Cristian Geambașu   Roger Federer  și minunatele lui ghete reciclabile

Cristian Geambașu Roger Federer și minunatele lui ghete reciclabile

  • Despre o mare minciună vândută credulilor care cred că trăiesc în armonie cu natura. Și despre cum un mare campion recirculă falsul. Contra cost.

Lumea își dorește o planetă mai curată, mai verde. Oamenii vor să facă sport, să trăiască sănătos. Să mănânce produse bio și să alerge.

Și ce poate fi mai reconfortant pentru un cetățean al planetei decât să afle că există o companie care produce ghete de sport care nu numai că arată formidabil, sunt ușoare, sunt flexible, dar sunt și sută la sută reciclabile!

Iar dacă vezi că produsul este promovat de însuși Roger Federer, alergând cu zâmbetul acela de Mister Perfect pe buze, cercul se închide fără fisură. 

Bascheții nu atât de verzi

Problema este că o anchetă jurnalistică strică petrecerea. Tipic. Produs de televiziunea elvețiană RTS în ciclul de reportaje Temps Present, documentarul-anchetă „Les baskets pas si vertes de Federer” („Ghetele nu atât de verzi ale lui Federer”) spune povestea unei uriașe minciuni propagate și întreținute de o relativ tânără firmă de echipament sportiv, „On Running”.

Brand cu o vechime de doar 10 ani, foarte la modă astăzi în rândul publicului tânăr, corporatist, deci cu venituri peste medie. Căci ghetele „On” nu sunt ieftine deloc.

Dar una este să fii Iga Swiatek și să ai sponsor tehnic ultima fiță în materie de încălțări și alta e să fii, totuși, un om obișnuit care dă și câteva sute de euro pentru o pereche de „adidași”. Cum spunem noi greșit cam la tot ce e încălțăminte sport.

De la ricin la plastic, spre fița supremă

Subiectul filmului este reciclabilitatea absolută a produsului, calitate cu care firma-mamă a sedus milioane de consumatori de pe continentele bogate.

Povestea începe bucolic în India, provincia Gujarat, unde Vishnubhai Patel (personaj desprins parcă din cărțile celebrei Arundhati Roy) și soția cultivă ricin.

Ei știu că uleiul boabelor de ricin este o substanță terapeutică foarte căutată de industria farmaceutică și cosmetică. Sunt convinși, așadar, că fac lumii un bine. Ei și alți producători.

Sute de tone de boabe de ricin pleacă spre Occident în fiecare zi. Ce nu știe cuplul de agricultori din Gujarat este că o firmă petrochimică din Marsilia transformă uleiul de ricin în polimeri, nu în cremă de față.

Din produs 100% natural, ricinul se transformă în produs 100% chimic, iar rezultatul constituie materia primă pentru fabricarea ghetelor Cloudneo de la On. Ultimul răcnet de pe piața produselor sport, fița supremă.

Realizatorii investigației merg în Franța, la Marsilia, la combinatul petrochimic Arkema (dovedit de agențiile de mediu ca fiind de risc mare pentru locuitorii din zonă) pentru a documenta transformarea în plastic a nevinovatului ulei de ricin.

În afara unui refuz sec telefonic, urmat de un mail sinonim, nicio explicație de la gigantul industrial care își promovează imaginea prin intermediul produselor On Running.

Cu ajutorul unor foști angajați ai companiei franceze, jurnaliștii elvețieni află unde sunt produși faimoșii bascheți care au înnebunit lumea bună de pe mai bătrânul continent și în egală măsură de pe mai tânărul continent.

Vietnam este destinația următoare a celor care fac investigația. Orașul se numește Ho Și Min și evocă insurecția comunistă. În Vietnam există partid unic și așa-numita economie de piață. 

Muncitori prost plătiți și mulțumiți

Vietnam este unul dintre paradisurile corporațiilor fabricante de echipament sportiv, așa că nu este o surpriză de proporții faptul că și pe Cloudneo scrie micuț, discret, Made in Vietnam.

Mâna de lucru ieftină este motivul principal, productivitatea muncitorilor vine pe aproape.

Mâna de lucru ieftină este un eufemism pentru plata la limita de subzistență a angajaților, evocată, dar nu denunțată de 3 lucrătoare care vorbesc la adăpostul imaginilor blurate.

Câștigă sub 200 de franci elvețieni pe lună (cam 200 de euro), fac cotidian ore suplimentare pe care angajatorul nu le plătește, dar se declară mulțumite, fiind îngrijorate în schimb de eventualitatea lipsei comenzilor!

Neo clișee și circularitate

Din Vietnam, unde producătorul a refuzat de asemenea orice dialog, ghetele promovate indirect de Iga Swiatek și direct de Roger Federer se întorc în Europa unde încep să fie comercializate în baza unei campanii de marketing atrăgătoare și totodată agresive.

Reclama zice așa. Cloudneo, prima încălțăminte sport cu traseu circular (o expresie de asemenea foarte la modă pentru amatorii de neo-clișee), 100% reciclabilă, care, pe deasupra, poate fi achiziționată și în baza unui soi de abonament tip leasing. Adică dai la schimb (reciclat) pantofii uzați după 3 luni de purtat (cum să îi uzezi atât de repede?, se întreabă un utilizator entuziast la origine) și primești alții noi la schimb. Salvăm planeta și trăim sănătos, ce frumos. 

Polimerii nu pot fi reciclați!

Și gata rima și gluma! Nathalie Gontard, expert chimist în materie de reciclare, cercetător și director la Institutul Național de Cercetare în Agricultură, alimentație și Mediu din Montpellier, demontează din câteva cuvinte povestea spusă de fabricanții On.

„Polimerii nu pot fi reciclați. Nu că nu pot fi reciclați 100%, nu pot fi reciclați. Nici acum, și nici în viitorii câteva zeci de ani. Ne-am dori ca plasticul să poată fi reciclat, dar cu costuri economice rezonabile. Ceea ce deocamdată este imposibil”.

Veștile proaste date de Nathalie Gontard nu se opresc însă aici. În timp ce alergăm sau venim de la piață cu o sacoșă din plastic, milioane de particule microscopice sunt răspândite în aer și ajung în corpul nostru prin inhalare directă sau prin piele! 

Totuși, unde pretinde firma On că și-a reciclat faimoșii Cloudneo? Teoretic, la Cremona, în Italia, ar fi destinația finală a ghetelor uzate.

La insistențele jurnaliștilor de la RTS, cei de la On au dat asigurări că procesul reciclării va demara cât de curând. Ceea ce înseamnă că până acum totul e doar pe vorbe. Vorbe care întrețin o afacere de miliarde euro.

28.000 de kilometri face o pereche de Cloudneo din India până în Franța, apoi Vietnam și înapoi în Europa, de unde este livrată în 34 de țări. Asta da circularitate, glumesc realizatorii filmului.

Zâmbind perfect înconjurați de particule de plastic

Biroul de presă al Fundației Federer a refuzat orice dialog, recomandând jurnaliștilor să contacteze compania producătoare. Federer însuși a declinat orice răspuns.

Roger Federer (foto: ON) Roger Federer (foto: ON)
Roger Federer (foto: ON)

Vector de imagine al On Running și beneficiar prin urmare al succesului companiei, campionul elvețian a ajuns obiectul unor campanii negative susținute de ONG-uri de mediu din Elveția.

În cazul lui Roger, tăcerea chiar pare a fi de aur. Mesajul pe care îl transmite, mai puțin, parcă a ruginit pe la colțuri.

Roger își continuă alergarea, cu bandana pe cap, zâmbind perfect pentru o lume imperfectă. În spatele lui, tropăie o armată de naivi convinși că trăiesc în armonie cu natura și cu principiile morale.

Poate nu ar fi rău ca, din când în când, să ne gândim încotro alergăm și cu ce suntem încălțați. Nici să ne întoarcem la opinci parcă nu ar fi în regulă.

„UEFA = MAFIA”   Suporterii cer FRF să conteste la TAS verdictul UEFA: „Această  decizie scandaloasă  trebuie rejudecată!”
Nationala
20.11
„UEFA = MAFIA” Suporterii cer FRF să conteste la TAS verdictul UEFA: „Această decizie scandaloasă trebuie rejudecată!”
Citește mai mult
„UEFA = MAFIA”  Suporterii cer FRF să conteste la TAS verdictul UEFA: „Această decizie scandaloasă trebuie rejudecată!”
Mulțumim, Kosovo!  Fără  retragerea de pe teren a kosovarilor , România nu câștiga Liga C din Nations League și avea în pericol barajul de Mondiale
Nationala
20.11
Mulțumim, Kosovo! Fără retragerea de pe teren a kosovarilor, România nu câștiga Liga C din Nations League și avea în pericol barajul de Mondiale
Citește mai mult
Mulțumim, Kosovo!  Fără retragerea de pe teren a kosovarilor , România nu câștiga Liga C din Nations League și avea în pericol barajul de Mondiale
CUM ARATĂ GRUPA  Clasamentul final din grupa României de  Liga Națiunilor  după decizia UEFA
Nationala
20.11
CUM ARATĂ GRUPA Clasamentul final din grupa României de Liga Națiunilor după decizia UEFA
Citește mai mult
CUM ARATĂ GRUPA  Clasamentul final din grupa României de  Liga Națiunilor după decizia UEFA
Kosovo aplaudă decizia UEFA   Federația a dat un comunicat: „UEFA confirmă ca rezonabile acțiunile împotriva  rasismului și a mesajelor politice provocatoare  ale românilor”
Nationala
20.11
Kosovo aplaudă decizia UEFA Federația a dat un comunicat: „UEFA confirmă ca rezonabile acțiunile împotriva rasismului și a mesajelor politice provocatoare ale românilor”
Citește mai mult
Kosovo aplaudă decizia UEFA   Federația a dat un comunicat: „UEFA confirmă ca rezonabile acțiunile împotriva rasismului și a mesajelor politice provocatoare ale românilor”
Stanciu, categoric   Căpitanul României: „Ne-am întrebat  de ce continuăm să jucăm  împotriva Kosovo, dacă România nu o recunoaște ca țară”
Nationala
20.11
Stanciu, categoric Căpitanul României: „Ne-am întrebat de ce continuăm să jucăm împotriva Kosovo, dacă România nu o recunoaște ca țară”
Citește mai mult
Stanciu, categoric   Căpitanul României: „Ne-am întrebat de ce continuăm să jucăm împotriva Kosovo, dacă România nu o recunoaște ca țară”
„Nu ne vom opri”  Șeful Federației din Kosovo, după decizia UEFA: „Jucătorii noștri  au reacționat cu demnitate ”
Nationala
20.11
„Nu ne vom opri” Șeful Federației din Kosovo, după decizia UEFA: „Jucătorii noștri au reacționat cu demnitate
Citește mai mult
„Nu ne vom opri”  Șeful Federației din Kosovo, după decizia UEFA: „Jucătorii noștri au reacționat cu demnitate ”
Eduard Novak, atac dur  Fostul ministru al sportului le vrea desființate pe  CS Dinamo și CSA Steaua : „Se cheltuie anual 250 de milioane € cu sportivii”
Campionate
20.11
Eduard Novak, atac dur Fostul ministru al sportului le vrea desființate pe CS Dinamo și CSA Steaua: „Se cheltuie anual 250 de milioane € cu sportivii”
Citește mai mult
Eduard Novak, atac dur  Fostul ministru al sportului le vrea desființate pe CS Dinamo și CSA Steaua : „Se cheltuie anual 250 de milioane € cu sportivii”
Verdict UEFA România câștigă meciul cu Kosovo cu 3-0, dar primește o amendă uriașă
Nationala
20.11
Verdict UEFA România câștigă meciul cu Kosovo cu 3-0, dar primește o amendă uriașă
Citește mai mult
Verdict UEFA România câștigă meciul cu Kosovo cu 3-0, dar primește o amendă uriașă