Echipa Maxima  Fetele de la 8+1,  performerele absolute  ale României! Au depășit echipa de gimnastică
foto: Imago

Echipa Maxima Fetele de la 8+1, performerele absolute ale României! Au depășit echipa de gimnastică

  • Dintre toate sporturile de grup ale României, de la handbal la gimnastică și de la canotaj la scrimă, echipajul 8+1 canotaj fete este cel mai bun din istorie.
  • Pînă azi, echipa de gimnastică și canotajul 8+1 erau la egalitate, cu 3 medalii de aur, dar gimnastica era în față pentru că avea mai multe de argint și bronz.
  • La Paris, Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuţa Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Simona Radiş, Victoria Petreanu au adus al patrulea titlu olimpic pentru barca lor legendară. 

Sintagma Craiova Maxima va rămâne întemeietoare. Atât de mare a fost performanța oltenilor de a ridica fotbalul nostru din rămășițele anilor 60 și 70, ducându-l într-o semifinală de cupă europeană.

Apoi au venit Steaua care a câștigat Cupa Campionilor și Generația de Aur a „tricolorilor” lui Hagi, Popescu, Lupescu Petrescu și Răducioiu. 

Pentru un sport atât de competitiv precum fotbalul, asta echivalează cu medalii olimpice.

Am mai avut „echipe de aur”. Cea de gimnastică, de pildă.

12 medalii olimpice pentru formidabilul grup de la gimastică

De la stânga la dreapta: Loredana Boboc, Andrea Raducan, Andreea Isarescu, Claudia Presacan, Simona Amanar, Maria Olaru, fetele de aur ale gimnasticii noastre, în 2000, la Sydney (foto: Imago) De la stânga la dreapta: Loredana Boboc, Andrea Raducan, Andreea Isarescu, Claudia Presacan, Simona Amanar, Maria Olaru, fetele de aur ale gimnasticii noastre, în 2000, la Sydney (foto: Imago)
De la stânga la dreapta: Loredana Boboc, Andrea Raducan, Andreea Isarescu, Claudia Presacan, Simona Amanar, Maria Olaru, fetele de aur ale gimnasticii noastre, în 2000, la Sydney (foto: Imago)

Trei titluri olimpice a adus echipa de gimnastică:

  • Los Angeles 1984 (Lavinia Agache, Laura Cutina, Cristina Elena Grigoras, Simona Pauca, Mihaela Stanulet, Ecaterina Szabo)
  • Sydney 2000 (Simona Amanar, Loredana Boboc, Florenta Andreea Isarescu, Maria Olaru, Claudia Maria Presacan, Andreea Raducan)
  • Atena 2004 (Oana Mihaela Ban, Alexandra Georgiana Mariana Eremia, Cătălina Ponor, Monica Rosu, Nicoleta Daniela Sofronie, Silvia Stroescu)

Pe totalul sporturilor, gimnastica a adus 25 de medalii de aur României, iar canotajul 22, cu cele două titluri de la Paris, ultimul chiar astăzi, la 8+1.

Însă, dacă ne referim la probele de grup extins, lupta reputației este la limită, emoționantă, cu un clasament implacabil. 

Până astăzi, echipa de gimnastică era lider. Avea 3 medalii de aur, 4 de argint și 5 de bronz. Prima medalie venise tocmai în 1956, la Melbourne, iar următoarea în 1960 la Roma, ambele de bronz. 

Acum, după performanța de la Paris, cu 10 medalii olimpice în ultimii 34 de ani, dintre care 4 de aur, echipajul de 8 rame cu cârmaci de la canotaj este peste orice altă perfomanță de grup. 

Așa întocmește și CIO clasamentul oficial pe medalii, folosind drept criteriul ordonator titlurile olimpice.

Sâmbătă, 3 august, la prânz, România este pe locul 12. Dar ne găsim la jumătatea Jocurilor Olimpice, e foarte probabil să coborâm la final, pentru că sporturile unde eram favoriți cerți s-au epuizat. 

Mișcarea surpriză a lui Lipă

Este ziua în care canotajul românesc depășește așadar gimnastica, în privința „Echipei Maxima”. Sigur că mai există și alte criterii, precum medaliile pe sporturi sau performanțele individuale. 

Chiar și acolo însă, 3 sportivi români avem cu 5 medalii de aur - toate femei, Nadia Comăneci, Elisabeta Lipă și Georgeta Damian. Două din trei sunt canotoare. 

Lipă a fost declarată și cea mai mare campioană olimpică a sportului său, din toate timpurile, fiind cea mai medaliată canotoare de la JO. 

Clasamentele all time poartă, de fiecare dată, sâmburele disputei, relativului, iar asta participă la farmecul sportului. 

Schimbarea de lider simbolic vine, într-un mod interesat, după ce Elisabeta Lipă, ca șefă de federație de această dată, a reușit să răstoarne prejudecata publică și pe cea a propriului sport și să aducă antrenori străini la loturile naționale ale sporturilor pe apă. 

Într-o lume în care cunoașterea circulă și „a ține cu țara” înseamnă altceva decât închidere, sportul românesc oferă o probă de eficiență și de patriotism autentic societății noastre. 

  • Articolul face parte din proiectul "Team Romania", dezvoltat de GOLAZO.ro & powered by Banca Transilvania, în parteneriat cu COSR
  • BT X COSR, un parteneriat pentru susținerea efortului sportivilor români. BT a devenit Banca Oficială a Echipei Olimpice Team România pentru susținerea performanței și a sportivilor români care se pregătesc să ne reprezinte la Jocurile Olimpice. Susținem tot efortul lor și miile de ore de antrenament.
TELEVIZARE România - Lituania   Cine transmite  revenirea lui Mircea Lucescu acasă, după 38 de ani + „Zidul Galben” pe Ghencea
Nationala
08.09
TELEVIZARE România - Lituania Cine transmite revenirea lui Mircea Lucescu acasă, după 38 de ani + „Zidul Galben” pe Ghencea
Citește mai mult
TELEVIZARE România - Lituania  Cine transmite revenirea lui Mircea Lucescu acasă, după 38 de ani + „Zidul Galben” pe Ghencea
Dennis Man Anunț din Italia:  Lyon și Ajax  ar fi cu ochii pe internaționalul român
Stranieri
08.09
Dennis ManAnunț din Italia: Lyon și Ajax ar fi cu ochii pe internaționalul român
Citește mai mult
Dennis Man Anunț din Italia: Lyon și Ajax ar fi cu ochii pe internaționalul român
Azi,  Lucescu a răpus Steaua!  Il Luce întâlnește Lituania în ziua și pe stadionul în care fix acum 35 de ani  oprea dominația fantastică  a rivalei de o viață
Liga 1
09:00
Azi, Lucescu a răpus Steaua! Il Luce întâlnește Lituania în ziua și pe stadionul în care fix acum 35 de ani oprea dominația fantastică a rivalei de o viață
Citește mai mult
Azi,  Lucescu a răpus Steaua! Il Luce întâlnește Lituania în ziua și pe stadionul în care fix acum 35 de ani oprea dominația fantastică a rivalei de o viață
Fără excepții Ion Țiriac, deranjat de  „dopingul legal”  din sport: „Nu poți profita de medicamente zeci de ani!” + ce spune de Halep și Sinner
Tenis
08.09
Fără excepțiiIon Țiriac, deranjat de „dopingul legal” din sport: „Nu poți profita de medicamente zeci de ani!” + ce spune de Halep și Sinner
Citește mai mult
Fără excepții Ion Țiriac, deranjat de „dopingul legal” din sport: „Nu poți profita de medicamente zeci de ani!” + ce spune de Halep și Sinner