- Azi e superstar la Barcelona, dar viața nu a fost deloc ușoară pentru Raphinha.
- Fotbalistul brazilian de 27 de ani a crescut în favelă, a avut zile în care foamea l-a făcut să ceară mâncare necunoscuților pe stradă și a fost amenințat cu arma de fanii adversarilor.
Într-un interviu acordat publicației El Pais, Raphinha a povestit și despre violențele din țara natală și pericolele care pândesc la orice pas.
Raphinha: „Viața noastră în America de Sud nu are nimic de-a face cu Europa”
„Când ești copil și locuiești într-o favelă, te obișnuiești să vezi oameni trecând pe lângă tine cu arme. Și sunt fani care merg la meciuri cu arme. Încearcă să te sperie pentru ca echipa lor să câștige.
Odată, când eram copii, eram în vestiar și au început să bată în ușă. «Dacă o să câștigați, nu ieșiți de aici!», strigau la noi. Am pierdut, dar doar pentru că ei erau mult mai buni.
Este dificil să vorbim despre asta. Viața noastră în America de Sud nu are nimic de-a face cu Europa. Este complet diferită.
Este imposibil să uiți prin ce ai trecut. Sunt momente dificile, momente care te fac mai puternic, momente care te fac să crești ca persoană și ca profesionist”, spune Raphinha într-un interviu acorda publicației El Pais.
Raphinha: „Ne era foame, am început să cerșim pe stradă ceva de mâncare”
Fotbalistul brazilian a crescut în Restinga, o favelă departe de centrul orașului Porto Alegre.
„Aveam în jur de 12 ani. Eram cu un prieten, eram murdari după ce terminaserăm o sesiune de antrenament. Nu existau dușuri la club, iar autobuzul întârzia foarte mult să ajungă.
Ne era foame, dar nu aveam bani. Așa că am început să cerșim pe stradă pentru ceva de mâncare. A fost un pic complicat, oamenii nu vor să fie deranjați.
Oamenii cu inimă bună ne-au ajutat. Dar îi înțeleg pe oamenii care nu ne-au dat nimic. E complicat să fii oprit, arătam ca niște copii care trăiesc pe stradă. E normal ca ei să fie puțin speriați”, mărturisește fotbalistul.
Raphinha: „Dacă nu ai disciplină, talentul e inutil”
Brazilianul spune că experiențele dificile din favele l-au obligat să fie puternic, dar l-au făcut să fie și mai empatic la dificultățile altora. Și are un mesaj pentru jucătorii tineri.
„E o altă viață. Este important să nu uităm tot prin ce am trecut, asta te face mai bun.
Am întâlnit o mulțime de tipi care, în opinia mea, erau mai buni decât mine din punct de vedere tehnic. Dar sportul înseamnă mult mai mult decât tehnică. Astăzi poți fi, din punct de vedere tehnic, cel mai bun din generația ta, dar fără disciplină…
Dacă nu ești conștient că va trebui să suferi pentru că ești departe de casă, departe de prieteni; dacă nu ești conștient că trebuie să fii departe de viața de noapte, departe de petreceri; dacă nu te gândești că trebuie să lași deoparte toate astea, tehnica este inutilă. Tehnica este importantă, dar trebuie să meargă mână în mână cu munca”.
Fotbalul poate deveni o tortură. Nu am jucat fotbal când nu existau social media, așa că nu pot compara. Dar în contextul actual, în care oamenii cred că, pentru că ai postat o fotografie pe Instagram, au dreptul să îți spună totul și trebuie să taci…..
Noi ne facem treaba. Suntem norocoși, suntem fotbaliști profesioniști, dar muncim din greu pentru asta. Nu e ușor când oamenii aruncă rahat în tine când ceva nu merge bine. Când un avocat nu câștigă un proces, o să mă duc pe profilul lui de Instagram și o să-i spun că e prost?”.
Încrederea nu este importantă doar în fotbal, este importantă și în viață. Dacă nu ai încredere să dai tot ce ai mai bun în munca ta, e greu ca lucrurile să meargă. Iar atunci când nu o ai, uiți adesea la ce ești bun. Raphinha