Din 14 septembrie 1891, atunci cand a fost acordata prima lovitura de la 11 metri (intr-o partida pe care Wolverhampton Wanderers a castigat-o cu 5-0 in fata celor de la Accrington Stanley), tehnica jucatorilor a evoluat, fotbalistii cautand noi metode de a-si pacali adversarul direct. Dar penalty-ul nu este o simpla lovitura, ci "o lupta in care biomecanica si psihologia pot fi decisive", cred cercetatorii.
Un grup de oameni de stiinta de la Universitatea John Moores din Liverpool au studiat mii de lovituri de departajare, pentru a stabili care este penalty-ul perfect, informeaza AFP.
Potrivit rezultatelor lor, in penalty-ul perfect, mingea este lovita sus, in dreapta sau stanga portarului, si cu viteza, pentru ca balonul sa se deplaseze cu 25-29 metri pe secunda (90-104km/ora). O viteza mai mare sporeste sansa unei ratari deoarece lovitura isi pierde din exactitate, in timp ce un sut cu o viteza mai mica il ajuta pe portar sa prinda balonul.
Executarea rapida a penalty-ului (la mai putin de trei secunde de la fluierul arbitrului) ii ofera atacantului elementul surpriza, in timp ce amanarea loviturii cu peste 13 secunde il face pe portar sovaielnic.
Sansele unui penalty reusit cresc atunci cand cel care suteaza asteapta ca portarul sa se miste. Totusi, o perioada de asteptare de peste 0.41 milisecunde face ca sansele de reusita sa se injumatateasca.
De asemenea, un avant de patru sau sase pasi al celui care suteaza a avut ca rezultat un procentaj mai mare de reusita, in timp ce un avant mai lung, de peste 10 metri a fost cel care a avut cele mai putine sanse de reusita.
Potrivit unor statistici efectuate in urma analizarii mai multor penalty-uri executate de echipe de top din Europa, intr-o lovitura de la 11 metri, cel care suteaza are un avantaj in fata portarului: intre doua treimi si trei sferturi din loviturile de la 11 metri sunt reusite. Aceste statistici ii dau insa un avantaj portarului, la nivel psihologic, se mai arata in studiu. Daca penalty-ul este transformat, oamenii il vor consola pentru ca putini se asteapta ca el chiar sa apere lovitura. Insa in cazul in care apara lovitura, portarul va fi "ridicat in slavi".
Astfel, povara apasa pe umerii celui care executa penalty-ul. Aceasta chestiune a fost analizata de catre o echipa de la Universitatea Exeter din sud-vestul Angliei. Fiecarui membru al echipei de fotbal a Univeristatii i s-a inmanat cate o pereche de ochelari ce inregistra miscarile ochiului, dupa care jucatorii au fost pusi sa execute o serie de penalty-uri.
In prima serie, jucatorii au fost rugati sa faca tot ceea ce pot pentru a marca. In cea de-a doua serie de penalty-uri, sportivii au fost anuntati ca executia lor va fi inregistrata si aratata colegilor, iar cel mai bun penalty va fi premiat cu 57 euro.
Cu cat jucatorul era mai nerabdator, cu atat atentia sa era concentrata asupra pozitiei centrale a portarului. Deoarece controlul privirii si al muschiului motor erau bine coordonate, lovitura jucatorului era pe centru, facand astfel ca portarul sa aiba mai multe sanse de a apara.
"Strategia optima pentru cei care bat penalty-urile este sa aleaga un loc si sa traga, ignorandu-l pe portar in timp ce suteaza", a declarat cercetatorul Greg Wood adaugand faptul ca "practica este esentiala". Fostul fotbalist maghiar Ferenc Puskas se antrena mereu sutand intr-un disc de 25 de centimetri atarnat la aproximativ 80 cm de bara.
"Ideea ca nu poti recrea anxietatea din momentul penalty-ului nu este o scuza pentru a nu te antrena. Credeti ca alti sportivi de elita din darts, snooker sau golf nu exerseaza loviturile? Abilitatile trebuie
In ceea ce priveste "ajutorul" pentru portari, experimentele arata ca privitul coapselor jucatorului la finalul avantului acestuia da un pont asupra locului unde se va duce mingea.
Cercetatorii de la Universitatea din Hong Kong au aratat ca in cazul in care un portar se misca intre 6 si 10 centimetri de pe centrul portii, aceasta distanta este indeajuns pentru a-l tenta pe cel care suteaza sa traga in partea portii unde este mai mult loc. Un alt truc prin care un portar poate distrage atentia este pregatirea indelunga pentru penalty.
Chiar si culoarea echipamentului are un rol in executarea penalty-urilor. De exemplu, Petr Cech (Chelsea) prefera un portocaliu mai deschis in dorinta de a atrage adversarii pentru ca acestia sa suteze direct in el.
Aceasta parere este sustinuta si de psihologii din sport de la Universitatea Chichester din sudul Angliei, care au cerut unui numar de 40 de fotbalisti sa execute penalty-uri timp de o saptamana, in fata aceluiasi portar, dar acesta avand un echipament de culoare diferita in fiecare zi. Cand portarul era imbracat in rosu, doar 54% din penalty-uri au fost transformate. In echipamentul galben, procentajul de reusita a fost de 69%, in albastru 72%, iar in verde 75%. Un echipament de culoare rosie are un procentaj mai scazut de reusita deoarece aceasta culoare este asociata cu pericolul, influenta si furia, iar in momente de stres oamenii tind sa fie mai atenti la aceasta culoare.
* articol publicat inițial pe Hotnews.ro