- „Echipa aceasta a fost creată pe un fond emoțional. Jucătorii erau prieteni între ei și mai exista și susținerea din partea publicului, așa au avut succes”, a spus Mircea Lucescu (79 de ani) despre perioada în care pe banca naționalei se afla Edward Iordănescu (46 de ani).
- Apropiați ai lui Iordănescu povestesc cum au fost posibile calificarea la Euro 2024 și apoi depășirea grupei. Ei demontează complet teoria selecționerului actual.
Nu este un conflict deschis între Mircea Lucescu și Edi Iordănescu, fiindcă fostul șef al echipei naționale nu a reacționat în vreun fel în perioada aceasta în care actualul a pus rezultatele bune ale „Generației de Suflet” pe seama unui context favorabil.
„Lucescu anulează toată munca lui Edi Iordănescu”
Aparițiile din media ale lui Iordănescu au fost extrem de rare în ultimele opt luni, de când a refuzat să semneze pentru extinderea contractului avut cu FRF.
Apropiați ai fostului selecționer povestesc că Edi este, de fapt, extrem de afectat de comentariile lui Lucescu, chiar dacă nu le combate în declarații publice.
Ce l-a deranjat cel mai tare? Explică aceleași surse: „Când nea Mircea spune că numai emoțiile au creat rezultatele din ultimii doi ani, el anulează toată munca pe care au făcut-o Edi, asistenții lui, jucătorii.
Iordănescu și oamenii din staff au muncit mii de ore înainte de Euro și în timpul turneului final. Au fost antrenamente, analize, concluzii, drumuri făcute ca să fie urmăriți și ajutați jucătorii la cluburi”.
„Naționala României lega maximum patru pase când voia să atace!”
Lucescu s-a referit și la stilul de joc, unul pe care el încearcă să-l facă să fie mai complex, să nu mai existe doar apărare și contraatac, ca pe vremea lui Iordănescu.
Oameni cu care Edi a colaborat în perioada în care el s-a aflat în Federație susțin că fostul selecționer descoperise singurul mod în care naționala României putea obține rezultate bune:
„El și secunzii au analizat meciuri dinaintea venirii lor plus partidele din Liga Națiunilor. Au observat că în 75 la sută dintre cazuri, a cincea pasă era mereu greșită. Naționala putea să lege maximum patru pase.
Și atunci, cum puteau să construiască un stil bazat pe posesie, pe atac pozițional, așa cum susține Lucescu acum că va reuși el?!”.
Liga Națiunilor a fost excelentă, preliminariile CM 2026 au pornit rău
Iordănescu a câștigat grupa preliminară pentru Euro, a terminat peste Elveția, căreia i-a luat patru puncte în cele două meciuri, 2-2 în deplasare și 1-0 acasă.
Apoi a câștigat și grupa de la Euro cu patru puncte, victorie cu Ucraina, egal cu Slovacia și eșec cu Belgia.
Lucescu a insistat că naționala României trebuie să-și domine adversarii, „așa au făcut generațiile '70 și '84, noi avem fotbaliști tehnici care trebuie să aibă mingea, să conducă jocurile”.
Rezultatele au fost bune în Liga Națiunilor, în care a câștigat grupa în care s-au mai aflat Kosovo, Lituania, Cipru.
Începutul din preliminariile pentru Campionatul Mondial 2026 a fost unul slab, un eșec acasă cu Bosnia, 0-1, urmat de o victorie în San Marino, 5-1.