. Stiu ca par subiectiv, dar cred ca cei mici si foarte mici ar trebui indrumati spre inot, un sport complex si atat de frumos. Iar daca mai adaugi si putina alergare si ciclism in aer liber, deja vorbim de practicarea unui alt sport, triatlonul.
6.Ai fondat initial o scoala (club de inot) apoi un bazin. Ne poti spune pe scurt povestea lor.
Povestea cu scoala de inot si bazinul mi-a venit in anul 2005, dupa Olimpiada de la Atena. Impreuna cu Oana, sotia mea, am reusit ca in vara anului 2013 sa deschidem bazinul de inot Atena Swim Center, bazin ce gazduieste antrenamente de performanta, dar si de initiere copii pentru Clubul Sportiv " Atena Sport Club". Nu a fost deloc usor, dimpotriva. Au fost nenumarate nopti nedormite si zile fara odihna, dar la final bazinul a iesit asa cum mi l-am imaginat.
7.Cum reusesti sa imbini viata de familie, cu cea sportiva si de antreprenor? Sa nu mai zic si de implicarea ta activa in cadrul Federatiei Romane de Triatlon, unde ai si devenit unul dintre vicepresedinti.
Timpul este limitat, dar cu un program bine pus la punct reusesc sa imbin viata de familie, cu munca, antrenamentele si concursurile de triatlon. Nu este usor, dar suntem inca tineri, facem si miscare, cred ca putem rezista unui stil de viata mai alert .
8.Cum ii indreptam pe copii spre sport. Ce face FRTRI in acest sens?
FRTRI este o federatie noua, o federatie care s-a nascut acum 4 ani. Intr-un timp scurt oamenii pasionati de aici au reusit sa popularizeze aceasta disciplina tanara atat in randul copiilor, dar si printre cei maturi, iar numarul celor care practica triatlonul in Romania este in crestere.
Pentru cei mici, federatia deruleaza impreuna cu Ministerul Tineretui si Sportului, prin programul Pierre de Coubertin,”Start Campioni la Triatlon”, programul national de selectie si pregatire a tinerilor sportivi cu varsta cuprinsa intre 8 şi 12 ani. Prin acest proiect, federatia noastra propune sa-si extinda baza de selectie pentru loturile nationale de juniori si cadeti pentru obtinerea performantei sportive. Proiectul a inceput in a doua jumatate a anului trecut si continua si in 2016 in Bucuresti si principalele orase din tara. Mai multe detalii pe site-ul federatiei www.frtri.ro sau pe pagina de Facebook: www.facebook.com/Start.Campioni.la.Triatlon
9.Ai un palmares impresionant de medalii si povesti impresionante pentru fiecare dintre ele. Ne poti impartasi una mai speciala?
In 25 de ani de inot am trait atat de multe povesti…Dar probabil cea mai draga mie este cea intamplata la Olimpiada de la Atena, cand pentru o perioada de 15 minute nu am stiut pe ce loc voi fi. Tabela arata o descalificare si eu am urcat pe locul 2 de pe 3, ca apoi, la Festivitatea de premiere, sa fiu anuntat pe locul 3.
Despre programul Start Campioni la Triatlon
Federatia Romana de Triatlon a lansat in octombrie 2015 in Bucureşti si in principalele orase din tara, Tulcea, Targu Mures, Constanta, Cluj Napoca, Braila, Timisoara, Oradea, Sfantul Gheorghe si Miercurea Ciuc, programul national de selectie si pregatire a tinerilor sportivi cu varsta cuprinsa intre 8 si 12 ani, “Start Campioni la Triatlon”.Prin acest program, Federatia Romana de Triatlon isi propune sa-si extinda baza de selectiepentru loturilenationalede juniorisi cadetipentru obtinerea performantei sportive. Programul continua si in 2016.
Mai multe informatii despre program gasitipe site-ul federatieihttp://frtri.ro/selectii/, sau pe pagina de Facebook:www.facebook.com/Start.Campioni.la.Triatlon.
* articol publicat inițial pe Hotnews.ro