New York Times: Martha Karolyi, in lacrimi la final de cariera - Secretul succesului si dorinta ei de a reveni in Romania

New York Times: Martha Karolyi, in lacrimi la final de cariera - Secretul succesului si dorinta ei de a reveni in Romania

New York Times ii dedica un amplu material Marthei Karolyi, aflata la ultima editie a Jocurilor Olimpice in calitate de coordonator al lotului feminin al SUA, medaliat, in cursul zilei de marti, cu aur in concursul pe echipe, in care prezinta trairile antrenoarei la Rio, secretul succesului si dorinta ei de a petrece 4-5 luni pe an in Romania, informeaza News.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

A participat la 11 editii ale JO

La cele 11 editii ale JO la care a participat ca antrenoare sau coordonatoare a lotului de gimnastica, Martha Karolyi, deseori cu o fata de piatra si cu o atitudine serioasa, a plâns de doua ori. Prima data a fost in 1976, cand ea si sotul ei, Bela, au condus-o pe Nadia Comaneci la medalia de aur la individual compus. A doua oara a fost marti, la JO de la Rio.

Asezata pe locul ei in Rio Olympic Arena, chiar deasupra barnei, ochii Marthei s-au umezit in spatele ochelarilor urmarindu-si echipa cum domina si castiga medalia de aur. Echipa americana a fost stralucitoare - cea mai buna din toate timpurile, a recunscut Karolyi dupa aceea - si a surclasat Rusia, impunandu-se cu 8,2 puncte avans, o diferenta uriasa intr-un sport in care notele se exprima la miimi de punct.

Chiar inaintea festivitatii de premiere, echipa SUA a mers la Karolyi pentru a sarbatori. La JO de la Londra, in 2012, unde echipa SUA a castigat de asemenea aurul, gimnastele s-au numit ele insele "Fiorosul Cinci". De data aceasta, sportivele i-au spus lui Karloyi ca echipa vrea sa fie cunoscuta ca "Ultimul Cinci". Partial deoarece aceasta este ultima editie a JO in care echipele sunt compuse din cate cinci gimnaste. La urmatoarea editiei, echipele vor fi formate din patru sportive. Dar mai mult pentru ca este ultima Olimpiada a lui Karolyi. Ea are 73 de ani si, dupa 40 de ani in gimnastica, se va retrage la finalul competitiei de la Rio.

Auzind ca echipa vrea sa o omagieze, Karolyi a inceput sa lacrimeze. si-a strans gimanstele pentru o imbratisare in grup si le-a spus ca le iubeste.

"Nu sunt o persoana sentimentala. Sunt cunoscuta ca fiind foarte tare. Dar am simtit ceva. 'Oh, ce se mi se întâmpla? Ce este asta?'",a spus Martha dupa concurs. Apoi a facut o pauza. "Este doar Ultimul Cinci", a adaugat ea, inainte de a lacrima din nou. "Este sfasietor."

Vrea sa devina o persoana normala - Sa stea patru-cinci luni pe an in Romania

Sfâsietor deoarece, intr-o saptamana, o viata de succes in elita gimnasticii va ajunge la final. Nu poate dura la nesfarsit, pana la urma. Karolyi spune ca este timpul pentru ea sa devina din nou o persoana normala. Planul ei, dezvaluit de Bela, este sa-si viziteze familia in tara sa natala, România, poate sa petreaca patru sau cinci luni pe an acolo.

Cariera ei a fost extraordinara. La mijlocul anilor 70, ea si Bela au inceput sa antreneze împreuna în România si au devenit un cuplu puternic în sport. El era persoana furtunoasa, cea emotionala. Ea era tehnicianul tacut care stia exact cum sa faca o gimnasta sa dea ce este mai bun. Si de-a lungul anilor au antrenat atat de multe mari sportive.

In Romania - Nadia Comaneci

In Romania, a fost Nadia Comaneci. Apoi, dupa ce s-au mutat in SUA, a fost Mary Lou Retton, care a castigat medalia de olimpica de aur la individual compus in 1984. Urmatoarea a fost Kim Zmeskal, campioana mondiala la individual compus din 1991, si Kerri Strug, dulceata JO de la Atlanta din 1996.

Abia in 2001, Martha Karolyi a preluat coordonarea lotului feminin, in locul lui Bela, care s-a retras dupa dezamagitoarea Olimpiada din 2000, in care echipa SUA a terminat pe locul 3. Atunci a inceput oficial sistemul cantonamentului semicentralizat, pe care sotii Karolyi l-au pus in aplicare.

Pregatirea in stagii a reprezentat cheia succesului

Potrivit acelui sistem, gimnastele se antrenau cu antrenorii personali, dar participau lunar la un stagiu de o saptamana cu echipa, pentru a fi evaluate de staful lotului olimpic. "Cred ca pregatirea in stagii a reprezentat cheia. Era locul unde eram evaluate si comparate una cu alta, intr-un mod sanatos. Nu am fi fost aici fara acel sistem", a declarat Aly Raisman, capitanul echipei care marti a obtinut medalia olimpica de aur.

Cantonament la ferma de 800 de hectare a familiei Karolyi

Cantonamentul era tinut la ferma de 800 de hectare a sotilor Karolyi, din mijlocul Padurii Nationale Sam Houston, la nord de Houston. Acolo locuiesc sotii Karoly. Tot acolo Martha Karolyi isi focaliza ochii sai caprui pe fiecare gimnasta, cautand caile de a-i imbunatati performantele. Sportivele au inceput sa mearga in cantonament de la 9-10 ani, pentru ca viitoarele superstaruri sa fie descoperite si transformate in campioane devreme.

In cantonament, gimnastele stau in camere impreuna, mananca impreuna si isi petrec timpul impreuna. Antrenorii socializeaza si ei, ceea cea faceau rar in trecut, si schimba informatii între ei despre metodele de pregatire.

"Odata ce stabilesti un sistem si unesti gimnastele si antrenorii, vei imbunatati performantele in fiecare an si noi asta am facut in acest fel. Cred ca in acest moment, de aceea putem spune ca SUA domina lumea gimnasticii", a explicat Martha Karolyi.

In ultimii 15 ani, SUA a fost medaliata la fiecare editie a CM si JO in concursul pe echipe, cucerind sapte medalii de aur (campioana olimpica in 2012 si 2016). SUA este prima tara care isi apara titlul olimpic dupa Romania, in 2000 si 2004.

* articol publicat inițial pe Hotnews.ro

Ratează „dubla” cu Lyon!  Verdict dur: FCSB a aflat cât va lipsi  Daniel Bîrligea  + situația lui Florin Tănase
Superliga
22.02
Ratează „dubla” cu Lyon! Verdict dur: FCSB a aflat cât va lipsi Daniel Bîrligea + situația lui Florin Tănase
Citește mai mult
Ratează „dubla” cu Lyon!  Verdict dur: FCSB a aflat cât va lipsi  Daniel Bîrligea + situația lui Florin Tănase
Safira, gol de senzație  VIDEO . Brazilianul Craiovei,  execuție spectaculoasă  la prima reușită în Liga 1
Superliga
22.02
Safira, gol de senzațieVIDEO. Brazilianul Craiovei, execuție spectaculoasă la prima reușită în Liga 1
Citește mai mult
Safira, gol de senzație VIDEO . Brazilianul Craiovei, execuție spectaculoasă la prima reușită în Liga 1
„Nu e doar un meci!”  Zeljko Kopic , laude pentru FCSB înainte de Derby de România: „Are spirit, caracter, calitate”
Superliga
22.02
„Nu e doar un meci!”Zeljko Kopic, laude pentru FCSB înainte de Derby de România: „Are spirit, caracter, calitate”
Citește mai mult
„Nu e doar un meci!” Zeljko Kopic , laude pentru FCSB înainte de Derby de România: „Are spirit, caracter, calitate”
Au refuzat blatul CSM București, fără milă! „Tigroaicele” și-au respectat blazonul și au eliminat-o pe Bistrița din Liga Campionilor
Handbal
22.02
Au refuzat blatul CSM București, fără milă! „Tigroaicele” și-au respectat blazonul și au eliminat-o pe Bistrița din Liga Campionilor
Citește mai mult
Au refuzat blatul CSM București, fără milă! „Tigroaicele” și-au respectat blazonul și au eliminat-o pe Bistrița din Liga Campionilor
Chivu, debut perfect Parma,  victorie după 7 etape ! Man, assist spectaculos
Campionate
22.02
Chivu, debut perfectParma, victorie după 7 etape! Man, assist spectaculos
Citește mai mult
Chivu, debut perfect Parma, victorie după 7 etape ! Man, assist spectaculos
„Dinamo a arătat că joacă bine”  Elias Charalambous, încrezător înainte de  marele derby  + Ce spune despre Lyon și laudele primite de la rivali
Superliga
22.02
„Dinamo a arătat că joacă bine” Elias Charalambous, încrezător înainte de marele derby + Ce spune despre Lyon și laudele primite de la rivali
Citește mai mult
„Dinamo a arătat că joacă bine” Elias Charalambous, încrezător înainte de marele derby + Ce spune despre Lyon și laudele primite de la rivali
Tot mai mult rasism în Bundesliga  În Germania, ascensiunea dreptei politice se vede pe stadioanele de fotbal
Campionate
22.02
Tot mai mult rasism în Bundesliga În Germania, ascensiunea dreptei politice se vede pe stadioanele de fotbal
Citește mai mult
Tot mai mult rasism în Bundesliga  În Germania, ascensiunea dreptei politice se vede pe stadioanele de fotbal
Istvan Kovacs, la FCSB - Dinamo Arbitrul din Carei, la al 4-lea meci important în acest sezon din Superliga
Superliga
22.02
Istvan Kovacs, la FCSB - Dinamo Arbitrul din Carei, la al 4-lea meci important în acest sezon din Superliga
Citește mai mult
Istvan Kovacs, la FCSB - Dinamo Arbitrul din Carei, la al 4-lea meci important în acest sezon din Superliga