- Virgil Chițac (62 de ani), primar al Constanței, a vorbit despre tăierea fondurilor pentru construirea stadionului din orașul pe care îl conduce, considerând că aceasta nu ar fi o decizie corectă.
Noua arenă de la malul mării ar urma să aibă 18.200 de locuri și ar urma să fie gata în sezonul 2026-2027, din Superligă. Vechea arenă a fost demolată în totalitate.
La începutul lunii mai, GOLAZO.ro a vizitat locul unde Constanța așteaptă un nou stadion pe care Farul lui Hagi să evolueze.
Virgil Chițac, despre blocarea fondurilor pentru stadion: „Ar fi o mare prostie”
Primarul Constanței a reacționat, după ce a aflat că Guvernul României ar urma să blocheze fondurile pentru construcția noii arene de la malul Mării Negre, așa cum GOLAZO.ro a anunțat în exclusivitate.
În aceeași situație incertă se află și construcția noilor stadioane din Timișoara și Pitești, dar și noua arenă pe care ar urma să joace Dinamo București.
„Eu am sunat-o pe doamna Pătrășcoiu (n.r. - Manuela Pătrășcoiu, directorul CNI), eu personal. Și mi-a spus că nu știe nimic de așa ceva. Eu o să mă duc și la ministrul Cseke, dacă e cazul. E o mare prostie să tăiați bugetul de la stadion și vă spun și de ce. Proiectul va fi gata, estimat, în luna august.
În septembrie, octombrie se apucă de construcție, într-un ritm preconizat. Așa cum este planificat acum. Dacă se apucă de construcție în septembrie, prima plată majoră se va face în 2026, deci nu intră pe deficitul de anul asta.
Noi acum trebuie să luăm măsuri pentru reducerea deficitului pe anul ăsta. Pentru că plata se va face în contul lui 2026”, a declarat Virgil Chițac, citat de info-sud-est.ro
Virgil Chițac: „E o prostie dacă se vor lua bani de la CNI”
De asemenea, edilul din Constanța a vorbit despre fondurile care vin din partea CNI, considerând că Guvernul nu ar trebui să ia bani de la construcția de stadioane.
„700 de milioane este bugetul CNI-ului. Știți cât înseamnă 700 de milioane din 360 de miliarde PIB-ul României? Înseamnă 0,2%, nu de acolo facem economii.
De bine, de rău, la CNI este o structură, un colectiv care a livrat rezultate, s-au rodat, au făcut licitații, execuții, stadioane, bazine olimpice, săli de sport. E păcat să nu finanțezi structura asta, pentru că se va împrăștia, vei pierde toată experiența de acolo.
E o mare prostie la nivel național dacă se ia vreun ban de la CNI”, a mai adăugat Virgil Chițac.
Noile reduceri bugetare ar putea opri construcția stadioanelor
GOLAZO.ro a publicat recent un material despre posibila blocare a fondurilor pentru noile stadioane ale României.
Concret, unul dintre punctele agreate de către partidele din Parlament este faptul că România are nevoie de o echilibrare de buget cu 39 de miliarde de lei în acest an, urmată de încă 60 de miliarde pentru 2026.
Cele 6 stadioane care ar urma să fie construite în România valorează aproape 700 de milioane de euro (3,5 miliarde de lei) și reprezintă aproape 9% din suma de 39 de miliarde de lei necesară pentru echilibrarea bugetului în acest an.
În acest context, cele 4 stadioane din Timișoara, Constanța, Pitești, dar și Stadionul Dinamo ar urma să primească o amânare a începerii construcțiilor.