După ce a fost anunțată în mod oficial decizia de suspendare pe o perioadă de 4 ani a Simonei Halep, Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis (ITIA) a explicat decizia tribunalului Sport Resolutions și a dezvăluit și motivele pentru care judecătorii au refuzat argumentele aduse de sportivă în privința neregulilor din pașaportul biologic.
ITIA a publicat motivele pentru care judecătorii au respins argumentele aduse de Simona Halep în privința neregulilor din pașaportul biologic
Simona Halep a primit o suspendare de 4 ani pentru dopaj din partea tribunalului Sport Resolutions, iar Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis a publicat un dosar de 126 de pagini, ce conține numeroase aspecte din timpul procesului.
În dosar se regăsesc informații cu privire la identitatea persoanelor ce i-ar fi recomandat Simonei suplimentul contaminat, dar și detalii legate de argumentele aduse de fosta lideră mondială în privința neregulilor din pașaportul biologic.
Halep va face apel la TAS în speranța că pedeapsa va fi diminuată sau chiar anulată, însă până atunci, ies la iveală tot mai multe detalii din cazul audierii sale la Londra.
Judecătorii au acceptat că suplimentul alimentar pe care îl lua Simona la recomandarea unui membru al echipei sale a fost contaminat cu roxadustat, dar cu ajutorul specialiștilor au ajuns la concluzia că valoarea reieșită la testul antidoping nu putea fi atât de mare numai din acest motiv.
Mai mult decât atât, judecătorii i-au solicitat Simonei Halep să explice neregulile sesizate în pașaportul biologic, însă toate argumentele aduse de sportivă și de avocații acesteia au fost respinse.
Unul dintre argumente este cenzurat în documentul publicat de ITIA, cel mai probabil pentru că este vorba despre o chestiune intimă.
„Examinăm acum cei 3 factori de confuzie pe care jucătoarea îi invocă ca fiind suficient de influenți asupra probelor sale de sânge ABP, pentru a elimina orice posibilitate serioasă ca valorile ABP să fi fost cauzate de dopajul sangvin sau cel puțin (și acest lucru ar fi suficient pentru o apărare de succes la acuzația referitoare la nivelul ABP) pentru a împiedica acest tribunal să fie convins că doamna Halep nu este vinovată de dopaj sangvin.
Nu este necesar să intrăm în mai multe detalii cu privire la acest prim factor de confuzie (n.r. intervenția chirugicală), deoarece probele nu arată nici pe departe că sângerarea din timpul intervenției au avut un efect asupra ABP-ului său...
Tribunalul concluzionează că.... (al doilea argument al Simonei, care este cenzurat) nu a avut niciun efect semnificativ asupra RAB-ului (un indicator din pașaportul biologic) doamnei Halep și nu poate fi luată în considerare în decizia noastră....
Tribunalul concluzionează că lipsa de antrenament nu este un factor de confuzie care să fi incluențat în mod semnificativ valorile din probele de sânge ABP ale jucătoarei.” - se arată în dosarul publicat de Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis.
În același timp, deși judecătorii au respins argumentele Simonei Halep cu privire la neregulile din pașaportul biologic, aceștia nu au fost convinși nici de reprezentanții ITIA, care susțineau că sportiva s-a dopat în mod repetat și de acolo acele nereguli.
>> VIDEO Patrick Mouratoglou, intervenție în direct la CNN: „Simona Halep e o victimă”
De știut:
- Vestea că Simona Halep a fost suspendată provizoriu pentru dopaj a apărut vineri, 21 octombrie 2022.
- Cazul Simonei a fost judecat de către Sport Resolutions, tribunal independent din Londra care gestionează dosarele de dopaj din sportul alb.
- Simona mai are o singură cale de atac: Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.
S-ar putea să te intereseze și:
>> Simona Halep , suspendată patru ani în procesul de dopaj - Final de carieră?
>> Ce este Roxadustat, substanța care i-a adus Simonei Halep o suspendare de patru ani
>> Ilie Năstase, suspendarea drastică a Simonei Halep și comparația cu cazul Sharapovei
>> Mesajul misterios al Serenei Williams după suspendarea de 4 ani primită de Simona Halep
* articol publicat inițial pe Hotnews.ro