„Altceva e esențial”  Martin Schmitt, faimosul săritor cu schiurile, dezvăluie de ce  nu aurul olimpic  e cea mai importantă victorie a sa
Martin Schmitt este unul dintre cei mai mari săritori cu schiurile ai anilor 1990 și 2000. Foto: IMAGO.

„Altceva e esențial” Martin Schmitt, faimosul săritor cu schiurile, dezvăluie de ce nu aurul olimpic e cea mai importantă victorie a sa

  • Martin Schmitt, 46 de ani, a fost cel mai bun produs, alături de Sven Hannawald, al școlii germane de sărituri cu schiurile din anii 1990-2000.
  • Schmitt și-a ales favoriții și eventualele surprize pentru sezonul de sărituri cu schiurile din acest an.
  • Cupa Mondială de sărituri cu schiurile a început pe 22 noiembrie și poate fi urmărită integral pe Eurosport și Max.

Nu în fiecare zi un triplu câștigător de medalii olimpice, una de aur și două de argint, îți spune că nu acestea sunt cele mai importante victorii ale carierei sale.

Martin Schmitt, unul dintre cei mai cunoscuți „Icari” moderni, a acceptat, în exclusivitate pentru GOLAZO.ro, un interviu în care povestește care e triumful cel mai aproape de sufletul său, despre începuturi și banii câștigați din acest sport.

Acum expert Eurosport, neamțul este un fin cunoscător al săriturilor cu schiurile.

Decizia care va revoluționa fotbalul  FIFA  suspendă  sancțiunile împotriva jucătorilor care își reziliază contractele! Din ce motiv
Citește și
Decizia care va revoluționa fotbalul FIFA suspendă sancțiunile împotriva jucătorilor care își reziliază contractele! Din ce motiv
Citește mai mult
Decizia care va revoluționa fotbalul  FIFA suspendă sancțiunile împotriva jucătorilor care își reziliază contractele! Din ce motiv

Martin Schmitt: „Să fii cel mai bun într-un sezon”

Salut, Martin. Îți e dor de sărituri cu schiurile?

Chiar dacă o să surprindă, nu îmi e. Ultima oară am sărit acum mai mult de zece ani, așa că acum mă simt bine în rolul meu de expert. Sigur, îmi place mult, în continuare, să mă uit la acest sport, dar nu simt dorința de a sări din nou.

Te-am întrebat pentru că, de curând, Linsday Vonn și-a anunțat revenirea în schiul de performanță.

Da, am văzut și eu. Știu cât de greu ar fi. Săriturile cu schiurile par atât de simple, dar munca din spate e una enormă. Primele dăți când aș sări ar fi foarte ok, dar atunci când aș vrea cu adevărat să fac o treabă serioasă, lucrurile s-ar complica. Acum am 46 de ani, sunt satisfăcut cu ce condiție fizică am, dar nu ar fi suficient pentru a mă reapuca, nici măcar pentru fun. Îmi place să păstrez și să rămân cu victoriile pe care le am, decât să trec prin momente neplăcute.

10
medalii a obținut, individual și cu echipa, Martin Schmitt, la Campionatele Mondiale

Să te îndrăgostești de fotbal sau de tenis e simplu, pentru că le vezi toată ziua la tv. Cum se descoperă pasiunea pentru sărituri cu schiurile?

Să știi că și eu am jucat și fotbal, și tenis. Și-mi plac în continuare ambele. Dar am avut mai mult talent la săriturile cu schiurile. Eu tot la televizor am văzut acest sport, și pentru că avem o tradiție bogată în acest sport, și m-a fascinat. Cred că aveam șase ani când am încercat prima dată. De fapt, fratele mai mare deja sărea și așa am ajuns și eu acolo. Dar, pentru că familia mea locuia lângă munte, deja eram un schior bunicel și-mi plăcea să sar peste mici aglomerări de zăpadă. Așa că saltul la sărituri cu schiurile nu a fost atât de mare pentru mine. M-am îndrăgostit de senzația de zbor pe care și-o dă acest sport și am rămas cu el.

Ai câștigat două cupe mondiale, patru campionate mondiale și o medalie olimpică de aur. Care victorie e cea mai aproape de sufletul tău?

Dacă vorbesc cu oamenii, ei mereu își amintesc de medalia olimpică. Pentru ei e foarte importantă, pentru că valoarea acesteia nu scade niciodată. Și toată lumea înțelege ce înseamnă. Dar eu am vrut mereu să fiu câștigător de Cupă Mondială. Asta înseamnă că ești cel mai bun săritor cu schiurile din lume, iar asta era esențial. Și nu numai într-o zi, la un concurs, ci per total, să fii cel mai constant și bun în mai multe întreceri. Așa că, cel puțin doi ani, am fost cel mai bun săritor cu schiurile. Așa că, pentru mine, Cupele Mondiale sunt cele mai importante.

25
de etape are Cupa Mondială la sărituri cu schiurile

Ce simte un săritor cu schiurile atunci când sare de plăcere în contrast cu presiunea unui concurs important? Sau, mai bine spus, sare și de plăcere un schior?

Sigur, de-a lungul unui an de pregătire sunt antrenamente unde te distrezi. Ele sunt menite să mai mai reducă un pic din stres. Lucrezi mai mult la tehnică, la postura din timpul zborului, deci lucrurile sunt mai relaxate. Dar, în general, ești foarte critic, tu și echipa ta, cu performanțele tale, ca să le poți îmbunătăți ulterior. Însă trebuie să fii foarte atent ca această componentă, de fun, să existe în antrenamentele tale. Pentru a reduce din tensiune. Deci, pentru a-ți răspunde direct la întrebare, ar trebui să sărim și pentru plăcerea de a face acest sport, dar lucrurile nu stau așa întotdeauna. Satisfacția vine mai mult din săriturile bune, din a câștiga.

Martin Schmitt: „Apar mereu noi oportunități”

Duelurile tale cu unul dintre cei mari rivali ai tăi, Adam Malysz, sunt celebre. A fost polonezul cel mai dificil adversar pe care l-ai avut în carieră?

Da, Adam a fost cel care mă provoca mereu să fiu și mai bun. În 2001, atunci când am avut cel mai incins sezon, eu eram în cea mai bună formă sportivă a carierei, iar el m-a învins în Turneul celor Patru Trambuline. Am câștigat prima etapă, dar apoi el a devenit din ce în ce mai puternic. Trebuie să accepți aceste momente, deși sunt grele. Iar Adam e un tip foarte corect, un om plăcut, un mare atlet, așa că duelul dintre noi a fost mereu corect și prietenos. În 2001 eu am ieșit campion mondial, iar revanșa asta a însemnat foarte mult pentru mine.

Cum câștigi împotriva înfrângerii? Cum te ridici deasupra acestor momente?

În primul rând trebuie să accepți că ai pierdut. Nu mai poți schimba nimic. Singurul lucru la care poți lucra este acum, în acest moment, nu în trecut. E dureros, greu, pentru că muncești din greu pentru a-ți atinge țintele, iar apoi cineva e mai bun decât tine și te învinge. Trebuie să analizezi, accepți, înveți și apoi să uiți. Te concentrezi pe ce urmează. Lucrezi la punctele slabe pe care le ai. În sport, unul dintre lucrurile bune este faptul că mereu apar noi oportunități, noi competiții. În viață, dacă pierzi ceva, câteodată nu te mai întâlnești cu aceeași situație.

Eroarea Elisabetei Lipă    Gafa  de proporții comisă la adresa lui Ciolacu în duminica alegerilor
Citește și
Eroarea Elisabetei Lipă Gafa de proporții comisă la adresa lui Ciolacu în duminica alegerilor
Citește mai mult
Eroarea Elisabetei Lipă   Gafa de proporții comisă la adresa lui Ciolacu în duminica alegerilor

Oamenii se întreabă dacă un săritor cu schiurile, poate vedetă la el în țară, câștigă suficienți de mulți bani încât să stea liniștit după terminarea carierei sportive. Așa cum se întâmplă în alte sporturi.

Nu câștigăm, fără îndoială, ca jucătorii de baschet, tenis sau fotbal. Dar e important și cât cheltui (n.r. – râde). S-ar putea să nu mai ai așa mulți buni după ce ai terminat cu săriturile cu schiurile. Sigur că am câștigat bani frumoși, dar nu sunt suficienți să merg tot anul în vacanțe, să joc golf și să mă relaxez până la sfârșitul vieții. Trebuie să lucrez în continuare, dar îmi și place să muncesc. Sigur, trăiesc o viață confortabilă. Dar nu e deloc ca în tenis, fotbal sau baschet.

Cine crezi că este favorit în acest an pentru Turneul celor Patru Trambuline? Anul trecut a câștigat Ryoyu Kobayashi, deși nu a triumfat în nicio etapă.

Cred, și sper, că anul acesta vine rândul lui Andreas Wellinger. Compatriotul meu a câștigat prima etapă de anul trecut, iar acum cred că e favorit la această competiție. Deși Kobayashi a câștigat trei Turnee în ultimii cinci ani, deci experiența e de partea sa.

52
de victorii din 292 de concursuri are în palmares Martin Schmitt

Pe cine vezi surpriza acestui sezon de sărituri cu schiurile?

Asta e mai greu. Cred că aș miza pe Marius Lindvik. El ar fi din garda tânără. Iar un tip mai experimentat care să facă surprize… aș merge pe Gregor Deschwanden. Și să nu uităm echipa Austriei. Și de acolo ar putea veni surpriza.

Ce s-a schimbat în acest sport de când concurai tu?

Cred că cea mai mare este la nivel de costume de ski. Și, de asemenea, sistemul de prindere al schiurilor s-a schimbat mult. Iar asta face ca aerodinamica să fie alta. E diferit, da. Materialul de concurs face ca acest sport să fie unul mai sigur decât în vremea mea. Ești mai stabil atunci când zbori.

Un înalt general rus a fost ucis într-un atac cu bombă la Moscova / VIDEO: Momentul în care mașina ofițerului explodează
Un înalt general rus a fost ucis într-un atac cu bombă la Moscova / VIDEO: Momentul în care mașina ofițerului explodează
Un înalt general rus a fost ucis într-un atac cu bombă la Moscova / VIDEO: Momentul în care mașina ofițerului explodează
Știrile zilei din sport
 Csikszereda a promovat în Liga 1  Antrenorul ciucanilor,   Robert Ilyeș : „Trebuie să ne pregătim pentru orice”
Superliga
25.04
Csikszereda a promovat în Liga 1 Antrenorul ciucanilor, Robert Ilyeș: „Trebuie să ne pregătim pentru orice”
Citește mai mult
 Csikszereda a promovat în Liga 1 Antrenorul ciucanilor, Robert Ilyeș : „Trebuie să ne pregătim pentru orice”
„Mulțumim, Cristi Chivu!”   Jurnaliștii italieni,  laude pentru antrenorul român:   „Modul nemaivăzut”
Stranieri
25.04
„Mulțumim, Cristi Chivu!” Jurnaliștii italieni, laude pentru antrenorul român: „Modul nemaivăzut”
Citește mai mult
„Mulțumim, Cristi Chivu!”  Jurnaliștii italieni,  laude pentru antrenorul român: „Modul nemaivăzut”
Ce va alege Dan Șucu?  Trei nume pentru înlocuirea lui   Marius Șumudică.  Cine ezită din cauza suporterilor
Superliga
25.04
Ce va alege Dan Șucu? Trei nume pentru înlocuirea lui Marius Șumudică. Cine ezită din cauza suporterilor
Citește mai mult
Ce va alege Dan Șucu? Trei nume pentru înlocuirea lui Marius Șumudică. Cine ezită din cauza suporterilor
 „Un risc foarte mare”   Antrenorul lui Dinamo, Zeljko Kopic: „Nimeni   nu poate rămâne indiferent  când aude de interesul acestui club”
Superliga
25.04
„Un risc foarte mare” Antrenorul lui Dinamo, Zeljko Kopic: „Nimeni nu poate rămâne indiferent când aude de interesul acestui club”
Citește mai mult
 „Un risc foarte mare” Antrenorul lui Dinamo, Zeljko Kopic: „Nimeni nu poate rămâne indiferent când aude de interesul acestui club”
Știri ultima oră
00:47
Se gândește la demisie Dorinel Munteanu, bulversat de situația lui Sepsi: „Voi discuta cu conducerea” + „Nu vreau să-mi acuz jucătorii”
Se gândește la demisie Dorinel Munteanu, bulversat de situația lui Sepsi: „Voi discuta cu conducerea” + „Nu vreau să-mi acuz jucătorii”
22:10
Declarații controversate după promovare Președintele lui FK Csikszereda, în presa maghiară: „Voi fi fericit dacă un jucător crescut de noi va debuta pentru Ungaria”
Declarații controversate după promovare Președintele lui FK Csikszereda, în presa maghiară: „Voi fi fericit dacă un jucător crescut de noi  va debuta pentru Ungaria”
23:12
Boicot Real Madrid, protest vehement înainte de finala Cupei Regelui cu Barcelona!
Boicot Real Madrid, protest vehement înainte de finala Cupei Regelui cu Barcelona!
21:49
Etapa #8 din Liga 1 Știm programul din play-off/out: când se joacă FCSB - U Cluj și Dinamo - Rapid
Etapa #8 din Liga 1  Știm programul din play-off/out: când se joacă  FCSB - U Cluj și Dinamo - Rapid
Mai multe știri de ultimă oră

Opinii

CSN București

Radu Naum: CSN București

Radu Naum: CSN București
Cine e Iuda de la Rapid și care e scorul „meciului” intern din Giulești

Dan Udrea: Cine e Iuda de la Rapid și care e scorul „meciului” intern din Giulești

Dan Udrea: Cine e Iuda de la Rapid și care e scorul „meciului” intern din Giulești
Mai e Rapid o miză pentru Dan Șucu?

Silviu Tudor Samuilă: Mai e Rapid o miză pentru Dan Șucu?

Silviu Tudor Samuilă: Mai e Rapid o miză pentru Dan Șucu?
Șumudică vrea să fie plătit fiindcă e amuzant și sensibil

Remus Răureanu: Șumudică vrea să fie plătit fiindcă e amuzant și sensibil

Remus Răureanu: Șumudică vrea să fie plătit fiindcă e amuzant și sensibil
Credința la sportivi

Cristian Geambașu: Credința la sportivi

Cristian Geambașu: Credința la sportivi
Jumătatea de Dumnezeu a lui David

Cristian Tudor Popescu: Jumătatea de Dumnezeu a lui David

Cristian Tudor Popescu: Jumătatea de Dumnezeu a lui David
Papa care a numărat cornere

Cătălin Tolontan: Papa care a numărat cornere

Cătălin Tolontan: Papa care a numărat cornere
Balaj, estetica și diferența de valoare

Vlad Nedelea: Balaj, estetica și diferența de valoare

Vlad Nedelea: Balaj, estetica și diferența de valoare
Ce înseamnă că Istvan Kovacs  dă autografe pe eșarfe cu FCSB?

Dan Udrea: Ce înseamnă că Istvan Kovacs dă autografe pe eșarfe cu FCSB?

Dan Udrea: Ce înseamnă că Istvan Kovacs dă autografe pe eșarfe cu FCSB?
Trump de la FCSB și diamantul venit din Malta

Cătălin Țepelin: Trump de la FCSB și diamantul venit din Malta

Cătălin Țepelin: Trump de la FCSB și diamantul venit din Malta
Fraierul Șucu sau fraieri  suntem noi?

Cătălin Tolontan: Fraierul Șucu sau fraieri suntem noi?

Cătălin Tolontan: Fraierul Șucu sau fraieri suntem noi?
Cum te ajută Europa League să câștigi campionatul

Cristian Geambașu: Cum te ajută Europa League să câștigi campionatul

Cristian Geambașu: Cum te ajută Europa League să câștigi campionatul
Fotbalul lui Sabău și sacul lui Șucu, de care râdea marele Cruyff

Dan Udrea: Fotbalul lui Sabău și sacul lui Șucu, de care râdea marele Cruyff

Dan Udrea: Fotbalul lui Sabău și sacul lui Șucu, de care râdea marele Cruyff
Drumul  corect al fotbalului românesc

Silviu Tudor Samuilă: Drumul corect al fotbalului românesc

Silviu Tudor Samuilă: Drumul corect al fotbalului românesc
Mainoo, Maguire, Cherki

Cristian Geambașu: Mainoo, Maguire, Cherki

Cristian Geambașu: Mainoo, Maguire, Cherki
Circ cu Nețoiu și Pandele. Prejudiciul cetățenilor, 18,5 milioane €

Dan Udrea: Circ cu Nețoiu și Pandele. Prejudiciul cetățenilor, 18,5 milioane €

Dan Udrea: Circ cu Nețoiu și Pandele. Prejudiciul cetățenilor, 18,5 milioane €
Gigi, centru atacant

Radu Naum: Gigi, centru atacant

Radu Naum: Gigi, centru atacant
Romantism: Dinamo - Sampdoria

Remus Răureanu: Romantism: Dinamo - Sampdoria

Remus Răureanu: Romantism: Dinamo <span>-</span> Sampdoria
Apoliticii

Cristian Geambașu: Apoliticii

Cristian Geambașu: Apoliticii
Becali fără televiziuni nu exista

Cătălin Tolontan: Becali fără televiziuni nu exista

Cătălin Tolontan: Becali fără televiziuni nu exista
Top stiri din sport
„A primit mesaje foarte urâte”  Mihaela Cambei,   hărțuită online  după JO Paris 2024: „Am răspuns în locul ei, n-am putut să mă abțin!”
Alte sporturi
25.04
„A primit mesaje foarte urâte” Mihaela Cambei, hărțuită online după JO Paris 2024: „Am răspuns în locul ei, n-am putut să mă abțin!”
Citește mai mult
„A primit mesaje foarte urâte” Mihaela Cambei, hărțuită online după JO Paris 2024: „Am răspuns în locul ei, n-am putut să mă abțin!”
 „Nu-mi pasă! Nu-mi pasă!”    Charalambous  nu a mai suportat întrebările despre Rapid: „Asta am făcut din prima zi”
Superliga
25.04
„Nu-mi pasă! Nu-mi pasă!” Charalambous nu a mai suportat întrebările despre Rapid: „Asta am făcut din prima zi”
Citește mai mult
 „Nu-mi pasă! Nu-mi pasă!” Charalambous nu a mai suportat întrebările despre Rapid: „Asta am făcut din prima zi”
„A existat o ofertă pentru mine”   Ngezana a dezvăluit că putea ajunge la altă echipă:   „Cluburile nu s-au înțeles , FCSB n-a pierdut vremea”
Superliga
25.04
„A existat o ofertă pentru mine” Ngezana a dezvăluit că putea ajunge la altă echipă: „Cluburile nu s-au înțeles, FCSB n-a pierdut vremea”
Citește mai mult
„A existat o ofertă pentru mine”  Ngezana a dezvăluit că putea ajunge la altă echipă: „Cluburile nu s-au înțeles , FCSB n-a pierdut vremea”
Întâlnire Lucescu - Chivu   Selecționerul României e alarmat de situația în care a ajuns   Dennis Man  și merge să discute în Italia cu antrenorul Parmei
Nationala
25.04
Întâlnire Lucescu - Chivu Selecționerul României e alarmat de situația în care a ajuns Dennis Man și merge să discute în Italia cu antrenorul Parmei
Citește mai mult
Întâlnire Lucescu - Chivu  Selecționerul României e alarmat de situația în care a ajuns Dennis Man și merge să discute în Italia cu antrenorul Parmei
Cine ar trebui să fie portarul titular al naționalei?
Sondaj
26.04

Cine ar trebui să fie portarul titular al naționalei?

Cine ar trebui să fie portarul titular al naționalei României?

Florin Niță %
Horațiu Moldovan %
Ștefan Târnovanu %
Ionuț Radu %
Răzvan Sava %
Cine ar trebui să fie portarul titular al naționalei?