- Drepturile TV din România sunt doar 1,5% din Premier League, campioana din Liga 1 ia din drepturi TV doar 1,2% din cât încasează deținătoarea titlului în Anglia
- Real Madrid și United sunt cluburile care primesc cei mai mulți bani de la sponsorul principal, de aproape 30 de ori mai mult decât FCSB
- Surclasează cineva și Premier League, e vorba despre NBA, care a vândut recent drepturile TV pentru 6,2 miliarde de euro pe sezon
GlobalData a publicat cele mai recente date financiare pe care le produce Premier League. Cele care se referă la încasările cluburilor din sponsorizări și publicitate. Iar nivelul a atins o bornă istorică: 1,5 miliarde de euro pe sezon!!!
Plecând de această sumă amețitoare, întrebarea e cât de departe am ajuns să fim față de echipele din TOP 5 campionate, cu care în anii 80 ne băteam de la egal la egal și de câteva ori chiar am și reușit să ieșim învingători.
Acum însă, decalajul financiar a ajuns să fie atât de mare, încât nu pare să mai existe nici o șansă de a ne mai apropia vreodată de cluburile mari.
Sunt câteva comparații în care Liga 1, cluburile, jucătorii și antrenorii de la noi sunt nu departe, ci la ani lumină depărtare de lumea mare.
1. Producem sub 2% din sponsorizările din Premier League
Campionatul Angliei e cel mai atractiv din lume. Și atrage cele mai mari sume din sponsorizări și publicitate. Recentele date publicate de GlobalData: 1,5 miliarde de euro pe an.
Liga 1 a avut, conform cifrelor oficiale din 2023, un cuantum, la acest capitol de doar 29,4 milioane de euro. Nici măcar 2% din nivelul Premier League.
2. Real și United, de 30 de ori peste FCSB
Echipele din Europa care atrag de la sponsorul principal cele mai mari sume, anual, sunt Real Madrid și Manchester United. Câte 70.000.000 de euro pe sezon. Real are pe piept Emirates Airlines, iar United - Snapdragon.
În România, clubul care are cel mai mare contract de sponsorizare e FCSB. Principalul partener comercial e Betano, care îi oferă campioanei 2.500.000 de euro.
3. Dan Petrescu câștigă 1,5% din Guardiola și 3% din Luis Enrique
În actuala Liga 1, antrenorul care are cel mai mare salariu e Dan Petrescu: 30.000 de euro net pe lună, adică 360.000 anual.
În top 5 campionate, primii doi sunt Guardiola, plătit cu 24 de milioane de euro și Luis Enrique, căruia PSG îi dă aproape 12 milioane de euro.
4. Drepturile TV în Anglia: de 65 de ori peste Liga 1
O discrepanță incredibilă e în privința sumelor atrase de campionate din drepturile TV. Premier League a ajuns la un nivel realmente amețitor. Se apropie de 2 miliarde de euro pe sezon!!!
Liga 1 a mărit și ea cuantumul din acest sezon, dar chiar și așa abia atinge 30 de milioane de euro. Ceea ce înseamnă o sumă de 65 de ori mai mică.
Tocmai din acest motiv, diferențele dintre cluburile de la noi și cele din Vest, raportate la veniturile din drepturile TV, sunt frapante:
CLUBURILE DE SUS
- Campioana en-titre din Liga 1 e FCSB, care se va alege în acest sezon cu 2,6 milioane de euro din drepturile TV
- Campioana Premier League, City, va ajunge să ia nu mai puțin de 210.000.000 de euro, de peste 80 de ori mai mult decât FCSB
- Campioana din Bundesliga, Bayer Leverkusen, va trece și ea de bariera de 100.000.000 de euro
CLUBURI DE JOS
- Echipa din Bundesliga care a primit cei mai puțini bani din drepturi TV în 2022, Arminia Bielefeld, s-a ales cu aproape 34.000.000 euro
- Echipa din Italia care a luat cea mai mică parte în 2023-2024 a fost Empoli: în jur de 40 de milioane de euro
- Clubul care a luat cel mai puțin în Premier League în 2022 a fost Norwich: 100,5 milioane de euro
- În Liga 1, nou-promovatele primesc aproape 1.000.000 de euro
5. Mitriță e 1,9% din Mbappe
Acum, cel mai bine plătit fotbalist din România e Alex Mitriță, căruia Mihai Rotaru i-a făcut un salariu gigantic: 50.000 de euro pe lună, 600.000 de euro anual.
Raportat la cel mai bine plătit fotbalist din Europa în momentul de față, acel nivel nu înseamnă nici 2%. Mbappe e remunerat de Real Madrid cu peste 31 de milioane de euro pe sezon.
Premier League e surclasat de NBA
Chiar dacă a ajuns la sume ireale pe are le atrage din drepturi TV, aproape două miliarde de euro pe sezon, Premier League nu se poate apropia și compara cu campionatul de baschet din Statele Unite ale Americii.
NBA a reușit să vândă următorul pachet, pe 11 ani, în intervalul 2025 - 2036, pentru aproape 70 de miliarde de euro.
Mai precis, 68 de miliarde, ceea ce înseamnă 6,2 miliarde de euro pe sezon. De peste 3 ori mai mult decât Premier League. Circa 70% din sumă a fost achitată de ESPN și NBC, restul plătind și Amazon.
În 90 % din serile în care au transmis live meciuri, ESPN și TNT au fost lideri de audiență în privința adulților de până în 50 de ani.