- Mircea Lucescu spune că naționala ar trebui să-și propună alte mijloace de a juca fotbal, nu cele care au calificat-o în optimi la Euro
- Actualul selecționer dezvăluie ce trebuie să arate de aici înainte prima reprezentativă pentru a face față și echipelor mari
- România - Kosovo se joacă de la 21:45, iar meciul poate fi urmărit liveTEXT pe GOLAZO.ro și în direct pe Antena 1.
Mircea Lucescu a încercat să explice, înaintea penultimului meci din grupa de Liga Națiunilor, ce obiective și-a trasat.
Iar explicațiile și argumentele pe care le-a prezentat au conținut și păreri negative la adresa modului în care România a arătat sub comanda predecesorului său, Edi Iordănescu.
Ce spune Il Luce
“Pe mine nu mă interesează doar rezultatul și faptul că terminăm pe primul loc în această grupă. Mă interesează foarte tare ca nivelul de joc al echipei să crească foarte mult.
Am obținut acea calificare la Euro, e adevărat, dar e obținută într-un anumit mod, prin folosirea anumitor mijloace.
Am fost, totuși, ultima echipă la CE ca posesie și control al jocului și pe locul 3, din coadă, în ceea ce privește fazele periculoase la poarta proprie, din partea adversarilor. Am avut un portar extraordinar, pe Niță.
Repet, rezultate am avut, da, dar cu un sacrificiu teribil. E nevoie să trecem la un alt nivel. Să controlăm jocul, să ajungem să putem să ne confruntăm cu marile echipe ale Europei”, a spus Mircea Lucescu.
În ceea ce spune, Il Luce susține practic că la Euro am fost cei mai slabi din punct de vedere al posesiei și al controlului jocului, implicit am ajuns greu sau deloc la poarta adversă.
De asemenea, că Niță a fost pe locul 3 în topul celor mai solicitați goalkeeperi de la turneul din Germania.
Mircea Lucescu are dreptate doar pe jumătate
1. ROMÂNIA N-A FOST PE ULTIMUL LOC, CA POSESIE, LA EURO
În statistica oficială prezentată de UEFA, tricolorii apar cu o posesie medie, pentru toate cele 4 meciuri disputate acolo, de 40,8%. România e pe locul 21, iar în spatele nostru se află 3 naționale.
Ultimele 7 naționale ca posesie
- Ungaria 41,3%
- Cehia 41,3%
- Polonia 41%
- ROMÂNIA 40,8%
- Georgia 38,3%
- Albania 38%
- Slovenia 35,5%
Lucescu s-a referit și la “modul în care controlezi jocul“, iar dincolo de posesia balonului, un alt element relevant pentru a determina cât de mult controlează o echipă un meci e cel referitor la numărul de atacuri construite.
Iar la acest capitol, România a fost chiar departe de ultimul loc între participantele de la Euro. S-a clasat pe locul 17, cu o medie de 34,5 atacuri create pe meci.
Primele naționale în această ierarhie au fost Portugalia (76), Germania (64) și Spania (60), în vreme ce sub noi s-au clasat nu mai puțin de 7 echipe.
Ultimele 8 clasate ca medie de atacuri construite la EURO
- România 34,5
- Ungaria 31,3
- Slovenia 29,2
- Serbia 29,2
- Polonia 27,6
- Georgia 25,7
- Scoția 25,3
- Albania 25
2. NIȚĂ, ÎNTR-ADEVĂR, A FOST PE LOCUL 3 ÎNTRE CEI MAI SOLICITAȚI PORTARI
În schimb, Mircea Lucescu are dreptate când spune că “am fost pe locul 3, din coadă, în ceea ce privește fazele periculoase la poarta proprie, din partea adversarilor. Am avut un portar extraordinar, pe Niță”.
În ierarhia paradelor, România (Niță) a terminat Europeanul cu o medie de 4 parade pe meci. Doar portarii Georgiei și Poloniei au fost peste el.
Echipele cu cele mai multe parade ale portarilor / pe meci
- Georgia 7,2
- Polonia 5,3
- România 4
- Scoția 4