Cu multe debutante, cu absențe notabile și cu o Cristina Neagu care nu avea cum să ducă un meci întreg, naționala de handbal feminin a României s-a prezentat lamentabil în fața Spaniei, ibericele dând senzația în multe momente că se află într-un meci de pregătire. Fetele lui Tomas Ryde au pierdut categoric, scor 31-16, partida de debut de la CM, iar duelul cu Senegalul de duminică devine decisiv în perspectiva unei eventuale calificări în Grupele Principale.
Rezultatele zilei în Grupa C:
Muntenegru - Senegal 29-25
Ungaria - Kazakhstan 39-15
România - Spania 16-31
Grupa C, clasament:
1 Ungaria 2 puncte (39-15)
2 Spania 2 (31-16)
3 Muntenegru 2 (29-25)
4 Senegal 0 (25-29)
5 România 0 (16-31)
6 Kazakhstan 0 (15-39).
*Primele trei clasate se vor califica în Grupele Principale ale competiției.
Declarațiile de la finalul partidei:
"Nu am reuşit să jucăm atât de rapid pe cât a jucat Spania, am ratat la un moment dat trei şanse la rând. Avem o echipă neexperimentată, pentru că am lăsat câteva jucătoare acasă. Spania a reuşit să contracareze toate atacurile noastre. Ne aşteaptă un nou meci mâine, trebuie să ne revenim şi să fim în formă pentru meciul cu Senegal", a declarat Tomas Ryde, potrivit Mediafax.
"Am urmărit meciul singur, în fotoliu, şi nu am crezut că mă voi enerva şi că voi fi aşa dezamăgit. Îmi pare tare rău, dar am învăţat că nu e cazul să mai calci pe capul cuiva aflat deja în noroi. A fost un non-meci, poate mai e timp să se remonteze pentru al doilea meci, cu Senegal, care e foarte important pentru recâştigarea moralului. Nu am reuşit nimic, nici apărarea de care antrenorul Ryde ne spunea că se antrenează special, şi am luat 31 de goluri. (...) A fost un non-meci şi a fost o echipă care nu a avut stăpân. Poate domnul Ryde trebuia să ia time-out şi să oprească hemoragia. (...) Parcă a fost echipă care s-a adunat dimineaţă înainte de meci", a spus Radu Voina, la Digi Sport, antrenorul care a câştigat cu naţionala medalia de bronz la Campionatul European din 2010.
"O degringoladă totală. Vă spun, fetele nu au nicio vină. Am ținut-o pe Perianu pe teren, nu știu procentajele de astăzi, dar a avut cel puțin 30 de greșeli. Puteam să luăm un stâlp de pe stradă și să îl punem. Să mergi din prostie în prostie! Probabil așa le-au fost transmise indicații. Eu v-am spus, vedeam de la început un eșec la peste 10 goluri. Fără Neagu, noi nu existăm. Trebuie să ne schimbăm stilul de joc. E cam ultima generație care ar mai putea face ceva. Haideţi să ne uităm ce vine din spate. Mie mi-a plăcut Polocoșer. A dat gol, iar după a scos-o afară și a bagat-o iar pe Perianu. Ok, nu ai încredere într-o jucătoare. Dar trebuie să-i dai încredere dacă tot a marcat. Incredibil!", a spus Viorel Mazilu, şeful sindicatului handbaliştilor, la Digi Sport.
Desfășurarea LiveText a partidei România vs Spania:
Min 60: România vs Spania 16-31
Marcatoare: Polocoşer (2)
Băcăoanu este eliminată pentru a doua oară în acest meci. Este eliminată și Vizitiu, România are patru jucătoare pe teren în acest moment. Vizitiu trimite telefonat de la șold, nicio problemă pentru Navarro. La 29-14, vine un time-out, ziua este una neagră pentru fetele noastre. Pintea ratează de la 7 metri, mingea îi revine, dar nu înscrie nici de această dată. Un haos total în jocul echipei noastre. Polocoşer nu punctează de la 7 metri, dar o face în ulimele secunde. România a fost zdrobită efectiv de Spania, ibericele câștigând cu 31-16.
Min 50: România vs Spania 14-24
Marcatoare: Neagu, Pintea, Polocoşer
Nu sunt idei, se joacă parcă la întâmplare. Spania are ritm, are viteză în execuție, este echipa mult mai bună. Barbosa punctează de la 7 metri, sunt 11 goluri avantaj pentru iberice. Iuganu, liberă în extremă, găsește doar transversala. Aceeași Barbosa este eliminată, iar Pintea înscrie de la 7 metri. Puține lucruri pozitive în jocul României, iar tabela certifică acest lucru. Este o neputință vizibilă din orice colț al sălii. Perianu este eliminată, iar Dumanska mai are încă o paradă. Polocoşer înscrie primul său gol la un CM. Spania conduce cu 24-14 cu 10 minute înainte de finalul disputei.
Min 40: România vs Spania 11-21
Marcatoare: Pristaviţă, Neagu
Udrişitioiu ratează din extremă, am început a doua repriză în aceleași coordonate: multe erori, fără agresivitate, fără orizont. Barbosa punctează de la 7 metri, iar Spania înscrie încă o dată cu portarul Navarro: 18-10. Spania face ce vrea pe teren, punctează și din extreme: 19-10. Perianu face fault în atac, chiar nu merge nimic în jocul fetelor noastre. S-au făcut 10 goluri diferență, ibericele par că au antrenament la această oră...Revenită de pe bancă, Neagu înscrie. Fără ea, totul este pe zero...Băcăoanu este eliminată pentru două minute, atât ne mai lipsea.
Min 30: România vs Spania 9-16
Marcatoare: Perianu, Neagu, Iuganu
Dumanska are încă o intervenție bună. Neagu înscrie de la 7 metri cu mare lejeritate. România s-a apropiat la trei goluri, iar antrenorul iberic a cerut un time-out. Neagu este deja văzută spunând: Nu mai pot! Da, se dăruiește incredibil această sportivă minunată. Florica ratează, prea multe erori pe faza ofensivă pentru echipa lui Ryde. Ce intevenție are Dumanska! Perianu este eliminată pentru două minute. Încă o eliminare, iar Spania se duce la 13-8. Cinci goluri consecutive înscrise de iberice, cădere totală în jocul fetelor noastre. La pauză, Spania conduce cu 16-9.
Min 20: România vs Spania 6-10
Marcatoare: Neagu(2), Iuganu
Prima eliminare din tabăra României la acest CM: Pristaviţă. Spania profită și se duce la trei goluri: 6-3. Primul gol din acțiune pentru Neagu: am marcat în inferioritate numerică. Pena trimite în transversală de la 7 metri, am avut noroc. Încă o ratare pentru Perianu, iar Barbosa punctează la atacul următor (7-4). Atunci când Cristina este blocată, atacul României se zbate în gol. Fără Neagu, prima reprezentativă este la jumătate din potențial. Perianu este încă o dată neinspirată pe faza ofensivă, iar Spania nu ne iartă (8-5). Cea mai mare diferență de scor de până acum: 9-5. Navarro înscrie din poartă în poartă: 10-5. Neagu trimite o pasă formidabilă, Iuganu punctează, iar apoi Dumanska are o primă intervenție. După 20 de minute, România - Spania 6-10.
Min 10: România vs Spania 3-5
Marcatoare: Pintea(2), Neagu
Spania a deschis scorul dintr-o lovitură de la 7 metri, iar apoi a majorat avantajul tot de la 7 metri. Cu multe nume noi în echipă, România duce lipsă de idei în atac, în timp ce Spania se apără grupat și agresiv. 3-0 după al treilea șapte pentru iberice. La acest scor intră pe teren și Cristina Neagu. Se vede din plin acest lucru: Cristina inventează o pasă genială, iar Pintea înscrie. Aceeași Neagu înscrie de la 7 metri (3-2 pentru Spania). Deși nu este nici pe departe la 100% din potențial, Cristina este incredibilă. Multe probleme pe centrul defensivei noastre, iar Spania profită (5-3). Navarro parează șutul puternic trimis de Perianu, iar România ratează șansa de a se apropia pe tabelă. După 10 minute, Spania conduce cu 5-3.
Așa cum era de așteptat, România începe partida cu Neagu pe bancă (nu este refăcută complet cea mai bună handbalistă a lui 2018)
A început partida
România are galerie chiar și în Japonia
S-au intonat cele două imnuri, un impresionant steag tricolor în tribune
Lotul României:
- Portari: Diana Ciucă (Vâlcea), Denisa Dedu (CSM Bucureşti), Yuliya Dumanska (Vâlcea)
- Extreme stânga: Cristina Florica (Vâlcea), Ana Maria Iuganu (Gloria Buzău)
- Interi stânga: Cristina Neagu, Gabriela Perianu (ambele CSM Bucureşti), Anca Polocoşer (Minaur Baia Mare)
- Centri: Elena Dache (Dunărea Brăila), Laura Pristaviţă (Gloria Bistriţa), Mădălina Zamfirescu (Vâlcea)
- Inter dreapta: Patricia Vizitiu (SCM Craiova)
- Extreme dreapta: Aneta Udrişitioiu (Dunărea Brăila), Sonia Seraficeanu (Minaur Baia Mare)
- Pivoţi: Raluca Băcăoanu (Vâlcea), Lorena Ostase (CSM Slatina), Crina Pintea (CSM Bucureşti)
România - unică în lume
Cu toate că nu a mai câștigat un titlu mondial din 1962 (unicul din palmares de altfel), naționala României este singura care a participat la toate edițiile Campionatului Mondial de handbal feminin (va fi a 23-a prezență pentru tricolore). Începand din 1957 și până în 2017, România nu a lipsit de la niciun turneu final mondial.
Cine a făcut parte din echipa care a câștigat titlul mondial în 1962:
Liliana Borcea, Ana Botan-Stark, Edeltraut Franz, Iuliana Naco, Aurelia Szoke-Sălăgeanu, Constanţa Dumitraşcu, Antoaneta Oţelea-Vasile, Felicia Gheorghiţă, Irene Hector-Nagy, Cornelia Constantinescu, Aurora Leonte-Niculescu, Iosefina Ştefănescu-Ugron, Martina Constantinescu-Scheip, Elena Hedesiu, Victoria Dumitrescu, Ana Nemetz. Antrenori: Constantin Popescu, Niculae Nedeff.
Când vor avea loc meciurile României
30 noiembrie, ora 11:00, România vs Spania 16-31
1 decembrie, ora 11:00, România vs Senegal / Yatsushiro General Gymnasium, Yatsushiro
3 decembrie, ora 12:00, România vs Kazakhstan / Yatsushiro General Gymnasium, Yatsushiro
4 decembrie, ora 08:00, România vs Muntenegru / Kumamoto Prefectural Gymnasium, Nishi-ku
6 decembrie, ora 12:00, România vs Ungaria / Yatsushiro General Gymnasium, Yatsushiro
Aici poți urmări o amplă prezentare a CM de handbal feminin din Japonia.
* articol publicat inițial pe Hotnews.ro