Dan Udrea  Guvernul a publicat RMN-ul României: Sportul, 75% peste investițiile în Educație, Cultură și Cercetare.  Care e întrebarea legitimă
Dan Udrea FOTO GOLAZO.ro

Dan Udrea Guvernul a publicat RMN-ul României: Sportul, 75% peste investițiile în Educație, Cultură și Cercetare. Care e întrebarea legitimă

  • Lista cu proiectele de investiții publice, votată de Guvern joi, ține loc de diagnostic privind dezvoltarea noastră, ca țară
  • Sportul e bine plasat, în ciuda celor care se vaită non-stop că statul nu face suficient. Statul face, dovada e în rândurile de mai jos, întrebarea e: face ce și unde trebuie?

Ministerul Finanțelor a publicat joi lista pe care Guvernul României a aprobat-o și pe care se află proiectele cu investițiile publice semnificative care au primit statut prioritar în a fi realizate. Practic, cele mai importante 173 de proiecte în viziunea celor din Palatul Victoria.

Tabelul joacă rol de RMN, testul medical, denumit Rezonanță Magnetică Nucleară, care arată perfect ceea ce e în interiorul corpului uman. Și care, implicit, oferă cel mai curat diagnostic.

7 stadioane, 4 săli, un bazin, un patinoar   Guvernul a anunțat lista cu proiectele de investiții publice prioritare. Care e  raportul baze sportive vs. alte domenii
Citește și
7 stadioane, 4 săli, un bazin, un patinoar Guvernul a anunțat lista cu proiectele de investiții publice prioritare. Care e raportul baze sportive vs. alte domenii
Citește mai mult
7 stadioane, 4 săli, un bazin, un patinoar  Guvernul a anunțat lista cu proiectele de investiții publice prioritare. Care e raportul baze sportive vs. alte domenii

Retorica la modă: „Statul nu ajută sportul”

Lista cu marile investiții publice ne spune multe despre cât de ajutat e sportul de către stat. Fiindcă în toți acești ani s-a făcut discuția dacă România are o strategie coerentă în domeniul sportului și dacă direcționează suficient de mulți bani pentru a-l dezvolta.

Și cum poți sprijini cel mai bine un domeniu dacă nu asigurându-i baza, adică infrastructura. Iar între marile proiecte prioritizate de Guvern pentru a fi finalizate sau construite de la zero, bazele sportive ocupă un capitol important. Practic, în afara investițiilor în infrastructuri rutiere, a căilor ferate și maritime, sportul e depășit doar de Sănătate. 

Investițiile în sport reprezintă cam 30% din cele prognozate în anii următori pentru Sănătate. În schimb, sportul câștigă duelul cu banii alocați pentru Educație, Știință și Cercetare.

Bazele sportive: 1,1 miliarde euro! Educație, Știință, Cercetare și Cultură: 625 de milioane euro

Bazele sportive, că sunt stadioane și săli sau patinoar și bazin de înot, vor costa statul aproape 1,1 miliarde de euro! Cu 75% peste bugetul direcționat către construcția de cămine studențești, pentru universități, sediile Academiei Române, Academiei de Muzică din Cluj sau pentru Centru de Optică de Mare Putere de la Măgurele. 

1,1 miliarde de euro către sport versus în circa 625 de milioane de euro pentru Educație, Știință sau Cercetare. E un raport care ar trebui să-i determine pe mulți, dintre cei care au activat în sportul românesc în ultima perioadă și care s-au plâns că statul nu face mai nimic, să-și reconsidere poziția.

Stadionul „Gheorghe Hagi” face cât 3 cămine studențești

Chiar Gheorghe Hagi a ținut monologuri, a cerut bani de la stat, chiar a țipat și urlat în conferințe ca „multinaționalele să fie puse să direcționeze bani către sport fiindcă fac profituri mari aici, în România! Statul nu mai ajută sportul, așa cum se întâmpla la vremea noastră”. Vremea la care se referea Hagi e cea de dinainte de 1989. 

La Constanța, statul va construi un stadion care în lista Guvernului e denumit „Gheorghe Hagi”. Are o valoare estimată care se apropie de 100 de milioane de euro. Atât cât vor costa la un loc ridicarea a 3 cămine studențești la Universitățile din București, Timișoara și Oradea.

Al doilea stadion al Târgoviștei = Academia Română + Academia de Muzică din Cluj

Noul stadion din Târgoviște, care e al doilea realizat din bani publici într-un oraș în care nu există acum echipă în prima divizie, va costa cât e efortul financiar pentru reabilitarea și extinderea a două mari Academii: cea de Muzică din Cluj și Academia Română, din București.

Noile stadioane Dinamo și cel din Timișoara vor atinge costuri de peste 340 de milioane de euro. Același nivel cu cea mai mare investiție anunțată de Guvern în privința unui program de cercetare european: Extreme Light Infrastructure.

Există 3 centre de cercetare ELI: Praga, Szeghed, Măgurele. Cel din România urmează să se concentreze asupra unor aplicații științifice în domeniul fizicii nucleare pe baza unor lasere ultraintense și a unei surse de raze gamma. Centrul se va axa în domeniul tratării deșeurilor radioactive.

Cele 13 proiecte, din zona de sport, trecute joi de Guvern pe lista investițiilor prioritizate

BAZĂCOST ESTIMAT (euro)TERMEN DE FINALIZARE
Sală polivalentă Tulcea24.000.0002024
Sală polivalentă Suceava37.000.0002024
Sală polivalentă Brașov81.700.0002025
Stadion Târgoviște70.400.0002026
Bazin de înot Tg. Secuiesc29.200.0002026
Sala polivalentă Iași96.000.0002027
Stadion Constanța97.000.0002027
Stadion+complex sportiv Pitești100.000.0002027
Patinoar Sf. Gheorghe64.000.0002027
Stadion Hunedoara + complex sportiv63.500.0002027
Stadion Slatina + complex sportiv80.300.0002027
Stadion Dinamo172.000.0002028
Stadion Timișoara169.000.0002028

Cele 9 proiecte, din zona de Educație, Știință, Cultură și Cercetare, trecute joi de Guvern pe lista investițiilor prioritizate

PROIECTCOST ESTIMAT (euro)
Cămin studențesc Universitatea de Vest Timișoara27.900.000
Proiect de cercetare Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics -  la Măgurele351.000.000
Extindere Academia de Muzică din Cluj35.600.000
Extindere Universitatea de Medicină și Farmacie Victor Babeș - Timișoara29.200.000
Cămin studențesc Universitatea Ștefan cel Mare - Suceava31.400.000
Cămin studențesc Universitatea din Oradea30.300.000
Modernizare, extindere și dotare Academia Română din București38.000.000
Cămin studențesc Universitatea din București40.000.000
Centru pentru optică de mare putere - Măgurele 38.700.000

Stadionul din Pitești, cost mai mare decât un centru de arși la Spitalul pentru Copii din București

Chiar și în raport cu marile investiții pe care Guvernul le-a anunțat în Sănătate, multe dintre proiectele din sport rivalizează cu acestea. De exemplu, construirea unui centru de arși la Spitalul pentru Copii Grigore Alexandrescu din București are o evaluare de cost sub ce va presupune ridicarea noului stadion de fotbal din Pitești.

Stadionul Dinamo și noul patinoar din Sf. Gheorghe vor fi mai costisitoare decât construcția Institutului Regional de Oncologie de la Timișoara, spitalul fiind prognozat să cheltuiască peste 230 de milioane de euro.

Să ne punem întrebări legitime, nu să ne plângem că sportul nu e ajutat

Acesta e RMN-ul pe care îl avem. Dacă știm să-l interpretăm, atunci realizăm că, totuși, sportul în România primește o bucată mare din banii publici. Sloganul „statul nu ajută sportul”, strigat de tot mai mulți, nu prea își are acoperire în realitate.

Sigur, întrebarea „cât de eficient și cu ce randament se cheltuie banul public în sport?” e mai necesară ca niciodată.

E legitim să ne punem întrebări. Însă una e să spui „statul nu bagă bani în sport” și cu totul altceva e să admitem că acești bani există, dovadă și ultima listă votată de Guvern joi, și să ne asumăm o nouă dezbatere: se cheltuie în mod justificat și fix acolo unde e necesar acești bani sau continuăm doar să consumăm, inclusiv în sport, doar pentru că aceste contracte trebuie să ajungă unde vor unii să ajungă?

„Rapid se dă la o parte”  Patronul campioanei spune că  giuleștenii  au altă determinare  cu adversarele FCSB: „E dușmănia prea mare”
Superliga
10:05
„Rapid se dă la o parte” Patronul campioanei spune că giuleștenii au altă determinare cu adversarele FCSB: „E dușmănia prea mare”
Citește mai mult
„Rapid se dă la o parte” Patronul campioanei spune că giuleștenii  au altă determinare cu adversarele FCSB: „E dușmănia prea mare”
„Fiul rătăcitor” s-a întors    Aaron Boupendza  a refuzat să facă vreo declarație la aeroport
Superliga
09:56
„Fiul rătăcitor” s-a întors Aaron Boupendza a refuzat să facă vreo declarație la aeroport
Citește mai mult
„Fiul rătăcitor” s-a întors  Aaron Boupendza a refuzat să facă vreo declarație la aeroport
FCSB - Hermannstadt 1-1 VIDEO Execuție senzațională a lui Crețu + eficiență maximă a sibienilor: un șut, un gol!
Superliga
17.01
FCSB - Hermannstadt 1-1 VIDEO Execuție senzațională a lui Crețu + eficiență maximă a sibienilor: un șut, un gol!
Citește mai mult
FCSB - Hermannstadt 1-1 VIDEO Execuție senzațională a lui Crețu + eficiență maximă a sibienilor: un șut, un gol!
Boupendza, out de la Rapid! Marius Șumudică a luat decizia, după refuzul atacantului de a reveni în țară: „ Lipsă de respect  la adresa tuturor”
Superliga
17.01
Boupendza, out de la Rapid!Marius Șumudică a luat decizia, după refuzul atacantului de a reveni în țară: „Lipsă de respect la adresa tuturor”
Citește mai mult
Boupendza, out de la Rapid! Marius Șumudică a luat decizia, după refuzul atacantului de a reveni în țară: „ Lipsă de respect la adresa tuturor”
Interesați de Nedelcearu  Andrei Nicolescu a confirmat că  Dinamo  urmărește situația fundașului: „Ar reprezenta o oportunitate bună”
Superliga
17.01
Interesați de Nedelcearu Andrei Nicolescu a confirmat că Dinamo urmărește situația fundașului: „Ar reprezenta o oportunitate bună”
Citește mai mult
Interesați de Nedelcearu  Andrei Nicolescu a confirmat că Dinamo urmărește situația fundașului: „Ar reprezenta o oportunitate bună”
Craiova, transfer de perspectivă  Oltenii au semnat cu Marcus Păcurar, un „fost junior la școala de fotbal condusă de  Francesco Totti ”
Superliga
17.01
Craiova, transfer de perspectivă Oltenii au semnat cu Marcus Păcurar, un „fost junior la școala de fotbal condusă de Francesco Totti
Citește mai mult
Craiova, transfer de perspectivă  Oltenii au semnat cu Marcus Păcurar, un „fost junior la școala de fotbal condusă de  Francesco Totti ”
„Cel puțin 4 milioane”   Adrian Mititelu , despre un transfer definitiv al lui Blănuță și  despre șansele de promovare ale lui FCU Craiova
Liga 2
17.01
„Cel puțin 4 milioane” Adrian Mititelu, despre un transfer definitiv al lui Blănuță și despre șansele de promovare ale lui FCU Craiova
Citește mai mult
„Cel puțin 4 milioane”  Adrian Mititelu , despre un transfer definitiv al lui Blănuță și  despre șansele de promovare ale lui FCU Craiova
Semnează cu FCSB Anunțul lui Mihai Stoica despre unul dintre tinerii de perspectivă ai campioanei: „Luni va deveni profesionist”
Superliga
17.01
Semnează cu FCSB Anunțul lui Mihai Stoica despre unul dintre tinerii de perspectivă ai campioanei: „Luni va deveni profesionist”
Citește mai mult
Semnează cu FCSB Anunțul lui Mihai Stoica despre unul dintre tinerii de perspectivă ai campioanei: „Luni va deveni profesionist”