- Naționala Italiei a părăsit Euro 2024 încă din faza optimilor de finală, după ce a fost învinsă de Elveția, scor 0-2.
- Mircea Lucescu a depistat principala cauză a declinului Squadrei Azzurra.
Reputatul antrenor român Mircea Lucescu a oferit un interviu amplu în presa italiană, pentru tuttosport.com, în care a vorbit despre principalele motive care au dus la eliminarea timpurie a Italiei de la Euro 2024.
Dincolo de scorul final al partidei cu Elveția (0-2), jocul Italiei a fost unul extrem de modest. Jucătorii nu au arătat determinare, inspirație sau personalitate, iar toate atacurile au fost cu ușurință respinse de fundașii elvețieni.
În același ritm și-a jucat Italia și partidele din Grupa B. A fost spulberată de Spania (0-3), a învins-o la limită pe Albania (2-1) și a smuls un egal URIAȘ contra Croației, în minutul 90+8.
- Fără golul lui Zaccagni împotriva Croației, Italia ar fi fost eliminată de la Euro 2024.
Mircea Lucescu, despre situația Italiei: „Nu Spalletti este de vină!”
Mircea Lucescu nu s-a ferit de cuvinte în interacțiunea cu jurnaliștii italieni. I-a criticat pe antrenorii din Serie A, care evită să se bazeze pe tinerii jucători italieni și preferă să-i „exileze” în Serie B sau Serie C, în speranța că aceștia vor progresa acolo.
În același timp, „Il Luce” consideră că Italia nu are un lider în teren. Nici măcar starul celor de la Inter, Nicolo Barella.
Iată dialogul celor de la Tuttosport cu Lucescu:
Ce explicație aveți pentru eliminarea prematură a Italiei de la Euro 2024
De ani de zile se încearcă schimbul de generații. Dacă vrei să faci o echipă fără nume mari sau fără experiență, antrenorul nu poate schimba cine știe ce. Victoria de la Europeanul de acum trei ani nu a fost suficientă pentru a da un impuls. E nevoie de jucători cu personalitate. Italia a fost întotdeauna destul de conservatoare în menținerea anumitor grupuri. Jucătorii au rămas prea mult timp la echipa națională. Nu mă refer la Chiellini și la Bonucci. La alții, care trebuiau schimbați mai devreme.
Lipsește mentalitatea, leadership-ul sau jocul ofensiv?
Cine este liderul în acest moment? Barella? Cu tot respectul pentru el, nu este suficient. Este nevoie de 4-5 jucători de calitate și cu experiență, în jurul cărora să construiești grupul. Italia, în ultimii ani, nu a reușit să facă asta. Au reușit echipe ca România și Ucraina, dar Italia nu. De ce?”
Totuși, există jucători tineri buni, altfel nu ar fi câștigat Campionatul European U17, de exemplu?
Exact. Problema este tocmai asta. Eu întotdeauna am ajutat tinerii talentați să joace. L-am făcut pe Pirlo să debuteze în Serie A la doar 16 ani ani și 2 zile. Intervalul de vârstă 17-21 de ani este cel mai delicat pentru un jucător: în acel moment crește, explodează și devine un campion sau dispare. În Italia, când le merge bine, îi trimit în Serie B sau Serie C și îi lasă acolo câțiva ani. Dar așa se adaptează la acel nivel. Și sunt aduși în Serie A și se confruntă cu jucători deja maturi, dar fără a dobândi competențele corecte.
Deci ar trebui să li se permită jucătorilor tineri să joace mai mult în Serie A?
Dacă sunt buni, de ce nu? Nu trebuie să treacă ani pentru consacrarea talentului. Cineva trebuie să-ți asume responsabilitatea de a-i face să joace.
Deci problema nu este antrenorul naționalei, ci antrenorii cluburilor?
Mi se pare evident. Spalletti a spus că de acum înainte va schimba și va miza mai mult pe tineri. Nu am nicio îndoială că o va face, dar trebuie văzut dacă antrenorii echipelor din Italia îl vor ajuta cu acest lucru. Pentru că, în final, chiar ei ar avea de câștigat din asta.