- Manchester City a acționat în justiție Premier League, acuzând „discriminare față de proprietarii din Golf” și „tirania majorității” cluburilor engleze care vor să blocheze succesul lui City.
- Clubul deținut de Emiratele Arabe Unite cere anularea regulilor financiare impuse, susținând că sunt ilegale.
- Prestigioasa redacție The Guardian susține că abolirea actualelor reguli „ar face să dispară orice limită a banilor injectați în club de către un stat proprietar”.
Dezbatere intensă în Anglia despre regulile financiare ale fotbalului, cu ecouri în mai multe zone ale fotbalului de top. Contextul? Felul în care unele cluburi, de exemplu Manchester City, sunt finanțate excesiv, distrugând reperele și echilibrul competiției.
În avangarda protestelor este The Guardian, care crede că Premier League ar putea amenința City cu excluderea sau guvernul britanic s-ar putea implica.
Mai jos, toate detaliile dezbaterii.
City: 12 trofee în 128 de ani. Apoi, 23 în ultimii 16, cu banii din Emirate
În august 2008, Manchester City a fost cumpărat de Abu Dhabi United Group (ADUG), un fond de investiții privat, dar puternic legat de guvernul Emiratelor Arabe Unite.
Patronul ADUG? Mansour bin Zayed Al Nahyan, care era încă de atunci vicepremierul țării și ministrul Curții Prezidențiale. Șeicul miliardar, astăzi în vârstă de 53 de ani, a devenit în martie 2023 și vicepreședintele Emiratelor.
Transformarea clubului a fost uriașă și foarte rapidă. În 128 de ani istorie, de la fondarea sa, în 1880, City cucerise numai 12 trofee, dintre care două titluri de campioană a Angliei și o singură performanță europeană, Cupa Cupelor, în 1970.
Din 2008, susținut financiar mai ales de Etihad Airways, companie aeriană din Emirate cu sediul la Abu Dhabi care dă numele stadionului și al cărui logo apare pe tricourile de joc, a câștigat aproape de două ori mai mult.
Printre ele, șase victorii în Premier League, ultimele patru consecutive. Plus premieră în Champions League, Supercupa Europei și Mondialul Cluburilor, toate în 2023.
Excluși de UEFA doi ani din Liga Campionilor. Apoi salvați de TAS
Dar „cetățenii” au fost mereu suspectați că încalcă regulile Fair-Play-ului Financiar (FFP) și ale competițiilor interne, și continentale. Inclusiv apelând la firme conectate la proprietar pentru a umfla artificial veniturile din contractele de sponsorizare.
Mai mult decât suspectați. Anchetați, acuzați și condamnați o dată pentru ignorarea FFP. În februarie 2020, UEFA a exclus Manchester City două sezoane din Liga Campionilor (2020-2021 și 2021-2022). Totuși, în vara aceluiași an, în iulie, Tribunalul de Arbitraj al Sportului a anulat suspendarea, permițând echipei să joace în continuare.
Riscă retrogradarea. Dar verdictul e așteptat abia în vara lui 2025
Investigația nu s-a oprit însă în Anglia. În februarie 2023, liga engleză a acuzat City că a încălcat de 115 ori FFP începând din 2008-2009. Riscă nu doar o depunctare masivă, ci chiar retrogradarea dacă se va dovedi vinovăția.
Numai că dosarul va dura mult: primele audieri în fața unei comisii de anchetă independentă vor avea loc în noiembrie 2024, iar verdictul e așteptat pentru vara lui 2025, când clubul va putea face apel.
Clubul a acționat în justiție liga engleză
Într-un contraatac dur, clubul a dat în judecată Premier League - a dezvăluit presa britanică în această săptămână -, contestând regulamentul său asupra contractelor de sponsorizare.
Mai exact, APT (Associated Party Transactions), după ce liga insulară a înăsprit regulile pentru acordurile de parteneriat comercial încheiate cu companii apropiate de patronii cluburilor.
APT cere grupărilor să demonstreze că acordurile sunt imaginea valorii reale a pieței, nu forțate de proprietari.
Potrivit The Times și Daily Mail, City a depus în instanță un document de 165 de pagini și susține că este victima „discriminării la adresa patronilor din Golful Persic” și că „tirania majorității” cluburilor din Premier încearcă să-i blocheze performanțele în Anglia.
Mai mult, afirmă că regulile APT sunt ilegale și cere despăgubiri pentru profiturile pierdute.
Audierile în cazul acestui proces vor începe luni, pe 10 iunie.
Totuși, pentru schimbarea regulamentului ligii e nevoie de sprijinul a minimum 14 cluburi din 20. Conform jurnaliștilor englezi, 10-12 cluburi susțin Premier League în acest dosar.
The Guardian: „O distorsiune a pieței! Ceva apropiat de economia comandată”
În fața acestui asediu al lui Manchester City și al proprietarilor săi din Abu Dhabi împotriva ligii, The Guardian a reacționat imediat, într-un articol de opinie cu puternic impact, semnat de Barney Ronay.
„Ideea în acest profund cinic cadru Trumpian este că e o luptă dusă împotriva «elitelor». Avem aici o monarhie ultrabogată, proprietara celui mai tare club al lumii, care se prezintă drept outsider.
Plecând de la «libertatea comercială» prezentată de oameni care nu înțeleg ce înseamnă piața liberă, se ajunge la sugestia absurdă că permițând unei entități de propagandă să cheltuiască oricât vrea în cauze necomerciale «se permite funcționarea pieței»”.
În realitate, e opusul, o distorsiune a pieței prin intermediul unor subsidiare de stat care nu au nimic de-a face cu valoarea sau competiția. Spiritul lui Milton Friedman spune: acesta nu e capitalism. E apropiat de economia comandată Barney Ronay, jurnalist The Guardian
„Abolirea regulilor financiare ar destabiliza complet jocul, distrugându-l”
Pentru Ronay, Manchester City e deținut de guvernul Emiratelor, iar „guvernele nu sunt antreprize binevoitoare. Guvernul Marii Britanii vinde arme și ucide oameni pentru a-și proteja propriile interese. Guvernul Statelor Unite e o mașinărie imperialistă. De ce ne-am aștepta ca Abu Dhabi să joace corect?”.
A oferit și un exemplu: „O analogie directă ar fi ca guvernul britanic să cumpere clubul Royal Antwerp, să cheltuiască miliarde de lire din PIB-ul său pentru câștigarea campionatului Belgiei, dând în judecată apoi liga belgiană pentru că nu ne permite nouă, guvernului britanic, să-i rescriem regulile”.
O cerere-cheie în acțiunea lui City, abolirea regulilor APT, ar face să dispară orice limită a banilor injectați în club de către un stat proprietar. Ceea ce ar destabiliza complet jocul, distrugându-l Barney Ronay, jurnalist The Guardian
Două soluții improbabile
Cum ar putea replica liga engleză? Conform editorialistului The Guardian, ar fi două moduri, dar ambele fără succes.
- Premier League să amenințe Manchester City cu excluderea. „Liga nu își permite să facă acest pas. Produsul său ar intra în colaps”.
- Guvernul să se implice, ca în cazul presei britanice, după ce planul unui grup sprijinit de Emiratele Arabe Unite de a prelua publicația Daily Telegraph a fost blocat de noua lege care interzice statelor sau oficialilor guvernamentali străini de a deține acțiuni la ziarele britanice.
Ronay scrie că nici a doua variantă nu va deveni realitate. Se întreabă:
De ce e inacceptabil ca un stat înfometat de imagine să patroneze Daily Telegraph, dar e în regulă ca un stat înfometat de imagine să dețină un club din Premier League? Barney Ronay, jurnalist The Guardian
„S-ar putea ca finalul să nu fie fericit”
În concluzie, „nu e vorba doar de City și Abu Dhabi. Premier League ar putea fi asaltată în curând din toate părțile de oricine, de la armatori la fonduri de investiții americane și la state înfometate de putere. Invită o haită de tigri la ceai și, ei bine, s-ar putea ca finalul să nu fie fericit”.