- Ce urmăresc coordonatorii Academiei Gheorghe Hagi atunci când fac selecția?
- Un antrenor, un director și un copil de la AGH explică în ce fel se ajunge la obiectivele ce definesc filosofia clubului: posesie, presiune și mentalitate de campion
- AGH Special este un proiect comercial GOLAZO.ro X Academia Gheorghe Hagi
Dincolo de tactici, antrenamente și cifre, fotbalul începe cu visul unui copil. În laboratoarele Academiei Gheorghe Hagi, visul „vreau să mă fac fotbalist” trece zi de zi printr-un fitru premium: principiile rafinate în ani de zile de Hagi și de managerii săi.
Cum se vede drumul spre performanță de aici, de la firul ierbii?
Reportaj la Academia Hagi
Vorbește prima dată un puști. Patrick Curumi, 12 ani. „Pentru mine e o responsabilitate foarte mare să mă aflu aici! Trebuie să muncesc mult”, spune cel văzut deja ca un viitor produs important al Academiei.
Ciprian Micu, director coordonator U10 - U12, intervine pentru a lămuri cum sunt aleși cei mai buni și talentați tineri jucători? „În ceea ce privește selecția trebuie să spunem că de la vârste cât mai fragede ne interesează să aibă calități fizice și mentale. Filosofia academiei spune că noi trebuie să impunem ritmul și intensitatea jocului.
Pentru acest lucru e nevoie să selectăm jucători cu personalitate. Apoi vorbim de cele două principii tehnice ale noastre: principiul ofensiv, adică posesia, și cel defensiv, presiunea. Mai exact cum atacăm și cum ne apărăm. De asta ne trebuie jucători cu personalitate. Iar în ceea ce privește principiul defensiv, trebuie să câștigăm mingea foarte repede și să o avem tot timpul”, a zis Ciprian Micu.
Mentalitate, posesie și presiune
Îl completează Sandu Ștefan, antrenor în cadrul AGH: „Căutăm copii cu personalitate și încercăm prin antrenamente să le formăm mentalitate de campion și să se impună prin posesie și presiune. Asta e și filosofia clubului: mentalitate, posesie și presiune”.
Dar Ștefan, antrenor la U12, aduce în discuție și un aspect special. El spune că, la Academia Hagi, nu totul trebuie să fie despre fotbal, ci și despre omul format aici, chiar dacă nu va ajunge să facă performanță la vârf:
”E o responsabilitate mare pe care o avem. Înainte de a crea fotbaliști trebuie să avem grijă ca ei, când termină junioratul, pentru că nu toți ajung fotbaliști la nivel mare. Deci trebuie să ne asigurăm că formăm oameni disciplinați și responsabili, care pot face altceva în viață, nu doar fotbal”.
Vorbele micuțului Patrick duc și ele în această direcție: ”Trebuie să fiu foarte disciplinat și foarte concentrat pe ceea ce am de făcut! Aici am învățat să fiu responsabil, să vorbesc frumos și să mă comport frumos cu toată lumea”.
„Cei mai mici învață totul prin joc”
La Academia Hagi, fiecare etapă de pregătire este gândită atent, în funcție de vârsta și nivelul copiilor. Ciprian Micu, director coordonator U10–U12, explică faptul că accentul se pune, de la bun început, pe un mediu pozitiv și stimulant, în care copiii să învețe prin joacă. Procesul de formare e progresiv, pornind de la exerciții simple, axate pe dueluri individuale, și mergând treptat către situații complexe de joc:
”Procesul de antrenament, într-adevăr, are perioade specifice. De la vârstele cele mai fragede încercăm să găsim un mediu pozitiv pentru copii, să se dezvolte într-un mediu plăcut. Cei mai mici învață totul prin joc. Treptat, lucrurile se complică. În primă fază pentru cei mai mici vorbim de duel, iar apoi trecem la situații de superiorități, inferiorități până când ajungem la echipă, la tot ceea ce înseamnă relațiile de joc. Construim de la bază până la echipă”.
Ce înseamnă Hagi pentru cei ce lucrează acolo
Dincolo de infrastructura modernă și filosofia clară de dezvoltare, spiritul Academiei Hagi este dat de standardul impus chiar de fondatorul său. Ciprian Micu vorbește cu respect despre ceea ce înseamnă să lucrezi într-un mediu construit de Gică Hagi.
”Pentru mine, personal, e un privilegiu pentru că lucrez într-un mediu atât de profesionist. Asta a creat aici domnul Hagi. E un mediu profesionist în care formăm jucătorii. Timpul a demonstrat că am făcut o muncă bună. Este un exemplu pentru noi toți. E un profesionist și ne face să devenim mai buni pe zi ce trece”, a mai zis Micu.
”Este o mândrie pentru mine, ca antrenor, ca să fiu în cadrul academiei. Am o experiență de 10 ani, am antrenat toate grupele de vârstă. Noi ca antrenori, trebuie să ne ridicăm la cel mai înalt nivel pentru a putea să reprezentăm cum trebuie acest nume - Hagi”, a spus și Sandu Ștefan.
Cea mai mare împlinire
Emoționat, Sandu își amintește de generația 2005–2006, cea cu care a început acum un deceniu, când acei copii aveau doar 12 ani. „Am pornit alături de ei acum 10 ani. Pot să remarc din acea generație jucători precum Mazilu, Borza, Luca Banu, Băsceanu, Enes Sali. Sunt nume pe care lumea le cunoaște și care au ajuns în fotbalul mare”.
Ce simte un antrenor când unul dintre copiii șlefuiți de el ajunge la națională? „Pentru noi asta e cea mai mare împlinire. Este satisfacția cu care ne încărcăm bateriile și motivația de a lucra zi de zi”.
Știu cine a fost domnul Hagi, știu că a făcut România fericită! E și visul meu! Vreau să câștig Euro cu România, iar peste 10 ani să joc la Real Madrid Patrick Curumi, junior AGH