- Înotătorul Caeleb Dressel (27 de ani) a criticat dur Agenția Mondială Antidoping (WADA) pentru gestionarea cazului înotătorilor chinezi găsiți pozitivi.
- FBI-ul investighează acum dacă WADA a acționat corespunzător, folosind Legea Rodchenkov, care vizează dopajul sistematic.
- Comitetul Internațional Olimpic a avertizat SUA că riscă să piardă organizarea Jocurilor Olimpice de iarnă din 2034 dacă nu va susține WADA în combaterea dopajului.
Caeleb Dressel, înotător american cu șapte medalii de aur olimpice, a criticat dur Agenția Mondială Antidoping (WADA), exprimându-și lipsa de încredere în gestionarea unui caz mai vechi, care implică sportivi chinezi.
„Nu cred că ne-au oferit suficiente dovezi despre modul în care a fost gestionat acest caz”, a spus înotătorul, potrivit bbc.com.
Ce s-a întâmplat cu înotătorii chinezi
În 2021, 23 de înotători chinezi au fost prinși cu o substanță interzisă numită trimetazidină (TMZ) în organism.
- Chinezii au spus că această substanță a ajuns în corpul lor din cauza unor alimente contaminate, dar nu au prezentat dovezi clare pentru a dovedi asta.
- Agenția Mondială Antidoping (WADA) a acceptat explicația chinezilor fără a contesta prea mult.
- Practic, WADA a spus că nu poate dovedi că afirmațiile chinezilor sunt false și a lăsat lucrurile așa cum sunt, permițându-le înotătorilor chinezi să participe la Jocurile Olimpice de la Tokyo.
Aproape jumătate dintre sportivii găsiți pozitivi vor concura la Jocurile Olimpice
Hajo Seppelt, un jurnalist de la ARD, a spus că investigația Agenției Mondiale Antidoping a fost complet necorespunzătoare. El a acuzat WADA că nu a făcut lucrurile corect, potrivit gsp.ro.
- Seppelt susține că WADA nu a vorbit cu sportivii chinezi implicați în caz și nici nu a verificat informațiile de pe rețelele de socializare ale acestora din 2021.
- Aceste informații arată că înotătorii chinezi nu au fost cazați toți la același hotel, ceea ce ar putea pune la îndoială explicația că mâncarea contaminată ar fi fost cauza.
FBI-ul investighează WADA
FBI-ul a început o investigație pentru a verifica dacă WADA a făcut suficient pentru a rezolva scandalul de dopaj din China.
FBI-ul poate face asta datorită Legii Rodchenkov, care a fost creată după scandalul de dopaj din Rusia de la Jocurile Olimpice de iarnă din 2014.
- Legea are rolul de a combate și de a investiga dopajul sistematic la nivel internațional, inclusiv în cazurile în care autoritățile antidoping din alte țări nu își fac datoria.
- FBI protejează persoanele care dezvăluie informații despre dopajul sistematic, oferindu-le siguranță și protecție împotriva represaliilor.
- Cei care sunt găsiți vinovați de dopaj sistematic sau de implicare într-o schemă de dopaj pot fi urmăriți penal în SUA, iar această lege sprijină colaborarea internațională pentru a aduce astfel vinovații în fața justiției.
Declarația președintelui Agenției Mondiale Anti-Doping
Witold Banka, președintele WADA, a anunțat că Legea Rodchenkov va fi revizuită luna viitoare pentru a verifica dacă este conformă cu codul antidoping internațional, conform gsp.ro.
- În iulie, WADA a început o investigație pentru a arăta că a acționat corect și că nu a greșit acceptând acele explicații.
- Agenția dorește să demonstreze că decizia de a permite înotătorilor chinezi să participe la competiții a fost justificată, relatează sursa citată anterior.
WADA nu poate garanta că Jocurile Olimpice de la Paris vor fi cele mai „curate” din toate timpurile din punctul de vedere al practicilor de doping. E evident că nu vom puteam elimina niciodată dopingul din sport. Întotdeauna va exista cineva care va dori să trișeze Witold Banka
SUA poate pierde organizarea Jocurilor Olimpice din 2034
Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a avertizat SUA că, dacă nu va sprijini Agenția Mondială Antidoping (WADA) în lupta împotriva dopajului, ar putea pierde dreptul de a organiza Jocurile Olimpice de iarnă din 2034.
Gene Sykes, președintele Comitetului Olimpic și Paralimpic al SUA, a recunoscut că au existat multe controverse din cauza conflictelor între WADA și Agenția Antidoping din SUA (USADA). Aceste dispute au afectat imaginea și credibilitatea SUA în gestionarea problemelor de dopaj, conform sursei citate anterior.