- GOLAZO.ro deschide marele bal de la Jocurile Olimpice cu cinci detalii inedite
- Jocurile Olimpice de la Paris se vor desfășura în perioada 26 iulie-11 august
- Team România aruncă în lupta pentru medalii o armată de 106 sportivi
1. Comăneci și Lipă, aur olimpic cât Portugalia și Columbia
Elisabeta Lipă a oferit poate cea mai frumoasă descriere a ceea ce înseamnă Jocurile Olimpice. Într-un interviu pentru GOLAZO.ro, Lipă a spus că „nimeni nu e special, în sensul de superior. Oricine, chiar și Nole trebuie să debaraseze masa după ce a mâncat. Îți iei frumos tava și o duci la loc”, a spus cvintupla campioană olimpică.
Cinci medalii de aur are și Nadia Comăneci, care dacă ar fi o țară, ar străluci la fel de tare ca Portugalia și Columbia, ambele cu câte cinci medalii în toată istoria lor.
- Nadia Comăneci și Elisabeta Lipă: câte 5 medalii olimpice de aur
- Columbia și Portugalia - câte cinci medalii
- Israel - 3 medalii de aur
- Pakistan - 3 medalii
- Vietnam - o medalie
2. Paris, „haute-couture” beton
Șocul competiției de la Paris e chiar în inima orașului, în Place de la Concorde, unde organizatorii au construit un skate park temporar, descris de o investigație marca MediaPart drept o „avalanșă de beton”. Președintele unui grup francez de skate park a numit proiectul „un nonsens ecologic și economic”.
- Betonul a fost supranumit „cel mai distructiv material de pe Pământ” din cauza setei sale nepotolite de apă și a talentului său de a sufoca habitatele naturale, iar reciclarea sa întâmpină obstacole.
3. Aer mai curat la Jocurile Olimpice
Paris 2024 promite că bate Londra 2012 la capitolul „aer curat”. Și o spune chiar Tony Estanguet, președintele Jocurilor Olimpice Paris 2024. Într-un interviu acordat prestigioasei reviste Time, Estanguet declară:
„Am promis să reducem la jumătate amprenta de carbon față de Jocurile Olimpice de la Londra din 2012”.
Jocurile Olimpice de la Londra au emis aproximativ 3,3 milioane de tone de CO2. Paris 2024 vizează 1,5 milioane de tone metrice.
Pentru a-și limita amprenta de carbon, organizatorii au redus la minimum construcția de spații, construind doar două noi facilități sportive: un centru acvatic și un loc de escaladă - și două locații suplimentare: Satul Media pentru jurnaliști și Satul Olimpic, unde vor locui sportivii în timpul Jocurilor.
4. Scientific American: „JO la dimensiuni reduse”
Întreaga lume va fi cu ochii pe prima mare ceremonie de deschidere din istoria olimpismului desfășurată pe apă, dar și pe două săptămâni în care organizatorii au investit 3 miliarde de euro.
Jules Boykoff notează într-un articol pentru Scientific American că „Jocurile trebuie să își reducă dimensiunea, să limiteze numărul de turiști care călătoresc de departe, să își ecologizeze complet lanțurile de aprovizionare încăpătoare și să își deschidă cărțile ecologice pentru o responsabilitate de bună credință.”
5. „Vrem Jocurile de altădată!”
”Poate Parisul, în calitate de gazdă olimpică, să reînnoiască entuziasmul pentru Jocuri?”, se întreabă The Athletic.
Răspunsul este dat scurt și la obiect de David Wallechinsky, nume important în istoria olimpismului:
„Am mers pe jos 16 kilometri prin Paris săptămâna aceasta în căutarea spiritului și vibrațiilor Jocurilor. Nu l-am putut găsi. Poate totul se schimbă odată cu începerea competițiilor”, notează Wallechinsky pentru sursa citată.