- Ovidiu Hațegan a candidat pe listele PSD pentru un loc de deputat de Arad, fiind plasat pe poziția a doua.
- PSD a luat un scor mic la Arad, doar 15% și s-a clasat pe locul 3, având eligibil un singur loc, astfel că Hațegan a rămas pe dinafară.
- Salvarea lui Hațegan ar putea veni din punerea în aplicare a Metodei D’Hondt pentru completarea locurilor din Parlament. Ce înseamnă acest lucru: în rândurile care urmează.
Ovidiu Hațegan, rămas doar arbitru VAR în fotbalul românesc din această vară, după ce a renunțat la rolul de „central”, ar putea fi ajutat să intre în Parlamentul României chiar de „VAR-ul” alegerilor de duminica trecută.
PSD Arad un singur loc de deputat, Hațegan a candidat pe poziția 2
Ce înseamnă acest lucru? Strict pe scorul înregistrat la alegerile parlamentare, el nu a prins un loc eligibil în Camera Deputaților. A fost al doilea pe lista PSD, la Arad. Social-democrații s-au clasat abia pe locul 3 la Arad, cu un procent de numai 15,6%, devansați de AUR (25,5%) și PNL (19,9%).
Raportat la acest scor, PSD s-a ales cu un singur loc eligibil de deputat, care i-a fost atribuit celui care a deschis lista: Mihai Fifor, care a condus în trecut mai multe ministere și a fost chiar prim-ministru un interval scurt, în ianuarie 2018, între mandatele lui Mihai Tudose și Viorica Dăncilă.
Cine a fost Victor D’Hondt și ce metodă a inventat
Hațegan a rămas pe dinafară, însă mai are o șansă. Și poate fi salvat de ceea ce se numește metoda D’Hondt. Ce presupune aceasta?
Un calcul reprezentativ de împărțire a procentelor partidelor care nu au intrat în Parlament către cele care au trecut pragul de 5%. Acest lucru trebuie realizat într-o reprezentare proporțională, ținând cont de ce procent a obținut fiecare.
Proporționalitatea exactă este foarte greu de realizat din cauza faptului că anumite împărțiri produc numere fracționare de locuri. S-au încercat mai multe metode, iar cea a unui matematician belgian, realizată acum aproape 150 de ani, e cea care stă la baza modului în care se face astăzi redistribuirea locurilor în Parlamentul României, dar și în alte țări. Denumirea D’Hondt vine chiar de la numele matematicianului belgian Victor D’Hondt.
Două mandate de senatori vor fi trase la sorți
Locuri disponibile în parlament, dar în Senat, au apărut după ce, conform Hot News, Partidul Oamenilor Tineri a câștigat două mandate în județele Giurgiu și Ialomița, dar partidul nu a depus liste de candidați acolo.
Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente, a decarat la Digi24 că, în aceste condiții, mandatele din cele două județe vor fi atribuite prin tragere la sorți celorlalte partide care au trecut pragul de 5%.