După 7 luni!  A venit motivarea deciziei TAS în cazul de dopaj al Simonei Halep:   proba-cheie care a fost discreditată  de experții sportivei
Simona Halep FOTO Imago

După 7 luni! A venit motivarea deciziei TAS în cazul de dopaj al Simonei Halep: proba-cheie care a fost discreditată de experții sportivei

  • TAS a publicat motivarea în cazul suspendării Simonei Halep pentru doping cu Roxadustat
  • În decizia care fusese deja anunțată pe 5 martie 2024, TAS admisese parțial contestația jucătoarei, reducând perioada de suspendare a Simonei Halep pentru încălcarea regulilor anti-doping de la patru ani la nouă luni

Acum, a venit și motivarea. Documentul de 58 de pagini explică în detaliu hotărârea luată de Tribunalul de Arbitraj Sportiv în dosarul Halep vs. ITIA (Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis).

Halep nu se oprește  Cum se  pregătește  Simona pentru turneul din China: „Keep smiling!”
Citește și
Halep nu se oprește Cum se pregătește Simona pentru turneul din China: „Keep smiling!”
Citește mai mult
Halep nu se oprește  Cum se pregătește Simona pentru turneul din China: „Keep smiling!”

Cele mai importante informații din document sunt:

1. A demonstrat că Roxadustatul a fost dintr-o contaminare

Echipa de apărare a Simonei Halep, condusă de expertul francez Jean-Claude Alvarez, a demonstrat într-un mod satisfăcător pentru Tribunalul de Arbitraj Sportiv că substanța a venit de la un produs contaminat, iar ea nu s-a făcut vinovată de o eroare sau o neglijență semnificativă în acest sens.

Astfel, Halep a intrat sub incidența unei perioade de 0-24 de luni de suspendare.

„Este inadmisibil!”   Jean Claude Alvarez, expertul toxicolog din cazul Simonei Halep, declară pentru GOLAZO.ro că „este posibil ca  Sinner să se fi dopat ”
Citește și
„Este inadmisibil!” Jean Claude Alvarez, expertul toxicolog din cazul Simonei Halep, declară pentru GOLAZO.ro că „este posibil ca Sinner să se fi dopat
Citește mai mult
„Este inadmisibil!”   Jean Claude Alvarez, expertul toxicolog din cazul Simonei Halep, declară pentru GOLAZO.ro că „este posibil ca Sinner să se fi dopat ”

2. A discreditat proba care inducea ideea unui microdoping regulat, prin transfuzie

Experții angajați de Simona Halep au atacat proba de sânge cu numărul 48 din pașaportul ei biologic, susținând că aceasta nu a fost transportată și depozitată corespunzător.

Data logger-ul a arătat că proba a atins chiar și 0 grade în timpul transportului. Deși sângele îngheață la -3 grade, conform experților acuzării, temperatura este totuși sub cea admisă (între +4 și +15 grade Celsius), iar proba putea fi, și asta s-a întâmplat, considerată alterată. A Simonei a stat la +2 grade Celsius, și mai jos, atingând și 0 grade, pentru o durată de 2 ore și 36 minute.

De ce a insistat Simona pe proba #48, luată pe 22 septembrie 2022? Era proba cu cele mai multe variații ale sângelui, care arunca cele mai multe suspiciuni asupra unui microdoping regulat. Odată discreditat acest argument al acuzării, posibilitatea microdopingului Simonei Halep a fost scoasă din calcule, iar ITIA nu a mai mers pe ideea de scenariu plauzibil de doping prin transfuzie de sânge.

Apoi s-a luat în discuție o probă de sânge privată, care nu a fost prelevată în condiții de laborator WADA (n.r. - Agenția Mondială Anti-Doping). Aceasta, dată pe 9 septembrie 2022, demonstra, conform celor trei membri ai panelului de judecată, că „utilizarea unor substanțe dopante devine puțin probabilă pentru că nu este în logica cronologiei competiționale a sportivei”.

„Utilizarea unor substanțe dopante devine puțin probabilă pentru că nu este în logica cronologiei competiționale a sportivei” „Utilizarea unor substanțe dopante devine puțin probabilă pentru că nu este în logica cronologiei competiționale a sportivei”
„Utilizarea unor substanțe dopante devine puțin probabilă pentru că nu este în logica cronologiei competiționale a sportivei”

După înfrângerea de la US Open, din 29 august 2022, Simona a anunțat că nu va mai participa la turnee până în 2023, din cauza unei operații la nas. Așa că nu avea motiv pentru a mai consuma substanțe interzise între 9 septembrie 2022, când proba prelevată a fost normală, și 22 septembrie 2022, data probei #48.

De altfel, și ITIA (n.r. - Agenția pentru Integritate în Tenis), așa cum se poate vedea în tabelul de mai jos, a acceptat că, dacă panelul de judecată admite proba din testarea privată, atunci Simona Halep iese din sfera bănuielii că s-ar fi dopat cu transfuzii de sânge.

În motivare scrie că, dacă este inclusă proba de sânge respectivă, atunci nu există doping prin transfuzie în cazul Simonei În motivare scrie că, dacă este inclusă proba de sânge respectivă, atunci nu există doping prin transfuzie în cazul Simonei
În motivare scrie că, dacă este inclusă proba de sânge respectivă, atunci nu există doping prin transfuzie în cazul Simonei

Astfel, a rămas doar problema Roxadustatului luat punctual, (de exemplu ca pastilă, praf, etc.).

3. A luat suplimentul Keto MCT fără a-l trimite spre analiză la Wada

La acest punct, Simona Halep nu s-a făcut vinovată de neglijență semnificativă, chiar dacă ea și echipa ei nu au trimis suplimentul la un laborator acreditat WADA pentru testare.

Faptul că a luat acel supliment fără ca pe eticheta acestuia să scrie că ingredientele au venit din China, dar și fără o testare a lui, Simona a căzut sub incidența articolului WADA 10.6.1.2, prin care „sportivul ia suplimente nutriționale nereglementate de WADA pe propriul risc”.

Simona a întrebat despre produs doar intern, în cadrul echipei sale - pe fizioterapeuta franceză Candice Gohier. Circumstanțele atenuante ale sportivei noastre au fost:

  • Keto MCT era un nou supliment pentru jucătoare, ea nu îl mai folosise înainte
  • fusese obținut pentru ea în scurt timp
  • nu fusese certificat ca având substanțe pe lista interzisă
  • nu a apărut pe lista de substanțe testate și certificate de entități terțe dezinteresate

Cu toate aceste argumente puse în balanță, panelul format din cei trei arbitri, Annabelle Bennett, Ulrich Haas și Jeffrey Benz, i-a redus suspendarea Simonei de la patru ani la nouă luni.

Simona Halep și Candice Gohier, fizioterapeuta franceză care i-a dat suplimentul contaminat cu Roxadustat Simona Halep și Candice Gohier, fizioterapeuta franceză care i-a dat suplimentul contaminat cu Roxadustat
Simona Halep și Candice Gohier, fizioterapeuta franceză care i-a dat suplimentul contaminat cu Roxadustat

Șeful Strabag, Klemens Haselsteiner, a murit neașteptat, la 44 de ani. Anunțul făcut de companie
Șeful Strabag, Klemens Haselsteiner, a murit neașteptat, la 44 de ani. Anunțul făcut de companie
Șeful Strabag, Klemens Haselsteiner, a murit neașteptat, la 44 de ani. Anunțul făcut de companie
„Senna era regal!”  Bertrand Gachot, fost pilot F1, povestește ce s-a întâmplat la Imola, când brazilianul a murit: „Monoposturile erau  atât de nesigure ”
Formula 1
20:14
„Senna era regal!” Bertrand Gachot, fost pilot F1, povestește ce s-a întâmplat la Imola, când brazilianul a murit: „Monoposturile erau atât de nesigure
Citește mai mult
„Senna era regal!”  Bertrand Gachot, fost pilot F1, povestește ce s-a întâmplat la Imola, când brazilianul a murit: „Monoposturile erau atât de nesigure ”
Replică dură  Dan Petrescu, nemulțumit de strategia de transferuri de la CFR Cluj »  Săgeți către conducere : „Nu sunt consultat, nu pot să fac decât să antrenez”
Superliga
20:21
Replică dură Dan Petrescu, nemulțumit de strategia de transferuri de la CFR Cluj » Săgeți către conducere: „Nu sunt consultat, nu pot să fac decât să antrenez”
Citește mai mult
Replică dură Dan Petrescu, nemulțumit de strategia de transferuri de la CFR Cluj » Săgeți către conducere : „Nu sunt consultat, nu pot să fac decât să antrenez”
FCSB, peste Tottenham Campioana a depășit cluburi mari precum Napoli, Rangers sau PAOK în  clasamentul celor mai bune echipe din 2024  » Ce locuri ocupă formațiile din România
Superliga
19:34
FCSB, peste TottenhamCampioana a depășit cluburi mari precum Napoli, Rangers sau PAOK în clasamentul celor mai bune echipe din 2024 » Ce locuri ocupă formațiile din România
Citește mai mult
FCSB, peste Tottenham Campioana a depășit cluburi mari precum Napoli, Rangers sau PAOK în clasamentul celor mai bune echipe din 2024 » Ce locuri ocupă formațiile din România
„Nesimțire pe față!” Budescu critică dur arbitrajul, după  U Cluj - Gloria Buzău 2-1 : „Au zis «hai să-i furăm și p-ăștia un pic»”
Superliga
18:43
„Nesimțire pe față!”Budescu critică dur arbitrajul, după U Cluj - Gloria Buzău 2-1: „Au zis «hai să-i furăm și p-ăștia un pic»”
Citește mai mult
„Nesimțire pe față!” Budescu critică dur arbitrajul, după U Cluj - Gloria Buzău 2-1 : „Au zis «hai să-i furăm și p-ăștia un pic»”
DAN UDREA  Lătrăii și Șucu,  cel de sub umbrela Rusiei
Opinii
14:26
DAN UDREA Lătrăii și Șucu, cel de sub umbrela Rusiei
Citește mai mult
DAN UDREA  Lătrăii și Șucu, cel de sub umbrela Rusiei
INTERZIS!    Aaron Boupendza  nu mai are voie la baza de pregătire a Rapidului
Superliga
15:34
INTERZIS! Aaron Boupendza nu mai are voie la baza de pregătire a Rapidului
Citește mai mult
INTERZIS!  Aaron Boupendza nu mai are voie la baza de pregătire a Rapidului
Dezamăgit de Homawoo  Kopic a povestit un episod petrecut la Săftica: „Azi  a ieșit din antrenament , a zis că vrea să plece”
Superliga
13:46
Dezamăgit de Homawoo Kopic a povestit un episod petrecut la Săftica: „Azi a ieșit din antrenament, a zis că vrea să plece”
Citește mai mult
Dezamăgit de Homawoo  Kopic a povestit un episod petrecut la Săftica: „Azi a ieșit din antrenament , a zis că vrea să plece”
„Popovici e imaginea Porsche”  Ion Țiriac  a comentat controversa  pe seama achiziției sportivului: „E treaba lui ce face cu banii”
Diverse
16:20
„Popovici e imaginea Porsche” Ion Țiriac a comentat controversa pe seama achiziției sportivului: „E treaba lui ce face cu banii”
Citește mai mult
„Popovici e imaginea Porsche” Ion Țiriac a comentat controversa pe seama achiziției sportivului: „E treaba lui ce face cu banii”