- Portughezul Ruben Amorim, 39 de ani, e viitorul manager al lui Manchester United. Va semna în noiembrie, iar Sporting va primi în total 15 milioane de euro.
- Momentul venirii sale e similar cu cel al lui Alex Ferguson. Tot în noiembrie, când echipa era distrusă. Locul 19 în 1986, locul 14 acum.
La doar 39 de ani, portughezul Ruben Amorim este cel mai căutat antrenor al Europei. Mai ales în Premier League.
E descris drept un tip inteligent, comunică foarte bine, excelent motivator, unește jucătorii. Dar are și reacții dure în vestiar: „Mai dă un picior în ușă, mai scapă o înjurătură”.
Mulți l-au dorit pe Ruben Amorim. Semnează cu Manchester United
Liverpool l-a vrut când a aflat că Jurgen Klopp nu va mai continua. La fel, Tottenham, înainte să se decidă la Ange Postecoglou. Barcelona l-a avut și ea pe listă după despărțirea de Xavi.
West Ham United l-a invitat la Londra pentru a discuta cu el, i-a trimis avion privat și dialogul, la care a participat și agentul său Raul Costa, s-a derulat în casa președintelui lui WHU, David Sullivan.
Manchester City s-a gândit la el pentru perioada post-Guardiola, tocmai de aceea îl aduce pe Hugo Viana director sportiv din vara lui 2025, sperând să vină de la Sporting împreună cu tehnicianul, dacă Pep nu mai prelungește. Mai ales că Hugo și Ruben sunt prieteni de familie. Părea sigur că va semna pe „Etihad”.
Dar va ajunge la celălalt mare club din Manchester: United. Mutarea e rezolvată, le-a transmis fanilor „red devils” Dave Brailsford, mâna dreaptă a coproprietarului miliardar Jim Ratcliffe.
De ce rămâne Amorim încă 3 jocuri la Sporting și cât plătește United
Jurnaliștii englezi și portughezi confirmă că Amorim va fi noul manager pe „Old Trafford”. Când? Cel mai probabil, la jumătatea lui noiembrie, în pauza dedicată naționalelor.
Până atunci, Ruben va rămâne la Sporting încă trei meciuri, cu Estrela și Braga în campionat și contra lui Manchester City, în Ligă.
La Manchester, Ruud van Nistelrooy va fi pe bancă împotriva lui Chelsea, Leicester (Premier) și PAOK (Europa League).
Chiar dacă United a garantat plata clauzei de reziliere, plus cea pentru stafful tehnic, tot va trebui să așteaptă în perioada de preaviz. De aceea, nu l-a putut lua imediat, pentru a-l avea deja cu Chelsea, duminică.
„Burete” de informații. 100% fotbal. Comunică excelent, motivator. Unește jucătorii
Cum e Ruben, ce calități are, ce stil de joc îi place? Guillem Balague, cunoscut jurnalist spaniol, apropiat al lui Pep Guardiola, îl descrie drept un „burete”, care absoarbe toate informațiile legate de fotbal.
Un antrenor care, odată ajuns acasă, continuă analizele meciurilor, antrenamentelor, adversarilor. Înregistrări video, cărți de fotbal, discuții pe zoom tot despre joc.
Amintește și de un simț al umorului tăios, de inteligență și de o abilitate de a se conecta cu jucătorii. E apropiat de ei, chiar dacă nu e prietenul lor.
Mai important decât orice, unește vestiarul, mereu. El se dăruiește echipei și echipa răspunde prompt, total.
Lusitanii povestesc că Amorim e un excelent motivator, care știe să comunice foarte bine informațiile, concis, fără a încărca jucătorii cu extradetalii, pentru a nu deveni copleșitoare.
„Se dezlănțuia uneori în vestiar. Mai dădea un picior în ușă, îi mai scăpa o înjurătură”
Nu se teme să transmită ce simte, nu își disimulează sentimentele nici când e furios. La pauză, poate fi exploziv în comentariile sale dacă jocul nu e așa cum își dorește.
Când eram conduși, se dezlănțuia uneori în vestiar. Mai dădea un picior în ușă sau apela la un vocabular dur, îi mai scăpau o înjurătură, cuvinte urâte… Vitor Franco, președinte Casa Pia
Avându-l antrenor pe Jorge Jesus, și la Belenenses, și la Benfica, a fost puternic influențat de acesta.
Iubitor al ofensivei, uneori debordante, cu dominare și control, dar având grijă și de apărare, pe care o pregătește constant cu trei fundași centrali.
Sistemul său preferat e 3-4-3, cu fundașii laterali ajutând mereu linia mediană.
A debutat la Casa Pia, în liga a treia: „Nu vreau să fiu plătit”. De ce a plecat
Retras în 2017 ca jucător, mijlocaș, Ruben s-a înscris la cursul de antrenor. Voia să-și ia toate licențele, dar nu terminase școala când a început cariera la Casa Pia, în liga a treia, în vara lui 2018.
Le-a spus clar celor de la club: „Nu vreau să fiu plătit, am câștigat suficient până acum”. Iar după primele două meciuri, ambele înfrângeri, i-a anunțat că renunță dacă pierde și a treia partidă.
A schimbat tactica, a trecut la sistemul cu trei stoperi și a câștigat. Din acel moment, a rămas fidel modulului 3-4-3.
A părăsit Casa Pia în ianuarie 2018, după ce fusese suspendat un an pentru că le-a dat sfaturi jucătorilor în timpul unui meci, deși nu avea încă licența obligatorie pentru a acționa ca antrenor plin. Și-a dat demisia, chiar dacă, ulterior, federația a anulat suspendarea.
Îndoială când a venit la Sporting. Clauză mare. „Și dacă iese bine?”, a replicat Amorim
În toamnă, s-a dus la Braga, la formația secundă. În decembrie, după concedierea lui Ricardo Sa Pinto, a fost promovat la prima echipă.
A resuscitat Braga aproape instantaneu, cucerind imediat Cupa Ligii Portugaliei.
Doar trei luni mai târziu, pe 4 martie 2020, a fost numit la Sporting Lisabona. Avea 35 de ani!
Nu au fost toți de acord cu această decizie în conducerea lui Sporting.
În primul rând, tehnicianul născut în Lisabona jucase mult pentru Benfica, rivala „leilor”. Apoi, vârsta lui lăsa îndoiala să se strecoare în tabăra verzilor.
„Cum să aduci un antrenor atât de tânăr, neexperimentat, cu doar trei luni în prima ligă? Nu riscăm prea mult?”, au întrebat unii.
Mai ales că nu venea gratis. Într-un sezon dificil, în care schimbase deja trei antrenori, Sporting plătea clauza de reziliere pentru Ruben, care era neașteptat de mare.
„Și dacă merge bine?”, a replicat el, potrivit The Times. A fost șocant de bine.
„Momentul Amorim” seamănă cu venirea lui Alex Ferguson
Atât de bine încât, în primăvara lui 2021, la sfârșitul primului sezon complet, „leii” erau campioni. Cum nu mai fuseseră din 2002, de 19 ani, de la titlul cucerit de Loți Boloni.
În acea primăvară, i s-a prelungit și contractul, până în 2026. Iar clauza de reziliere, inițial de 20 de milioane, a devenit 30 de milioane.
Totuși, Ruben a impus diferite niveluri ale clauzei. 30 de milioane era maximum, dar în anumite condiții cobora la 20. Și, în cazul unor cluburi speciale pentru el, ajungea la 10 milioane. Manchester United era printre ele.
The Guardian aseamănă momentul sosirii lui Amorim cu cel al lui Alex Ferguson.
Scoțianul a fost chemat de urgență la Manchester, tot într-o zi de noiembrie, în 1986, când United era pe locul 19. Acum, situația e similară.
Ferguson avea 44 de ani. A devenit Sir Alex după 38 de trofee în 27 de ani.
Și marele antrenor britanic reacționa ca un vulcan dacă jocul nu funcționa.
A vrut să se despartă de Sporting în 2023. Susținut, a mai cucerit un titlu
Chiar dacă e bun, puternic, resuscitează echipe, Amorim are nevoie și de protecție, în anumite momente.
În vara lui 2023, după un sezon slab la Sporting, în care încheiase pe locul 4 în campionat, Ruben i-a spus lui Hugo Viana că nu mai funcționează nimic, că nu mai e dorit nici în interiorul staffului.
Directorul sportiv l-a contrazis, i-a adus toți asistenții, toți membrii echipei tehnice, care l-au susținut fără ezitare.
În stagiunea următoare, a cucerit al doilea său titlu de campion cu Sporting.
„Un tată nu poate spune mereu da când copiii îi cer ceva”
În primăvara acestui an, când se specula că l-ar putea înlocui pe Klopp la Liverpool, fanii i-au cerut insistent să continue la Lisabona.
Într-o conferință de presă, Amorim a afimat: „Nu e nevoie ca suporterii să-mi ceară să rămân, și fiul meu face acest lucru acasă”.
Un reporter a adăugat o întrebare: „Dacă fiul vă roagă să stați la Sporting, veți sta?”.
I-a răspuns: „Nu, așa cum știți, un tată nu poate spune mereu da când copiii îi cer ceva”.
Acum, Ruben se pregătește să părăsească Sporting. Ținta, Manchester United.
Pe 30 ianuarie, va fi alături de „red devils” la București, pe Arena Națională. Îl așteaptă confruntarea cu FCSB.