ITIA (Agenția Internațională de Integritate a Tenisului) spune că a descoperit „neregularități” în pașaportul biologic al Simonei Halep. Vestea s-a răspândit instant, iar cele mai importante ziare au tratat pe larg subiectul.
L'Équipe: „Simona Halep e suspectată din nou de dopaj”.
BBC: „Dublă câștigătoare de Grand Slam, Halep e acuzată pentru a doua oară de încălcarea regulilor antidoping.
Simona este una dintre cele mai importante jucătoare de tenis care a picat vreodată un test antidoping și cea mai cunoscută de la cazul Mariei Sharapova încoace (n.r. din 2016)”.
The Guardian: „Avem de-a face cu o acuzație privind neregularități în pașaportul biologic al Simonei Halep”.
Tennis.com: „Simona Halep, lovită din nou cu o încălcare a regulilor antidoping”
Gazzetta dello Sport: „Noi probleme pentru Simona Halep, de data aceasta ele au fost detectate la pașaportul biologic”.
ESPN: „Simona Halep, acuzată de o infracțiune suplimentară de dopaj”.
Yahoo Sport: „Simona Halep, devastată după un nou scandal de dopaj”.
>> Patrick Mouratoglou spune că Simona Halep este hărțuită de ITIA
- Programul pentru pașapoartele biologice ale sportivilor colectează și compară datele (analizele periodice ale sângelui) pentru a identifica discrepanțe în timp, care pot sugera un posibil dopaj, scrie BBC.
Ce este mai precis un pașaport biologic
Paşaportul Biologic al Sportivului (ABP) este cel care monitorizează anumite „variabile biologice” care dezvăluie indirect efectele dopajului, se arată pe site-ul oficial al Agenţiei Mondiale Antidoping (WADA).
„Principiul fundamental al Paşaportului Biologic al Sportivului (ABP) este de a monitoriza în timp anumite variabile biologice care dezvăluie indirect efectele dopajului mai degrabă decât să încerce să detecteze substanţa sau metoda de dopaj în sine”, precizează WADA, conform News.ro.
Organizaţiile antidoping pot integra paşaportul biologic în cadrul mai larg al unui program puternic antidoping cu următorul scop:
- de a identifica sportivii care necesită atenţie suplimentară printr-o interpretare inteligentă şi în timp util a datelor din paşaport. ABP oferă informaţii valoroase care pot fi utilizate pentru a direcţiona mai eficient activităţile antidoping, cum ar fi testarea ţintă sau investigaţiile
- de a urmări posibilele încălcări ale regulilor antidoping (ADRV) în conformitate cu articolul 2.2 (Utilizarea sau încercarea de utilizare de către un sportiv a unei substanţe interzise sau a unei metode interzise) din Codul mondial antidoping (Cod).
Audierea Simonei Halep în procesul de dopaj, una posibilă în data de 28 mai
În amintitul interviu pentru Tennis Majors, Simona a precizat la un moment dat că are programată o audiere în data de 28 mai, însă ITF, care deja i-a respins şi dovezile şi solicitarea de ridicare a suspendării provizorii, poate cere anularea audierii. Rămâne de văzut ce se va întâmpla la acel moment.
ITIA precizează etapele care sunt urmate de obicei în astfel de cazuri de dopaj: testul /probe trimise la un laborator / rezultatele analitice raportate / rezultatele analizate / jucătorul este contactat / suspendarea provizorie / învinuirea sportivului / răspunsul jucătorului / jucătorul recunoaște în totalitate / jucătorul recunoaște doar parțial / decizie și sancțiune / jucătorul neagă / tribunal / decizie și sancțiune tribunal / recurs.
- Vestea că Simona Halep a fost suspendată provizoriu pentru dopaj a apărut vineri, 21 octombrie 2022.
De știut:
- Simona Halep este pentru moment suspendată provizoriu din tenis ca urmare a unui test pozitiv cu Roxadustat (efectuat pe durata US Open 2022).
- Cazul Simonei va fi judecat de către Sport Resolutions, tribunal independent din Londra care gestionează dosarele de dopaj din sportul alb.
- Totuși, în cazul în care nevinovăția nu va putea fi dovedită, Simona mai are o cale de atac: Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.
- Reamintim că suspendarea maximă pe care Halep ar putea să o primească este una de 4 ani.
* articol publicat inițial pe Hotnews.ro