- Florentino Perez continuă planul Super Ligii Europei (ESL). Ultimele noutăți despre competiția care ar putea rivaliza Champions League din septembrie 2025.
- Președintele lui Real Madrid și firma A22 au contactat peste 100 de cluburi. Cel puțin 60 ar fi de acord să participe în ESL.
- Grupările din Premier League ar putea juca în noua întrecere. Și e posibil să se răzgândească inclusiv Bayern, inițial dușman aprig al Super Ligii.
Proiectul Super Ligii Europei (ESL) avansează, chiar dacă în umbră deocamdată, în secret.
Respins total de UEFA, mai are azi doar două cluburi-fondatoare, Real Madrid și Barcelona, dar ele continuă lupta.
În decembrie 2023, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a hotărât că regulile UEFA contrazic dreptul concurenței. Iar Curtea Comercială din Madrid a acuzat forul de la Nyon în primăvara lui 2024 de abuz de putere când s-a opus planului ESL.
La ultima adunare generală a conducerii lui Real, președintele Florentino Perez a dezvăluit ultimele noutăți. Aflate de cotidianul catalan Mundo Deportivo.
Cum era Super Liga Europei la început: doar 12 echipe
Inițial, la apariția ei bombă, la miezul nopții, pe 18 aprilie 2021, Super Liga era o divizie de elită continentală care urma să combată Liga Campionilor, „regina” UEFA.
Avea numai 12 cluburi membre, din Anglia (Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Tottenham), Italia (AC Milan, Inter, Juventus) și Spania (Real, Barcelona, Atletico). Și acestea jucau numai între ele.
Atunci, opoziția UEFA și revolta generală a fanilor au făcut ca proiectul să fie blocat, cu majoritatea membrilor-fondatori retrași, revenind însă la lumină după deciziile tribunalelor.
PSG a rămas adversar feroce al Super Ligii. Se răzgândește Bayern?
Acum, au apărut și mai multe informații. Perez și compania de management A22, care dirijează ESL, au contactat peste 100 de grupări europene, iar 60 dintre ele ar vrea să accepte, potrivit MD. Fără a se afla niciun nume momentan.
Totuși, în afară de Real și Barcelona, ar fi și alte cluburi care se găseau de la început printre inițiatorii ESL. Și din Anglia, și din Italia.
PSG a rămas un feroce contestatar al Super Ligii și apărător al Champions League, pentru că Nasser Al-Khelaifi e președintele ECA (Asociația Cluburilor Europene) și membru în Comitetul Executiv UEFA.
Marea surpriză ar fi Bayern, care și-ar putea schimba poziția față de planul secesionist. Nu mai e dușman declarat, cum era la început. Perez crede că ar atrage și Bayern spre noua competiție.
Trei divizii, cea mai importantă e Star League. Vor acolo și cluburi fără o istorie bogată
Cum ar arăta Super Liga? Un turneu format din 64 de echipe, împărțite pe trei divizii, între care s-ar putea promova și retrograda.
- Star League. Cele mai valoroase 16 formații, majoritatea din Top 5 Europa, dar și alte team-uri puternice din țări precum Olanda sau Portugalia.
- Gold League. A doua serie de 16 cluburi.
- Blue League. Al treilea grup, de 32 de grupări.
Conform Mundo Deportivo, în discuțiile legate de proiect, s-a cerut participarea în Star a tuturor campioanelor celor mai importante cinci ligi continentale, indiferent dacă sunt cluburi cu o istorie bogată în trofee sau nu.
A fost dat ca exemplu Bayer Leverkusen, locul 1 în premieră sezonul trecut în Bundesliga.
Un subiect care rămâne pe masă, pentru analize, negocieri.
Finalistele ar juca 19 meciuri în Super Ligă. Peste Champions
Competiția ar putea începe în septembrie 2025 sau septembrie 2026 și are pe hârtie mai multe meciuri decât Liga Campionilor.
În Star League, cele 16 cluburi ar fi împărțite în două grupe de câte opt. Ar juca fiecare cu fiecare de două ori, ceea ce ar însemna câte 14 partide.
Primele patru din fiecare serie s-ar califica în „sferturi”, iar campioana și finalista ar juca în total 19 dueluri, două peste Champions.
În fața protestului general al fotbaliștilor, care se plâng de numărul mare de meciuri, s-ar putea ajunge la 17 sau 18 confruntări pe sezon. Toate ar avea loc în timpul săptămânii, lăsând weekendul campionatelor naționale.