- Mai multe cluburi de Liga 1, în frunte cu Universitatea Craiova și FCSB își doresc eliminarea regulii U21
- Legea va fi menținută și în sezonul următor, când eligibilitatea jucătorilor va fi ca în 2023-2024, cei născuți începând cu 1 ianuarie 2002
Pe finalul campionatului recent încheiat a circulat în spațiul public informația că din sezonul următor FRF va elimina regula U21.
Gigi Becali chiar a și dezvăluit zilele trecute cine i-ar fi promis din interiorul Federației că legea respectivă va fi scoasă: Gabriel Bodescu, secretarul general-adjunct de la Casa Fotbalului.
„Să vedem dacă Bodescu se ține de cuvânt”
„Am avut intenția să nu folosesc jucător U21 la meciul cu Rapid, din ultima etapă, în semn de protest față de această lege. Aș fi pierdut la masa verde cu 3-0, dar oricum eram campion. Am renunțat la idee pentru că mi-a promis Bodescu că vor scoate regula. Că vor primi niște bani de la Guvern pentru juniori și că vor face un buget, iar echipele care vor folosi jucători vor accesa bani, dar nu va mai fi obligatoriu. Acum să vedem dacă se va ține de promisiune”, a declarat patronul FCSB pentru Fanatik.
FRF ar întreba inclusiv Liga 2, Liga 3 și Academiile și Cluburile de juniori
În ciuda acestor lucruri, FRF nu va renunța la obligativitatea ca echipele de prima ligă să aibă în teren un fotbalist eligibil pentru naționala de tineret.
Nici măcar n-a existat o temă de discuție pe acest subiect în interiorul forului prezidat de Răzvan Burleanu. Informația că regula U21 nu va fi eliminată a fost anunțată astăzi și de Fanatik.
În plus, chiar și dacă toate cluburile de Liga 1 ar ajunge la un consens pentru eliminarea Legii, nici măcar atunci șansele ca FRF să renunțe la ea nu ar fi foarte mari.
Dacă s-ar ajunge într-un astfel de punct, Federația ar urma să consulte și cluburile de liga secundă, dar și pe cele din Liga a III-a, competiții în care există, de asemenea, reguli cu privire la jucători tineri și foarte tineri.
În plus, ar fi întrebate și puse să voteze inclusiv Academiile și Școlile de Fotbal, al căror interes clar nu ar fi sub nici o formă ca regula să fie scoasă în decor fiindcă în acest caz și-ar diminua serios rata de succes.
Ce va fi în 2024-2025
Cum FRF nu va renunța la regulă, în campionatul următor echipele vor avea de îndeplinit fix același criteriu pe care s-a rulat și în ultima ediție. Și anume: tot timpul pe teren cel puțin un fotbalist care să fie născut îndepând cu 1 ianuarie 2002.
Această generație e cea pe care o are la dispoziție Daniel Pancu, selecționerul de la tineret, în preliminariile pentru Euro 2025. După 6 etape, România are o poziție bună în grupă, cu șanse mari de calificare: e pe locul secund, la un singur punct în spatele liderului Elveția, cu care va evolua pe teren propriu în runda care va închide preliminariile.
Abia la startul sezonului 2025-2026, cluburile de prima ligă vor trece la jucătorii născuți după 1 ianuarie 2004, noul prag al regulii. Dintre cei care deja vor fi eligibili se numără Borza, Musi, Radaslavescu, Cristi Mihai, Rareș Pop, Vulturar, Bordușanu, Stoian.
Cel mai bun 11 format din jucătorii eligibili acum pentru regula U21 din Liga 1
- Sava - Pantea, Dănuleasa, M. Ilie, Borza - Cristi Mihai, Grameni - Oct. Popescu, Baiaram, Musi - L. Munteanu
Cum vor arăta regulile în sezonul următor în primele 3 ligi
Liga 1
- Un jucător născut începând cu 1 ianuarie 2002
Liga 2
- Un jucător născut după 1 ianuarie 2004
- Un jucător născut după 1 ianuarie 2006
Liga 3
- Doi jucători născuți după 1 ianuarie 2005
- Un jucător născut după 1 ianuarie 2006
În vara trecută, puciul lui Becali a eșuat
În iunie 2023, patronul FCSB a condus revoluție de eliminare a regulii U21. A solicitat să i se alăture cât mai multe cluburi din Liga 1 care să semneze în favoarea solicitării de a fi eliminată legea respectivă.
În cele din urmă, mișcarea a fost un eșec. S-au exprimat doar 14 din cele 16 cluburi, iar scorul a fost de 7-7. Alături de Becali și FCSB au fost Universitatea Craiova, CFR, FC Botoșani, FCU Craiova, Hermannstadt și Poli Iași, iar împotrivă s-au declarat Rapid, Dinamo, U Cluj, UTA, Petrolul, Oțelul și Voluntari.
După ce Becali a arătat public cum au semnat cluburile, Poli Iași a reacționat oficial și a spus că nu e de acord cu scoaterea regulii. Cluburile care nu au votat în nici un fel: Farul și Sepsi.
Trei participări la Euro în ultimii 5 ani
În precedentul deceniu, înainte de introducerea regulii U21, adică perioada 2005-2015, România nu a fost prezentă la nici un turneu final de tineret. În schimb, din 2016 și până în prezent, tricolorii mici au bifat 3 prezențe la Campionatul European.
- La Euro 2019 ne-am calificat după ce mare parte din campanie a fost susținută ca antrenor de Daniel Isăilă, iar la final principal a fost Rădoi. Le Euro am trecut de faza grupelor, din care au mai făcut parte Franța, Anglia și Croația și am pierdut în semifinale cu Germania
- La Euro 2021 ne-am calificat cu Adrian Mutu pe bancă. La turneul final, din Ungaria, nu am trecut de grupe, deși n-am pierdut nici un meci: 2-1 cu Ungaria, 1-1 cu Olanda și 0-0 cu Germania
- La Euro 2023 am fost prezenți în calitate de organizatori ai turneului final, alături de Georgia. Am avut o prestație foarte slabă, nici măcar n-am reușit să marcăm: 0-3 cu Spania, 0-1 cu Ucraina, 0-0 cu Croația
Un sfert din lotul de Euro a fost ajutat de regula U21
Edi Iordănescu a anunțat 28 de jucători convocați pentru cele două meciuri amicale, cu Bulgaria (4 iunie) și Liechenstein (7 iunie), duoă care va alege 26 cu care va merge la Euro.
Dintre cei 28 convocați, 25% au beneficiat, într-o măsură mai mare sau mai mică, de sprijinul regulii U21, pentru a primi minute sau meciuri în prima ligă:
- Răzvan Sava - 2023-2024, la CFR
- Bogdan Racovițan - 2021-2022, Botoșani
- Adrian Rus - 2018-2019, Sepsi
- Deian Sorescu - 2017-2019, Dinamo
- Darius Olaru - 2017-2020, Gaz Metan
- Dennis Man - 2017-2020, FCSB
- Daniel Bîrligea 2022-2023, CFR