Echipa națională a României a obținut deja biletele pentru turneul final al Campionatului European din Germania, cu o etapă înaintea finalului preliminariilor, iar Răzvan Burleanu a oferit o primă declarație.
>> Banii pe care România îi va primi de la UEFA - Cât ar fi prima lui Răzvan Burleanu
Președintele FRF consideră că nu a fost o calificare întâmplătoare – Care a fost cel mai greu moment
După victoria împotriva Israelului în Ungaria, scor 2-1, tricolorii au revenit duminică în țară, iar Răzvan Burleanu a vorbit despre calificarea mult așteptată.
Președintele Federației Române de Fotbal consideră că încrederea avută în jucători și în staff a determinat calificarea la turneul final.
„V-am spus de la început că suntem foarte încrezători. Iar acest mesaj a venit și din partea staff-ului și a jucătorilor. După meci, pe care l-am trăit la ce mai mare intensitate, am plâns de bucurie. Pot să vă spun că e doua oară când plâng de bucurie. Prima oară a fost când s-a născut fata mea. Ce s-a întâmplat e o consecință a ceea ce s-a întâmplat în ultimii 7 ani.
Trei calificări la Under 21, o calificare istorie la Olimpiadă și una la Under 19. Această calificare nu e una întâmplătoare. Vine ca o urmare a altor rezultate pe care le-am văzut în ultimii ani. Toate rezultatele au pregătit ce s-a întâmplat. Și toți selecționerii din ultimii 7 ani au contribuit.
Această generație ne-a făcut mândri și fericiți. Am avut încredere chiar și în cele mai grele momente. Cel mai greu moment a fost după ce s-a terminat Liga Națiunilor, când eram foarte jos. Dar am avut încredere în staff și jucători. Asta ne-a ajutat să fim acum neînvinși și să fim calificați. E o călătorie foarte frumoasă. Și îmi doresc să fie o sursă de inspirație. Nu e o victorie doar a unei generații de eroi, care abia de acum ne va arăta ce poate. Sperăm să avem un impact în societate.
În lunile următoare, și eu, și selecționerul vă vom spune ce urmează. Noi, ca Federație, vrem să păstrăm coeziunea care există între staff și jucători. Indiferent de locul pe care vom termina, vor urma pregătiri intense pentru a trece la următoare etapă. Edi Iordănescu a avut o contribuție enormă. În primul rând la ceea ce înseamnă crearea unei culturi a performanței, la nivelul primei reprezentative.
Asta a produs o reacție la nivelul jucătorilor, care s-a transformat într-o familie. Cei care comunicați cu el, știți că a suferit foarte mult. Dar a crezut în acest proiect. Să continui după o campanie în care nu ne-am îndeplinit obiectivul, înseamnă un act de curaj și de responsabilitate. Dar a conștientizat că a creat un grup unit. Și că suntem pe un drum bun, dar că avem nevoie de puțină răbdare.
Condițiile financiare nu au reprezentat niciodată un element important, așa că primele vor fi plătite la timp. Se pare că am uitat să ne bucurăm. Le-am zis jucătorilor și staff-ului că nu trebuie să ne gândim la ce a fost și nici la ce urmează. Doar să ne bucurăm. Și după meciul cu Elveția, să ne bucurăm în continuare. Am primit peste o mie de mesaje. Vreau să le mulțumesc tuturor.
Au fost 7 ani de sacrificii, de eforturi. Dar toate astea ne-au ajutat foarte mult. Le mulțumim fanilor că au avut încredere. Și membrilor familiei fotbalului românesc, care s-au conectat la această viziune. Ne dorim să fie cea mai bună generație din ultimii 20 de ani” – a declarat Răzvan Burleanu, conform DigiSport.
În ultima rundă a grupei I a preliminariilor Euro 2024, România va întâlni pe teren propriu Elveția, marți 21 noiembrie de la ora 21:45.
De știut:
- Pentru a rămâne în urna a doua valorică, România trebuie să nu piardă cu Elveția în ultimul meci din preliminarii pentru a încheia grupa pe primul loc. Duelul cu elvețienii va avea loc marți, 21 noiembrie, de la ora 21:45 (LiveBLOG pe HotNews.ro).
- În cazul în care acest lucru se va întâmpla, atunci există două posibile variante de grupe care ies în evidență pentru tricolori. Vorbim despre una infernală, dar și despre una care ar putea fi, cel puțin la prima vedere, accesibilă.
- Astfel, la categoria grupă infernală avem următoarea variantă: Franța, România, Olanda și Elveția.
- La polul opus, cu puțin noroc, am putea nimeri într-o grupă care să arate așa: Austria, România, Slovenia și Slovacia.
- Tragere la sorți a grupelor pentru Euro 2024 va avea loc în data de 2 decembrie, de la ora 19:00 (ora României) la „Elbphilharmonie” din Hamburg.
- La tragerea la sorți se ține cont în primul rând de câștigătoarele de grupe, iar mai apoi de ocupantele locurilor 2.
- În grupele din preliminarii cu câte șase echipe (n.r. cum este și cea a României) nu vor fi luate în considerare punctele câștigate cu ultima clasată, transmite gsp.ro.
- În acest moment, tricolorii sunt în urna a doua valorică.
- În cazul unei înfrângeri cu Elveția, România ar putea cădea în urna a treia valorică sau chiar în a patra în funcție de celelalte rezultate din preliminarii.
Preliminarii EURO 2024, clasamentul Grupei I
1. România – 19 puncte/ calificată
2. Elveția – 17 p/ calificată
3. Israel – 12 p
4. Kosovo – 11 p
5. Belarus – 9 p
6. Andorra – 2 p
*România și Elveția s-au calificat la turneul final din vara anului viitor (14 iunie - 14 iulie), găzduit de Germania.
*La egalitate de puncte, departajarea se face în funcție de rezultatele din meciurile directe.
Meciurile care au rămas de jucat în Grupa I
România - Elveția / 21 noiembrie, ora 21:45
Andorra - Israel / 21 noiembrie, ora 21:45
Kosovo - Belarus / 21 noiembrie, ora 21:45.
România în preliminariile EURO 2024, cine transmite fiecare partidă a tricolorilor
*Toate meciurile României din preliminarii vor fi LiveBlog pe HotNews.ro.
25 martie 2023: Andorra - România 0-2
28 martie 2023: România - Belarus 2-1
6 iunie 2023: Kosovo - România 0-0
19 iunie 2023: Elveția - România 2-2
9 septembrie 2023: România - Israel 1-1
12 septembrie 2023: România - Kosovo 2-0
12 octombrie 2023: Belarus - România 0-0
15 octombrie 2023 - 21:45 România - Andorra 4-0
18 noiembrie 2023 - 21:45 Israel - România 1-2
21 noiembrie 2023 - 21:45 România - Elveția / Antena 1.
>> România și aventura de la EURO - Doar a șasea calificare din 17 ediții și o singură victorie
- România nu a participat la Euro din 1960, 1964, 1968, 1972, 1976, 1980, 1988, 1992, 2004, 2012 și 2020 (ediție la care România a fost una dintre gazde).
- În cele cinci prezențe la EURO, România a reușit o singură dată să se califice din faza grupelor: EURO 2000, atunci când tricolorii lui Emeric Jenei au ajuns până în sferturi, fiind eliminați de Italia (2-0).
- De-a lungul evoluțiilor la EURO, România a contabilizat o singură victorie, 5 remize și 10 înfrângeri.
- Tricolorii au înscris 10 goluri și au primit 21 în cele 5 participării la EURO.
* articol publicat inițial pe Hotnews.ro