- Gigi Becali, atacat în ultimele săptămâni, zi de zi, la Realitatea Plus, a făcut sesizări la CNA și a pledat pentru ca televiziunea să fie închisă
- Membrii CNA încă sunt în faza de analiză a dosarului, iar Realitatea Plus a depășit în acest an pragul maxim de amendă și s-a trecut chiar la o sancțiune de 10 minute a emisiei
- Valentin Jucan, vicepreședintele CNA, cu atribuții de președinte, explică de ce OTV-ului i s-a retras licența, dar de ce Realitatea Plus nu e în aceeași situație
- Oficialul CNA dezvăluie care sunt pașii prin care unei televiziuni i se poate retrage licența și de ce militează pentru ca România să preia modelul Franței
Un patron de club din fotbalul românesc solicită închiderea unui post de televiziune, argumentul fiind că el și cei din familia lui sunt atacați și defăimați în aproape fiecare emisiune. Numele patronului: Gigi Becali. Numele postului TV: Realitatea Plus. Becali a făcut solicitarea în cadru oficial, la Consiliul Național al Audiovizualului.
Acest for urmează să anunțe o decizie după ce va termina de analizat toate emisiunile din sesizările formulate de Becali. „Cantitatea de sesizări e enormă, realmente. Domnul Becali cred că a făcut peste 10 sesizări, e vorba de 12-13 zile de emisiuni”, a anunțat Valentin Jucan marți seară, într-o declarație pentru GOLAZO.ro.
Întrebările care apar în această situație:
- E în pericol Realitatea Plus să-i fie retrasă licența, așa cum s-a întâmplat cu mulți ani înainte, cu OTV?
- Ce spune legea CNA într-o astfel de speță?
- Ce trebuie să încalce o televiziune, în general, pentru a ajunge să i se interzică să mai emită?
- Cum se face în alte țări din Uniune Europeană reglementarea în Audiovizual?
Valentin Jucan: „La OTV a fost decizie tehnică, nu sancțiune pe abatere de conținut“
GOLAZO.ro a avut un dialog pe aceste teme cu Valentin Jucan, care e vicepreședinte CNA cu atribuții de președinte.
Domnule Jucan, când e o televiziune în fața unui pericol iminent de a-i fi retrasă licența, ce trebuie să comită pentru a se lua o astfel de decizie?
Legea Audiovizualului, așa cum se prezintă ea în forma actuală, conține două variante. Prima e cea prin care s-a ajuns la cazul OTV.
Despre care se poate spune că e un caz asemănător cu Realitatea Plus de azi?
Nu! Pentru că acolo a fost strict o decizie tehnică, de procedură. OTV nu și-a plătit amenzile pe care le-a încasat. Legea spune că în 6 luni de când ai primit o sancțiune financiară, trebuie să faci dovada că ai achitat. OTV n-a făcut acest lucru și s-a decis retragerea licenței.
Cele 3 criterii care duc la ridicarea licenței
În afară de această variantă, strict tehnică, așa cum o catalogați, cealaltă ce anume prevede?
E Articolul 95, care se referă la modalități prin care poate fi retrasă o licență pe o problemă de conținut. Și sunt 3 capitole. Primul: instigare explicită la violență. Al doilea: Instigare la disoluția autorității de stat. Al treilea: Incitare la acțiuni teroriste.
Punctul al doilea...
Știu ce vreți să spuneți. Dar cine e Autoritatea de stat? E interpretabil să definești exact așa ceva, atunci când discuți despre un material critic la adresa cuiva. Totuși, într-un mod artificial, ar mai exista o variantă prin care o televiziune poate rămâne fără licență.
Care ar fi?
Legea spune că după ce se ajunge la plafonul maxim de amendă, 200.000 de lei, se trece la următorul prag. Și anume 10 minute de difuzare a textului sancțiunii. Această sancțiune se aplică de două ori, adică și la următoarea abatere. Apoi, se urcă la o jumătate de oră, o oră, după care la înjumătățirea termenului de licență, care se acordă pe 9 ani.
Și dacă o televiziune e în al doilea an de licență?
Atunci se scad 2 ani din cei 9, se împarte la jumătate și atât mai poți să emiți. Dacă ești în al 5-lea an deja, atunci rămâi fără licență. E însă, o procedură extrem de greoaie.
Greoaie de ce?
Necesită praguri greu de atins, cele referitoare la difuzarea textului.
Greu de atins? Nu trebuie puse în aplicare?
O astfel de decizie poate fi contestată, judecata durează, e complicat.
Acestea sunt toate variantele?
Da.
Valentin Jucan: „Franța a ridicat recent licența unui post TV”
Credeți că Legea ar trebui schimbată?
Legea e învechită. O să propun acum ceea ce, în viziunea mea, ar ajuta foarte mult la o predictibilitate a activității CNA. Să nu se înțeleagă că sugerez că mi-aș dori o lege care să ne dea posibilitatea să retragi mai ușor licența, dar e nevoie de o altă legislație.
Și ce model credeți că ar fi bun?
Cel din Franța. Acolo, CNA-ul lor are posibilitatea de a dicta suspendarea emisiei. Pentru o oră, pentru două ore, pentru 5 ore. Acolo, ridicarea licenței nu e condiționată de parcurgerea unui șir de amenzi, ci dacă ai făcut ceva foarte grav, se trece direct la o sancțiune gravă. Știu că de curând au ridicat licența unui post TV. În plus, știu că au aplicat o amendă, atenție, de 100.000 de euro, doar pentru că o televiziune a depășit timpii de publicitate. La noi, pentru ceva grav sunt prevăzuți 200.000 de lei, circa 40.000 de euro.
În Franța, când se acordă o licență, între CNA-ul de acolo și postul TV se semnează și un acord, în care apar elementele legii, dar și codul deontologic pe care televiziunea se obligă să-l respecte, plus sancțiunile pe care le riști. Apoi, când ai încălcat ceva, tu nu mai poți să vii să spui, cum se întâmplă la noi: „Știți, eu n-am știut!”. Valentin Jucan, vicepreședinte CNA
Dar nu vi se pare că într-un astfel de cadru legislativ se dă CNA-ului o putere prea mare, care poate fi folosită discreționar?
E nevoie de a crea un cadru simplu și eficient de a reglementa. La noi, e obligatoriu să parcurgi un șir anume, indiferent cât de gravă e abaterea unei televiziuni: somație, amendă, amendă și tot așa. În plus, se poate reveni la o sancțiune financiară mai mică, după ce deja ai dictat avertisment și alte amenzi, argumentul fiind că nu e o abatere foarte gravă, dar acea televiziune e deja la a 6-a sau a 7-a încălcare a normelor. Vi se pare normal așa ceva?
Legea Audiovizualului din Franța împlinește în curând 40 de ani!
Și în Franța e diferit în această speță?
Franța nu prevede că retragerea sau suspendare unei licențe e condiționată de parcurgerea acestei rute. Și acolo, există amenzi, avertisment, somație, dar dacă faci ceva foarte grav, chiar dacă e prima oară, sancțiunea e direct foarte dură, proporțional cu ce ai comis. Ceea ce, mă întorc la ce susțineam înainte, oferă o predictibilitate mult mai mare în a reglementa.
Din ce an e Legea Audiovizualului din Franța, pe care o vedeți ca model și pentru România?
Din 1986.