Arma deloc secretă a dictatorilor  Cum folosesc regimurile represive Jocurile Olimpice sau Cupele Mondiale pentru  a-și spăla imaginea
Rusia lui Vladimir Putin a găzduit Campionatul Mondial din 2018 FOTO Imago

Arma deloc secretă a dictatorilor Cum folosesc regimurile represive Jocurile Olimpice sau Cupele Mondiale pentru a-și spăla imaginea

  • Cum folosesc dictatorii sportul pentru a-și spăla imaginea.
  • Ponderea evenimentelor sportive internaționale găzduite de autocrații a scăzut de la 36% în perioada 1945-1988 la 15% în perioada 1989-2012. Din 2012, ponderea a revenit la 37%.
  • Regimurile autoritare folosesc evenimentele sportive pentru a ascunde derapajele democratice.
  • Găzduirea evenimentelor sportive internaționale aduce prestigiu și profituri imense atât organizațiilor, cât și regimurilor represive.

India și-a anunțat recent candidatura pentru Jocurile Olimpice de vară din 2036. Este o decizie justificată de planurile politice ale guvernului. Sub conducerea prim-ministrului Narendra Modi, țara a îmbrățișat o formă de naționalism hindus care îi reprimă pe musulmani.

Având în vedere că Turcia, Arabia Saudită și Qatarul iau de asemenea în calcul candidaturi pentru Jocurile Olimpice de vară din 2036, este un moment oportun să ne întrebăm: La ce anume le folosesc regimurilor represive astfel de evenimente? 

În primul rând, scrie pentru platforma The Conversation Noah Eliot Vanderhoeven, doctorand în științe politice la Western University din Londra, evenimentele sportive internaționale oferă o acoperire mediatică largă și expunerea brandului de țară. 

Acest obiectiv mediatic este atractiv pentru regimurile autoritare și represive, deoarece le oferă posibilitatea de a face „sportswashing” - adică de a folosi evenimentele sportive și efectele pozitive ale acestora pentru a-și îmbunătăți reputația în ochii publicului, de acasă sau din afară. 

Imensa popularitate a sportului poate spăla publicitatea negativă adesea asociată cu încălcări ale drepturilor omului.

Sportswashing-ul poate contribui, de asemenea, la normalizarea regimurilor represive atunci când instituțiile occidentale le acceptă bogăția și le aprobă obiectivele.

Atuul lui Olympiacos Un jurnalist grec dezvăluie, pentru GOLAZO.ro, cine face adversara FCSB să joace bine:  „E un miracol”
Citește și
Atuul lui OlympiacosUn jurnalist grec dezvăluie, pentru GOLAZO.ro, cine face adversara FCSB să joace bine: „E un miracol”
Citește mai mult
Atuul lui Olympiacos Un jurnalist grec dezvăluie, pentru GOLAZO.ro, cine face adversara FCSB să joace bine: „E un miracol”

Succesul din Qatar

Arabia Saudită este un exemplu. Țara a investit masiv în box, golf și fotbal într-o încercare aparentă de a-și îmbunătăți statutul la nivel mondial.

Fondul său de investiții publice a cumpărat echipa de fotbal Newcastle United, din prima ligă engleză. În plus, Formula 1, un sport care este din ce în ce mai popular în America de Nord, organizează curse în Bahrain, Azerbaidjan și Arabia Saudită, expunând un public occidental captiv la aceste regimuri represive.

Cupa Mondială din Qatar a fost un exemplu perfect al puterii pe care o au aceste evenimente. Qatar a obligat FIFA și sponsorii acesteia să se supună voinței sale pe mai multe fronturi.

În primul rând, Qatar a putut găzdui Cupa Mondială în noiembrie și decembrie, în contradicție cu programul obișnuit de vară al FIFA. Această decizie a fost luată pentru a evita căldura toridă de vară din Qatar.

Qatar a putut, de asemenea, să pună în aplicare o interdicție privind vânzarea de alcool la meciuri și să împiedice echipele și jucătorii să poarte brățări curcubeu în sprijinul comunității LGBTQ+. 

Ambele acțiuni se aliniază convingerilor religioase predominante în Qatar.

În cele din urmă, spectacolul oferit de victoria lui Lionel Messi a eclipsat în mare măsură preocupările anterioare privind încălcările drepturilor muncitorilor migranți care au ridicat stadioanele din Qatar - organizațiile umanitare raportând numeroase morți în rândul acestora.

„Desființez pariurile!”  Călin Georgescu  amenință principalul finanțator al fotbalului românesc: „O umilire a poporului”
Citește și
„Desființez pariurile!”Călin Georgescu amenință principalul finanțator al fotbalului românesc: „O umilire a poporului”
Citește mai mult
„Desființez pariurile!” Călin Georgescu amenință principalul finanțator al fotbalului românesc: „O umilire a poporului”

Persecutarea persoanelor marginalizate

Dincolo de Cupa Mondială din Qatar, evenimente precum Jocurile Olimpice sunt în mod obișnuiti exploatate puternic de orașele gazdă pentru a proteja și promova prestigiul național.

Aceste evenimente obligă adesea orașele-gazdă să gonească cetățenii marginalizați pe măsură ce fac „curățenie” pentru a se pregăti pentru afluxul de sportivi, spectatori și jurnaliști străini.

S-a demonstrat, de asemenea, scrie Vanderhoeven, că evenimentele sportive internaționale contribuie la opresiune în regimurile autoritare. 

Un exemplu este cel al Argentinei, care a organizat Cupa Mondială din 1978 într-un moment în care dictatura militară tortura și omora mii de opozanți politici. 

Cercetările efectuate de profesorul european în științe politice Adam Scharpf și colegii săi au arătat că, înainte de turneu, represiunea a devenit tot mai ascunsă, în special în timpul tururilor jurnaliștilor străini. După turneu, violențele regimului au reînceput.

De asemenea, regimurile represive se folosesc din ce în ce mai mult de diferite tipuri de evenimente sportive internaționale.

Cercetarea lui Scharpf a constatat că ponderea evenimentelor sportive internaționale găzduite de autocrații a scăzut de la 36% în perioada 1945-1988 la 15% în perioada 1989-2012. Din 2012, ponderea a revenit la 37%.

Această tendință este probabil să continue odată cu candidaturile depuse pentru Jocurile Olimpice din 2036.

Decizie drastică la Barcelona  Clubul catalan  a închis un sector  al stadionului în urma unui litigiu cu un grup de suporteri
Citește și
Decizie drastică la Barcelona Clubul catalan a închis un sector al stadionului în urma unui litigiu cu un grup de suporteri
Citește mai mult
Decizie drastică la Barcelona Clubul catalan a închis un sector al stadionului în urma unui litigiu cu un grup de suporteri

Construirea națiunii

Pentru organizatori, sportul reprezintă în primul rând o oportunitate de a atinge obiectivele de „construire a națiunii” - un concept care definește eforturile de construire sau definire a identității unei națiuni. 

Acest obiectiv se află în centrul studiului politicii și sportului, spune Vanderhoeven.

Și asta pentru că sportul posedă un simbolism puternic care poate fi exploatat în mod eficient în formarea unei identități naționale coerente. În general, sportul este văzut ca un simbol al prestigiului național care se aliniază aspirațiilor naționaliste.

În plus, sportul s-a dovedit a fi și un spațiu ideologic sigur pentru regimurile represive.

Din punct de vedere istoric, intersecția dintre sport și cauzele politice a fost mai acceptabilă pentru cauzele conservatoare. 

De fapt, a existat adesea ostilitate față de introducerea sau promovarea unor noi cauze progresiste în cadrul evenimentelor sportive.

Colin Kaepernick FOTO Imago Colin Kaepernick FOTO Imago
Colin Kaepernick FOTO Imago

Cauze conservatoare

În America de Nord, de exemplu, echipele sportive profesioniste s-au implicat în anumite cauze politice populare printre conservatori, susținând spre exemplu armata și forțele de ordine.

În schimb, activismul sportiv sau al fanilor care ar putea contraveni obiectivelor centrale, se poate confrunta cu o rezistență puternică. 

Protestele sprinterilor americani John Carlos și Tommie Smith în timpul Jocurilor Olimpice din 1968 din Ciudad de México sunt un exemplu bun al modului în care activismul sportivilor se lovește adesea de o reacție puternică.

Aceste proteste au fost întâmpinate cu rezistență și dezaprobare, mulți membri ai publicului considerând că cererile lor pentru egalitatea rasială erau inutile și nepotrivite.

Această opinie a persistat în mare măsură și stă la baza convingerilor susținute în permanență că sportul este un loc nepotrivit pentru mesajele politice.

Acoperirea mediatică dezumanizează adesea sportivii activiști și prezintă cauzele lor ca fiind periculoase pentru societate, ceea ce tinde să sporească ostilitatea față de sportivi. Mai mult, atunci când sportivii protestează în sprijinul unor cauze sociale, jobul lor și profilul lor de marketing sunt adesea afectate, scrie Vanderhoeven.

Colin Kaepernick, fostul fundaș al NFL, este un prim exemplu în acest sens.

6 LA RÂND Incredibil! Manchester City a comis-o din nou după ce  în minutul 75 conducea cu 3-0!  Toate rezultatele serii + clasamentul UCL
Citește și
6 LA RÂNDIncredibil! Manchester City a comis-o din nou după ce în minutul 75 conducea cu 3-0! Toate rezultatele serii + clasamentul UCL
Citește mai mult
6 LA RÂND Incredibil! Manchester City a comis-o din nou după ce în minutul 75 conducea cu 3-0! Toate rezultatele serii + clasamentul UCL

Relația dintre organizațiile internaționale sportive și regimurile represive

Dar de ce organizațiile sportive internaționale se orientează din ce în ce mai mult către țările gazdă represive?

În primul rând, aceste regimuri sunt gata să întrunească condițiile financiare cerute de organizațiile sportive internaționale. Comitetele olimpice și FIFA cer adesea gazdelor să construiască facilități sportive de unică folosință pentru evenimentele lor. 

Este mai puțin probabil ca regimurile represive să se confrunte cu reacția democratică care apare adesea atunci când autoritățile folosesc fonduri publice pentru spectacole care aduc puține beneficii publice.

În al doilea rând, aceste regimuri au fost dispuse să mituiască funcționari pentru a obține voturile necesare cu care au câștigat licitațiile pentru găzduirea acestor evenimente sportive.

Asta înseamnă că regimurile represive oferă beneficii și membrilor organizațiilor sportive internaționale. De fapt, există adesea o relație simbiotică între regimurile acestor țări și organizațiile sportive internaționale.

În cele din urmă, găzduirea evenimentelor sportive internaționale aduce prestigiu și profituri imense atât organizațiilor, cât și regimurilor represive, mai observă Vanderhoeven.

În România avem o jumătate de milion de locuințe goale. Japonia folosește inteligența artificială pentru a identifica casele abandonate 
În România avem o jumătate de milion de locuințe goale. Japonia folosește inteligența artificială pentru a identifica casele abandonate 
În România avem o jumătate de milion de locuințe goale. Japonia folosește inteligența artificială pentru a identifica casele abandonate 
„Rapid se dă la o parte”  Patronul campioanei spune că  giuleștenii  au altă determinare  cu adversarele FCSB: „E dușmănia prea mare”
Superliga
10:05
„Rapid se dă la o parte” Patronul campioanei spune că giuleștenii au altă determinare cu adversarele FCSB: „E dușmănia prea mare”
Citește mai mult
„Rapid se dă la o parte” Patronul campioanei spune că giuleștenii  au altă determinare cu adversarele FCSB: „E dușmănia prea mare”
„Fiul rătăcitor” s-a întors    Aaron Boupendza  a refuzat să facă vreo declarație la aeroport
Superliga
09:56
„Fiul rătăcitor” s-a întors Aaron Boupendza a refuzat să facă vreo declarație la aeroport
Citește mai mult
„Fiul rătăcitor” s-a întors  Aaron Boupendza a refuzat să facă vreo declarație la aeroport
FCSB - Hermannstadt 1-1 VIDEO Execuție senzațională a lui Crețu + eficiență maximă a sibienilor: un șut, un gol!
Superliga
17.01
FCSB - Hermannstadt 1-1 VIDEO Execuție senzațională a lui Crețu + eficiență maximă a sibienilor: un șut, un gol!
Citește mai mult
FCSB - Hermannstadt 1-1 VIDEO Execuție senzațională a lui Crețu + eficiență maximă a sibienilor: un șut, un gol!
Boupendza, out de la Rapid! Marius Șumudică a luat decizia, după refuzul atacantului de a reveni în țară: „ Lipsă de respect  la adresa tuturor”
Superliga
17.01
Boupendza, out de la Rapid!Marius Șumudică a luat decizia, după refuzul atacantului de a reveni în țară: „Lipsă de respect la adresa tuturor”
Citește mai mult
Boupendza, out de la Rapid! Marius Șumudică a luat decizia, după refuzul atacantului de a reveni în țară: „ Lipsă de respect la adresa tuturor”
Interesați de Nedelcearu  Andrei Nicolescu a confirmat că  Dinamo  urmărește situația fundașului: „Ar reprezenta o oportunitate bună”
Superliga
17.01
Interesați de Nedelcearu Andrei Nicolescu a confirmat că Dinamo urmărește situația fundașului: „Ar reprezenta o oportunitate bună”
Citește mai mult
Interesați de Nedelcearu  Andrei Nicolescu a confirmat că Dinamo urmărește situația fundașului: „Ar reprezenta o oportunitate bună”
Craiova, transfer de perspectivă  Oltenii au semnat cu Marcus Păcurar, un „fost junior la școala de fotbal condusă de  Francesco Totti ”
Superliga
17.01
Craiova, transfer de perspectivă Oltenii au semnat cu Marcus Păcurar, un „fost junior la școala de fotbal condusă de Francesco Totti
Citește mai mult
Craiova, transfer de perspectivă  Oltenii au semnat cu Marcus Păcurar, un „fost junior la școala de fotbal condusă de  Francesco Totti ”
„Cel puțin 4 milioane”   Adrian Mititelu , despre un transfer definitiv al lui Blănuță și  despre șansele de promovare ale lui FCU Craiova
Liga 2
17.01
„Cel puțin 4 milioane” Adrian Mititelu, despre un transfer definitiv al lui Blănuță și despre șansele de promovare ale lui FCU Craiova
Citește mai mult
„Cel puțin 4 milioane”  Adrian Mititelu , despre un transfer definitiv al lui Blănuță și  despre șansele de promovare ale lui FCU Craiova
Semnează cu FCSB Anunțul lui Mihai Stoica despre unul dintre tinerii de perspectivă ai campioanei: „Luni va deveni profesionist”
Superliga
17.01
Semnează cu FCSB Anunțul lui Mihai Stoica despre unul dintre tinerii de perspectivă ai campioanei: „Luni va deveni profesionist”
Citește mai mult
Semnează cu FCSB Anunțul lui Mihai Stoica despre unul dintre tinerii de perspectivă ai campioanei: „Luni va deveni profesionist”