- Comisia de Control, Etică și Disciplină UEFA va declanșa ancheta odată ce primește raportul oficialilor forului continental prezenți la meci. Și va judeca potrivit articolului 27, „Forfeit” (abandon).
- Acest articol spune foarte clar: „Echipa care abandonează jocul pierde cu 0-3”. Dar decizia nu este atât de simplă. UEFA ar putea fi influențată de precedentele cazuri în care FRF a fost acuzată de „comportamentul rasist al fanilor”.
- Printre membrii Comisiei de Disciplină este și românca Mădălina Diaconu, însă ea nu va putea participa la judecarea acestui caz.
O noapte încinsă pe Arena Națională, cu un meci suspendat, apoi abandonat în prelungiri, când scorul era 0-0.
Jucătorii kosovari au părăsit terenul când peluza a strigat „Serbia, Serbia”, plecând la vestiare și refuzând să revină pe teren în ciuda ultimatumului dat de observatorul UEFA.
După mai mult de o oră de la întreruperea partidei, arbitrul danez Morten Krogh s-a întors pe teren, a lăsat mingea „tricolorilor”, apoi a fluierat imediat sfârșitul jocului.
Se așteaptă acum decizia Comisiei de Control, Etică și Disciplină UEFA.
UEFA va judeca potrivit articolului 27: „Echipa care abandonează meciul pierde cu 0-3”
Imediat cum „centralul” scandinav a pus capăt întâlnirii, pe site-ul UEFA a apărut în comentariul live că „meciul România - Kosovo a fost abandonat și UEFA va oferi noi informații în timp util”.
Sursele GOLAZO.ro la Nyon susțin că, după ce întreg raportul observatorului și delegatului UEFA la București va fi gata, va fi trimis Comisiei de Disciplină, care va deschide o investigație.
Acest caz se va judeca potrivit articolului 27 din regulamentul disciplinar UEFA, „Forfeit” (abandon), și nu conform articolului 29, „Refuz de a juca”, așa cum anunța presa de la Priștina vineri noapte.
Articolul 27 prezintă la consecințele unei partide declarate forfeit, la punctul a:
Echipa care abandonează meciul pierde cu 0-3. Dacă rezultatul actual e mai puțin favorabil federației vinovate, rezultatul rămâne regulamentul UEFA
Se mai precizează că, în asemenea cazuri, toate „infracțiunile” din timpul jocului și pedepsele arbitrului (cartonașe galbene) rămân valabile.
UEFA ar putea ține cont de precedentele Kosovo și Lituania
Totuși, hotărârea UEFA nu va fi atât de simplă cum pare, să decidă imediat „Kosovo - meci pierdut 0-3”.
Comisia de Disciplină ar putea ține cont și de cazul precedent România - Kosovo (2-0), pe 12 septembrie 2023, în preliminariile Euro, când kosovarii au reluat jocul după ce părăsiseră terenul.
Atunci, am fost acuzați, printre altele, de ”comportamentul rasist al suporterilor”.
Pedeapsa: 52.000 de euro amendă și un meci fără spectatori. Până la urmă, au fost acceptați copii sub 14 ani.
Decizia UEFA ar putea fi influențată și de faptul că FRF tocmai fusese sancționată după incidentele de la meciul cu Lituania (3-1), pe 9 septembrie, în Liga Națiunilor.
Încă o dată, principala acuzație a fost „comportament rasist” și FRF a fost amendată cu 52.500 de euro, UEFA dictând și „închidere parțială a stadionului”. Din cauza acestei pedepse, 3.000 de locuri au fost goale vineri seară, împotriva Kosovo.
O româncă printre membrii Comisiei de Disciplină UEFA. Dar nu va putea judeca acest dosar
Cine sunt membrii Comisiei de Control, Etică și Disciplină a forului de la Nyon
- Thomas Partl (Austria): președinte
- Sandor Berzi (Ungaria): vicepreședinte
- Jacques Antenen (Elveția): vicepreședinte
- Mădălina Diaconu (România): membru (nu va putea participa la judecarea acestui caz)
- Julius Becker (Germania): membru
- Neil Doncaster (Scoția): membru
- Nils Fisketjonn (Norvegia): membru
- Miguel Maria Garcia (Spania): membru
- Jens Hjortskov (Danemarca): membru
- Joao Carlos Ferreira (Portugalia): membru
- Amir Navon (Israel): membru
- Rudolf Repka (Cehia): membru
- Celia Sasic (Germania): membru
- Thura Win (Anglia): membru
- Joel Wolff (Luxemburg): membru
- Duygu Yașar (Turcia): membru