Au început  Jocurile Olimpice  Los Angeles 2028
Simona Radiș și Ancuța Bodnar

Au început Jocurile Olimpice Los Angeles 2028

  • Americanii visează „Jocurile fără mașini”, iar noi sperăm ca Team Romania să reușească încă o dată „performanțe aproape fără investiții serioase”.

Școala a adus toamna, dar Jocurile Olimpice de vară durează în imaginea publică. În metroul din București, ochii elevilor se lipesc de imaginea celor două campioane olimpice de la canotaj 8+1, Simona Radiș și Ancuța Bodnar. 

La peste o lună după încheierea JO de la Paris, apa minerală Bucovina continuă să deruleze o campanie în care apar cele două medaliate cu aur de la Paris 2024.

Copiii se uită la Simona, 25 de ani, și Ancuța, 25 de ani, figuri noi, proaspete într-o lume dominată de politicieni sau de personaje lucitoare, perfecte și implauzibile, care promovează pasta de dinți.

Pe afișul luminat din metrou, undeva, mic, în zona sticlei, apare menționat și parteneriatul apei minerale cu echipa națională de fotbal.

E un raport suprarealist de forțe. Ceva nemaivăzut. 

Ceva s-a schimbat pentru totdeauna

În România, clasamentul sporturilor arată astfel: pe locul 1 fotbal, pe locul 2 fotbal, pe 3 fotbal, și probabil pe 8-9 vin tenisul, handbalul… Canotajul, gimnastica, halterele, scrima, chiar și natația, acestea capătă puțină atenție, audiență pe TV și, implicit, bani. 

Dar ceva greu de identificat, ceva ca o vibrație imaterială a modificat, pentru o vreme, ierarhia prestigiului și busola interesului oamenilor.

Nu va dura, probabil. Dar, odată făcută, schimbarea rămâne undeva. Noi suntem acum în ciclul olimpic Los Angeles 2028. Pentru public poate că sună straniu, însă pregătirea chiar a început. 

Responsabilii de la Los Angeles vorbesc despre o ”Olimpiadă fără mașini”, ceea ce în viața de zi cu zi din SUA echivalează cu a organiza o Olimpiadă fără aer pentru spectatori. Aproape 1 miliard  de dolari a fost oferit de către administrația națională pentru rețeaua de transport din Los Angeles. Dar să reduci mașinile? În America?

Cu 15 ani înainte

Jocurile care se vor întoarce în Orașul Îngerilor după 44 de ani ne pun în față nouă, românilor, oglinda celei mai bune performanțe istorice. 

La JO Los Angeles 1984 am cucerit 53 de medalii, dublu față de fiecare dintre cele mai bune ediții de dinainte și de după: Montreal (27 medalii), Moscova (25), Seul (24), Atlanta (20), Sydney (26), Atena (19). 

Acestea sunt cele mai bune performanțe olimpice ale noastre. Primele pe parcursul anilor '70-'80, celelalte în anii '90-2000. Fiecare au fost pregătite cu copii care s-au apucat de sport cu 10-15 ani înainte. 

La fel, pregătirea pentru Los Angeles 2028 a început, de fapt, în perioada 2000-2015, când sportul a suferit enorm din cauza lipsei de atenție a societății.

De aceea, ceea ce ne rămâne în aceste zile de toamnă e să îi ne gândim cum îi ajutăm pe copiii din metrou să spere că au o șansă ca la Jocurile Olimpice din 2040 să ajungă precum cele două tinere îmbrăcate în echipamentul colorat. 

  • Articolul face parte din proiectul "Team Romania", dezvoltat de GOLAZO.ro & powered by Banca Transilvania, în parteneriat cu COSR
  • BT X COSR, un parteneriat pentru susținerea efortului sportivilor români. BT a devenit Banca Oficială a Echipei Olimpice Team România pentru susținerea performanței și a sportivilor români care se pregătesc să ne reprezinte la Jocurile Olimpice. Susținem tot efortul lor și miile de ore de antrenament.
L-au blocat în România!   Dedesubturile recursului  depus de americani pentru medalia de bronz a Anei Bărbosu: „Aici este hiba”
Jocurile Olimpice
00:13
L-au blocat în România! Dedesubturile recursului depus de americani pentru medalia de bronz a Anei Bărbosu: „Aici este hiba”
Citește mai mult
L-au blocat în România!  Dedesubturile recursului depus de americani pentru medalia de bronz a Anei Bărbosu: „Aici este hiba”
Champions League  Superduel pe San Siro,  11 goluri  în meciul lui Bayern + Mbappe & Endrick, primele reușite în UCL pentru Real Madrid
Liga Campionilor
17.09
Champions League Superduel pe San Siro, 11 goluri în meciul lui Bayern + Mbappe & Endrick, primele reușite în UCL pentru Real Madrid
Citește mai mult
Champions League  Superduel pe San Siro, 11 goluri în meciul lui Bayern + Mbappe & Endrick, primele reușite în UCL pentru Real Madrid
De la Barcelona la Rapid Echipa de handbal feminin a Rapidului a adus un antrenor de la catalani
Handbal
17.09
De la Barcelona la Rapid Echipa de handbal feminin a Rapidului a adus un antrenor de la catalani
Citește mai mult
De la Barcelona la Rapid Echipa de handbal feminin a Rapidului a adus un antrenor de la catalani
Descindere în forță   Poliția a arestat un ultras chiar la  pauza meciului !
Campionate
17.09
Descindere în forță Poliția a arestat un ultras chiar la pauza meciului!
Citește mai mult
Descindere în forță  Poliția a arestat un ultras chiar la pauza meciului !