- Ar trebui să îl detestăm pe Kyros Vassaras, așa cum spune Adrian Porumboiu? Sau ar trebui să-i fim recunoscători?
Lucrurile sunt mai complicate decât le prezintă fostul nostru arbitru internațional, om de afaceri și fost patron de club. Ne aflăm într-un mediu sulfuros, unde interesul și pragmatismul prevalează în fața adevărului și a corectitudinii goale pușcă.
A catadicsit
La cererea imperioasă a realizatorilor de emisiuni TV, a oamenilor care exprimă opinie grea în media, a conducătorilor clubului care s-a considerat afectat de decizia lui Istvan Kovacs la derby-ul FCSB - Dinamo și nu în ultimul rând la presiunea unei părți semnificative a publicului microbist, Kyros Vassaras, șeful Comisiei Centrale a Arbitrilor a catadicsit să producă un comunicat prin care și-a propus să explice motivele care l-au determinat pe arbitrul numărul 1 al României să nu fluiere penalty la faza în care Ngezana comite henț când sare la cap cu atacantul dinamovist Perica.
Ambiguitatea frate cu arbitrul
Pentru că a fost henț. Henț cu mâna cum strigam ironic când jucam fotbal în curtea școlii. Inițial neclare, reluările în slow motion, zoom-urile și stop cadrele atestă că fundașul fecesebist joacă mingea cu mâna.
Neschimbându-i traiectoria, dar încetinindu-i viteza cu care se îndrepta spre poarta lui Tîrnovanu. Strălucind prin ambiguitate, comunicatul lui Vassaras sugerează că a fost penalty, în același timp străduindu-se să îl scoată nepătat pe Kovacs.
Absolvindu-l pe Kovacs, Vassaras dă o smetie deținătorului de drepturi, care în opinia domniei sale nu ar fi achiziționat echipamentul corespunzător.
„Monitoarele pe care oficialii VAR le au la dispoziție oferă imagini de la camerele de pe teren, dar permit doar o ușoară încetinire a reluării, nu și un super slow-motion, pentru a verifica cadru cu cadru posibila distanță dintre mână și minge. Echipamentele folosite nu permit o mărire a imaginii fără ca aceasta să fie alterată (imagine pixelată, neclară)”. - comunicat Kyros Vassaras
Ce te faci însă în momentul în care personalul de specialitate al televiziunilor susține contrariul, afirmând că da, imaginile pot fi mărite, da, se poate face zoom, da, există slow motion, nu super slow motion, că nu suntem la NASA (asta e completarea mea), deci cu atenție sporită și cu mai puțin servilism față de vedeta Kovacs al celor din camera VAR (din nou, observațiile mele) faza merita o abordare mai aplicată. Nu aplecată.
Discreționar. Disprețuitor
Este justificată supărarea celor de la Dinamo, care nu stau acum să pună pe cântarul electronic cât au fost favorizați și cât defavorizați în alte situații. Deși dinamica jocului arăta un plus pentru FCSB în a doua jumătate a meciului, Dinamo nu poate accepta că transformarea unui eventual penalty nu putea schimba radical rezultatul final.
Nu este o surpriză nici enervarea multor oameni de fotbal, inclusiv arbitri retrași, la adresa lui Vassaras. Modul discreționar-disprețuitor prin care grecul conduce corpul de arbitri, senzația explicită pe care o lasă aproape de fiecare dată că puțin îi pasă de ce zic ceilalți despre activitatea lui, nu îmbie la simpatie.
Make Romanian Referees Great Again!
Susținerea tacită și de fapt cea care contează pentru Vassaras vine dinspre Federația Română de Fotbal. Aici vorbim din nou despre pragmatism.
MRRIA (Make Romanian Referees Important Again), versiunea noastră de MAGA (Make America Great Again) adaptată la fotbal/arbitraj, a exploatat faptul că Vassaras poate fi un foarte bun agent electoral și vector de imagine pozitivă la vârful UEFA.
El însuși fost important arbitru internațional și apropiat (nu doar prin naționalitate) al secretarului general al forului european, Theodoros Theodoridis, actualul șef CCA a contribuit acum câțiva ani la promovarea lui Istvan Kovacs și a lui Ovidiu Hațegan în corpul de elită al arbitrilor.
Mai mult, a facilitat și ascensiunea altora, din eșalonul 2 valoric. Marian Barbu, Feșnic, Bârsan, Radu Petrescu, Rareș Vidican și Szabolcs Kovacs, fratele lui Istvan. Fără kir Kyros, măcar o parte dintre aceștia ar fi făcut toată cariera naveta între Liga 1 și Liga 2.
Dincolo de coincidențe stă kir Kyros
Dincolo de aceste jocuri de culise cu personal posesor de ecuson FIFA, care nu aduc vreo satisfacție concretă pasionatului român de fotbal, a devenit aproape evident că arbitrajele echipelor românești - naționala sau de club - s-au curățat ca prin farmec de greșeli împotrivă. Ba din contră au fost cazuri în care am beneficiat de erori de arbitraj.
Cunoscătorii susțin că nu este o coincidență. Prezența lui Vassaras în fruntea CCA a creat un cordon sanitar care ne scutește de decizii scandaloase când jucăm în Europa, iar ca bonus ne propune arbitri români la meciuri internaționale importante.
Pierderi colaterale
Iată de ce Vassaras rămâne șeful CCA și este susținut să fie acolo în continuare. Noi, ceilalți, putem să fim dezgustați de explicațiile lui și dezabuzați de aroganța care transpare din comunicatele emise după mari rugăminți.
Grecul este acolo pentru că serviciile pe care le aduce depășesc clar deserviciile. Restul sunt penalty-uri care au fost, dar nedate, penalty-uri care nu au fost, dar date, eliminări ratate și eliminări nedrepte. Pierderi colaterale.