- România - Olanda. Viitoarea adversară în „optimi” nu mai seamănă cu marea Oranje din trecut. Mai ales linia mediană e afectată la portocalii. Și faza defensivă.
- Selecționerul Ronald Koeman va fi aproape sigur demis dacă echipa sa nu va atinge minimum „sferturile”.
- Presa batavă i-a criticat cu duritate pe jucători, în special pe Van Dijk, Veerman și Depay.
Jucăm cu Olanda pe 2 iulie, în meciul din ”optimi” de la Munchen. Și nu e o înfruntare pierdută dinainte, pentru că „Portocala” nu mai e „Mecanică” deloc, așa cum era numită Oranje pe vremea generațiilor lui Cruyff, Van Basten și Robben.
Prea multe absențe. Koeman nu găsește soluții
Naționala Țărilor de Jos varianta Euro 2024 e o echipă cu jucători foarte buni (la cluburi mari), dar disfuncțională, și selecționerul Ronald Koeman nu găsește soluția problemelor sale.
Mai ales în linia mediană, mai ales în faza defensivă. Acolo se rupe formația portocalie.
Fără De Jong, fără Koopmeiners, fără De Roon, Timber și Wieffer, toți ratând turneul final din cauza accidentărilor, Koeman nu poate ieși din impas cu jucătorii pe care-i are în lot.
„Am părut ca un pui fără cap în apărare”
După 2-1 cu Polonia, când a fost condusă, și 0-0 cu Franța, a urmat cel mai rău meci la Euro, 2-3 în fața Austriei.
„Am părut ca un pui fără cap în faza de apărare. E incredibil cum am fost pedepsiți”, a admis selecționerul.
Și atacantul Wout Weghorst s-a plâns de momentele defensive. „Trebuie să fim mai buni în apărare și nu mă refer la cei patru fundași, ci la jocul de apărare al întregii echipe. Nu a fost deloc la înălțime”.
Pentru Pierre van Hooijdonk, fost internațional batav, actual analist, „au fost șocante găurile din linia noastră mediană”.
Iar Wim van Hanegem, vicecampion mondial în 1974, o figură emblematică a fotbalului olandez, a vorbit de „un mijloc dramatic”.
Ce nu te omoară te face mai puternic. Turneul de-abia a început, indiferent dacă am fost primii sau pe locul 3 în grupă Wout Weghorst, atacant Olanda
Final de carieră pentru Veerman la națională?!
Cotidianul Algemeen Dagblad a tunat în această dimineață: „Dezamăgitor. Rușinos. Demascați! Olanda are nevoie de resuscitare și de foarte mult noroc”.
Tocmai asta a încercat să facă Ronald Koeman miercuri, o resuscitare. L-a înlocuit în minutul 35 pe Veerman, care pierduse 16 din 29 de mingi până atunci. L-a schimbat, mijlocașul lui PSV prăbușindu-se pe bancă, în lacrimi, puternic afectat psihic.
„A călcat pe balon, a greșit pase, pe el întrebați-l ce s-a întâmplat. Pentru mine, a fost inexplicabil”, a reacționat antrenorul în dialogul cu reporterul televiziunii naționale NOS.
Valentijn Driessen, șeful secției Sport la De Telegraaf, crede că „acesta a fost sfârșitul carierei internaționale a lui Joey Veerman, la 25 de ani. În mod normal, Koeman ar rămâne selecționer până la mijlocul lui 2026. Iar Veerman nu va mai fi în acest grup de jucători”.
„Depay nu a avut bentița pe cap, a jucat cu ea pe ochi”
Nu doar mijlocașul Veerman a fost criticat. Nu a existat o linie care să scape, cu excepția portarului Verbruggen (21 de ani, Brighton), chiar dacă a primit trei goluri cu Austria.
În primul rând, Virgil van Dijk. Joacă la Liverpool și e de nouă ani la națională, căpitanul Oranje. Totuși, Marco van Basten nu l-a menajat în analiza sa.
„El e liderul, lui ne adresăm. El trebuie să organizeze formația mai bine. Nu o face. Am mai spus, dar nu am văzut nicio îmbunătățire, urăsc să repet… Cred că îmi voi ține gura închisă de acum”, a declarat triplul Balon de Aur.
În atac, Memphis Depay a fost ironizat pentru bentița sa purtată după modelul baschetbaliștilor din NBA
„Împotriva Franței, Depay nu a avut bentița pe cap, a jucat cu ea pe ochi”, a afirmat analistul Chris Woerts pentru site-ul Voetbal Primeur, completând: „Pur și simplu, Memphis nu e suficient de bun pentru a intra în echipă momentan”.
Depay e folosit vârf, dar el e mai mult decar, în spatele atacantului central se simte mult mai bine. De aceea, are și numărul 10 pe tricou.
„Tricolorii” îl demit pe Ronald Koeman cu o victorie pe 2 iulie
Selecționerul a fost și el pus la zid de presa batavă. De Telegraaf a fost cel mai vehement.
La conferința ce a urmat înfrângerii cu Austria, Ronald Koeman a fost întrebat: ”Credeți că poziția ca selecționer mai e durabilă?”.
De Telegraaf anunță că o eventuală eliminare în optimile de finală ”va însemna inevitabil demiterea sa”.
Dacă România va învinge Țările de Jos pe 2 iulie, la Munchen, al doilea mandat de selecționer al lui Koeman se va încheia aproape sigur.
„Koeman a supraviețuit la Ajax, PSV și Feyenoord cu acte demne de Houdini. Numai printr-o magie va continua și la națională”, a comentat De Telegraaf.
„Nu poate motiva jucătorii”. Reacție: „Nu e un idiot”
Demy de Zeeuw, și el ex-internațional, a observat la ESPN că „dificultățile echipei se leagă și de Ronald Koeman. Pare că nu poate motiva jucătorii. Și dacă nu poți motiva băieții trei meciuri la rând, e o mare problemă”.
La rândul său, Johan Derksen, fost fotbalist, o celebritate ca analist în Olanda, nu e de acord cu De Zeeuw: „E ușor să acuzi antrenorul. Koeman nu e un idiot. Sunt convins că le-a explicat planul jucătorilor. Doar că, fără implicare, fără spiritul de luptă, ei au fost mereu un pas în spatele austriecilor”.
Ronald Koeman nu e de nivelul lui Pep Guardiola. Nu e un inventator, un creator. Nu a avut prea mult succes la Barcelona și a fost nevoit să plece Johan Derksen, analist sportiv olandez
Opt titulari indiscutabili până acum
În cele trei partide, Koeman a titularizat mereu opt oameni: portarul Verbruggen, apărătorii De Vrij, Van Dijk, Ake, mijlocașii Reijnders, Schouten și atacanții Depay, Gakpo.
Fundașul dreapta a fost schimbat o dată în formula de start, Dumfries cu Geertruida contra Austriei, o înlocuire și la mijloc, Xavi Simons cu Franța. Iar aripa dreaptă a reprezentat mereu o dilemă. Selecționerul a început cu Simons în fața Poloniei, a continuat cu Frimpong împotriva Franței și a încheiat cu Malen în ultima întâlnire a grupei.
Iată cum a arătat Olanda la Euro 2024:
2-1 CU POLONIA (4-3-3): Verbruggen - Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Ake - Reijnders, Schouten, Veerman - Xavi Simons, Depay, Gakpo
0-0 CU FRANȚA (4-3-3): Verbruggen - Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Ake - Reijnders, Schouten, Xavi Simons - Frimpong, Depay, Gakpo
2-3 CU AUSTRIA (4-3-3): Verbruggen - Geertruida, De Vrij, Van Dijk, Ake - Reijnders, Schouten, Veerman - Malen, Depay, Gakpo
Ce schimbări ar aduce un plus Olandei
Dacă ar fi selecționer, Van Hooijdonk a explicat ce modificări ar face în primul „11”.
Fundaș dreapta ar fi clar, Dumfries, folosit și de Koeman în primele două întâlniri ale turneului final.
Principala mutare ar fi la mijloc. Tocmai pentru că Depay e mai mult număr 10 decât 9, l-ar transforma pe Memphis în mijlocaș ofensiv.
„Se simte cel mai bine când e decar, cu un atacant în apropiere”, a declarat Pierre. „Și ne trebuie neapărat un vârf de careu”.
Din perspectiva sa, tripleta ofensivă ideală acum ar fi Frimpong-Malen-Gakpo: „Am avea astfel trei rachete în atac”.
OLANDA LUI VAN HOOIJDONK: Verbruggen - Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Ake - Reijnders, Schouten, Depay - Frimpong, Malen, Gakpo
* Articol realizat cu sprijinul Vodafone, partener de conectivitate al redacției GOLAZO.ro la Euro2024