- Avem puțini sportivi în activitate care au reușit la nivel de figuri planetare în sport. Acum avem cu unul mai puțin.
„Ăsta sunt, aici mă termin”, mi-a spus odată Marius Urzică, într-un autobuz care bătea drumul spre satul olimpic de la Atena.
Sportivii mor de două ori, iar prima oară e când pleacă din arenă
Marele gimnast era la a treia sa olimpiadă și de fiecare dată luase medalie la individual, la cal cu mânere, proba sa favorită: argint la Atlanta 1996, aur la Sydney 2000 și argint la Atena.
În plus, câștigase bronz cu echipa României, tot la Atena, singura oară în istorie când echipa noastră masculină a urcat pe podiumul Jocurilor Olimpice.
Dar sportivii știu cel mai bine când e momentul primei lor morți. Așa se spune. Sportivii mor de două ori, iar prima oară e când pleacă din arenă.
La fraza lui Marius Urzică, „Ăsta sunt, aici mă termin”, m-am gândit când Simona Halep a anunțat marți, la Cluj, că vrea să se retragă, spunând: „Corpul meu nu mai duce. Am venit să-mi iau la revedere”.
Raed Krishan, fotoreporterul GOLAZO.ro care a simțit că se petrece ceva, s-a dus la Cluj la meciurile Transylvania Open și el a fost cel care a anunțat imediat vestea în redacție. E o retragere clară? E ireversibilă? Dumnezeu știe, vom vedea, anunțul este însă clar, chiar dacă probabil că și Simona însăși este îndoită.
Suntem ca atunci când papa Benedict a anunțat surprinzător, într-o slujbă în latină, că demisionează. Noroc că era de față o jurnalistă italiană „de pe vremuri”, care se ocupa dintotdeauna de Vatican și vorbea ea însăși latina.
Din toată mulțimea, puțini au înțeles ce spune papa. Printre ei, jurnalista din Italia, care a dus vestea lumii: am rămas fără Papă.
Se retrage Simona Halep și da, am rămas fără Papă. Halep a înfruntat stresul la un nivel fără precedent în tenisul nostru feminin. S-a bătut vreme de 19 ani în tenisul profesionist și 15 ani în WTA.
Odată cu ea s-a terminat prezența noastră în vârful tenisului
A fost numărul 1 mondial vreme de mai bine de un an, ca săptămâni adunate, performanță care o plasează undeva în primele 15 sportive din toată istoria tenisului.
Sigur că există și alte criterii, mereu există, dar, vorba de demult a lui Marius Urzică: Aceasta a fost Simona Halep și, odată cu ea, aici s-a terminat pentru o vreme prezența noastră în vârful tenisului.
Îl mai avem pe David Popovici, ajutat, ca și Simona, și de reputația sportului său. Dar cazul lui o să-l discutăm abia după ce terminăm de discutat mașina.