La treizeci și doi de ani de la cea mai gravă tragedie din sportul britanic, un fan al lui Liverpool, rănit grav atunci în busculada produsă în stadionul supraaglomerat de la Hillsborough, a decedat săptămâna aceasta, devenind a 97-a victimă a tragediei, potrivit AFP.
Andrew Devine, în vârstă de 55 de ani, a murit marți în spitalul din Liverpool, din cauza „pneumoniei prin aspirație”. Leziunile cerebrale rezultate în urma dezastrului au indus o predispoziție la această patologie, Justiția concluzionând că este a 97-a victimă care și-a pierdut viața în acest caz, a anunțat joi agenția de presă britanică PA.
Într-o declarație dată miercuri, clubul din Liverpool a declarat că a fost „profund întristat” de moartea lui Andrew Devine și a adus un omagiu unui „susținător pe tot parcursul vieții”.
Busculada mulțimii de suporteri a avut loc pe 15 aprilie 1989 la Sheffield, în nordul Angliei, cu ocazia semifinalei FA Cup dintre Liverpool și Nottingham Forest.
În timp ce suporterii Liverpool se înghesuiau pe lângă turnicheții de la intrare, securitatea a deschis o ușă care ducea la o aripă a stadionului rezervată pentru ei, pentru a ușura presiunea. Dar fanii s-au repezit la o tribună deja supraaglomerată.
Mișcarea mulțimii a dus inițial la moartea a 94 de persoane, zdrobite de porțile de la marginea terenului, înainte ca alte două persoane, apoi Devine, să decedeze.
Scurt istoric al tragediei de pe Hillsborough:
Tragedia de pe Hillsborough este un incident ce a avut loc pe 15 aprilie 1989 pe Stadionul Hillsborough în Sheffield, Anglia, la un meci din semifinalele Cupei Angliei dintre FC Liverpool și Nottingham Forest FC, când o busculadă a cauzat decesul a 96 de oameni și rănirea a altor 766 de persoane, potrivit Wikipedia.
Ulterior, s-a descoperit că principala vină pentru producerea incidentului a aparținut poliției, care a permis accesul unui număr prea mare de oameni în stadion. Incidentul rămâne până astăzi cea mai mare tragedie din fotbalul european și una din cele mai mari din fotbalul mondial.
La momentul producerii tragediei, seminifinalele Cupei Angliei se disputau pe teren neutru. În 1989, Football Association a selectat Hillsborough (terenul clubului de fotbal Sheffield Wednesday) în vederea disputării meciului dintre FC Liverpool și Nottingham Forest. Conform regulilor aplicate în cazul meciurilor britanice din competițiile interne, fanilor celor două echipe le-au fost acordate spații complet separate pe stadion. Fanilor formației Liverpool le-a fost alocată peluza Leppings Lane.
Cum s-a produs busculada. Vinovații
Intrarea în peluza respectivă se putea realiza doar trecând de niște turnicheți vechi și uzați, iar restricția în mișcare rezultată de aici a condus la apariția unei busculade periculoase în afara stadionului, înainte de startul partidei. În încercarea de a ușura presiunea dinafară, superintendentul șef David Duckenfield, care era ofițerul de poliție responsabil de buna desfășurare a meciului, a ordonat deschiderea unei porți folosită în mod normal numai pentru ieșirea din stadion.
Poarta respectivă ducea la un tunel marcat cu însemnul „locuri în picioare”, ce conducea direct către două țarcuri aflate în centrul peluzei, deja supraaglomerate. În anii precedenți, tunelul fusese închis de poliție când cele două secțiuni centrale se umpleau; în cazul tragediei de pe Hillsborough, acest lucru nu s-a întâmplat. Fluxul de suporteri rezultat a cauzat o aglomerație puternică, unii fani urcându-se pe gardurile ce mărgineau peluza sau fiind ridicați în partea de sus a peluzei de către alți fani pentru a scăpa de înghesuială.
La câteva momente după startul partidei, una dintre barierele ridicate cu scopul de a preveni busculadele a cedat, și fanii au început să cadă unii peste alții. Meciul a fost oprit după șase minute de joc. Suporterii au rupt panouri publicitare pentru a ajuta la transportul răniților, iar serviciile de urgență au fost chemate pentru a asista victimele.
Din cei 96 de oameni decedați, doar 14 au ajuns la spital. Când președintele Football Association a ajuns la fața locului pentru a verifica ce se întâmplase, Duckenfield a declarat în mod fals că fanii forțaseră poarta de acces.
Raportul Taylor, a concluzionat că „motivul principal pentru dezastru a fost eșecul gestionării situației de către poliție”. Descoperirile anchetei au condus la eliminarea teraselor lipsite de scaune de pe toate stadioanele mari din Anglia, Țara Galilor și Scoția.
* articol publicat inițial pe Hotnews.ro