- Sonia Iovan, prima medaliată olimpică și mondială a României în gimnastică, a murit la 88 de ani.
Sonia Iovan, prima gimnastă din România care a câștigat medalii atât la Jocurile Olimpice, cât și la Campionatele Mondiale, a decedat la vârsta de 88 de ani.
Anunțul a fost făcut astăzi, 6 septembrie, de către Comitetul Olimpic și Sportiv Român.
Sonia Iovan a adus prima medalie olimpică pe echipe
Născută în Cluj, Sonia Iovan a început să practice gimnastica artistică la Clubul Știința din București, sub îndrumarea antrenorilor Nicolae Băiasu și Iosif Hindi.
- 1956: Sonia Iovan a câștigat prima medalie olimpică pentru România la echipe, la Jocurile Olimpice de la Melbourne. Alături de Elena Leuștean, Georgeta Hurmuzache, Emilia Vătășoiu, Elena Mărgărit și Ileana Săcălici, echipa României a urcat pe obţinut locul trei.
- 1958: La Campionatul Mondial de Gimnastică de la Moscova, echipa României a obținut medalia de bronz.
- 1960: Sonia Iovan a reeditat performanța olimpică la Jocurile de la Roma, câștigând din nou medalia de bronz cu echipa națională, alături de Atanasia Ionescu, Elena Leuștean, Elena Niculescu, Uta Poreceanu Schlandt și Emilia Vătăsoiu.
- 1964: La Jocurile Olimpice de la Tokyo, echipa României s-a clasat pe locul 6, iar Iovan a terminat pe locul 14 la individual compus.
În trecut, Sonia Iovan a împărtășit detalii despre momentele grele petrecute alături de colegele sale de echipă.
„În 1958, am participat la Moscova la Campionatele Mondiale, unde echipa noastră a avut parte de nişte condiţii mizerabile.
Ne-au ţinut într-un curent incredibil timp de o oră, ca să pierdem încălzirea, rusoaicele trebuiau să câştige, nimeni nu se putea împotrivi. În cele din urmă, am terminat pe locul 3, bătând Japonia la trei miimi”, a povestit ea, pentru historia.ro, despre momentul în care echipa României a obținut medalia de Bronz în Rusia.
În 1953 am mers la festivalul de gimnastică de la Bucureşti, alături de antrenorul meu, Szabo Denes, să vedem ce înseamnă sportul de performanţă. Am dat examen la Institutul de Educaţie Fizică şi Sport.. Tata nu a vrut să mă lase nici în ruptul capului. mi-a spus că dacă nu primesc bursă e treaba mea cum mă voi descurca. Până la urmă nu s-a mai opus şi m-a lăsat pe mine să aleg. Sonia Iovan, conform sursei citate anterior
Sonia Iovan, după viaţa dedicată gimnasticii
După retragerea din competiții, Sonia Iovan a continuat să contribuie la dezvoltarea gimnasticii ca antrenor federal și profesor universitar, devenind șefa catedrei de educație fizică și sport de la Academia de Științe Economice.
În 1997, a fost invitată să lucreze în Liban, unde a antrenat și a predat gimnastică și alte sporturi timp de 12 ani.
După decesul soțului său în 1996, Sonia Iovan a ales să trăiască în Franța, călătorind și savurând o viață liniștită. În ultimele sale zile, a locuit într-o localitate din provincia Bretagne, conform historia.ro.