Campionul mondial la sah Viswanathan Anand va incerca sa-si apere titlul in fata tanarului norvegian Magnus Carlsen, supranumit "Mozartul sahului", incepand de sambata, la Chennai, in sudul Indiei, scrie AFP.
Incununat pentru a cincea oara anul trecut la Moscova impotriva israelianului Boris Gelfand, Anand domneste asupra esichierului mondial din 2007.
Dar, la 43 de ani, "Tigrul din Madras" pare sa-si fi tocit ghearele iar Carlsen, 22 ani, este cotat cu sanse mari la titlu.
"In ciuda unei cariere formidabile, este evident, din nefericire, ca Anand a avut probleme in ultimii trei ani", a comentat marele maestru britanic Nigel Short, in ziarul Indian Express.
Anand a coborat in cateva luni de la prima la a opta pozitie in clasamentul Federatiei Internationale de Sah (FIDE).
Carlsen, devenit la 19 ani, in 2010, cel mai tanar numar unu din istorie, dispune de un confortabil avans de 95 de puncte fata de Anand in clasamentul FIDE (2.870 vs 2.775).
Norvegianul l-a invins in 29 de mutari in iunie la Moscova.
"Carlsen are mult mai multa energie si mai multa motivatie pentru ca nu a fost incoronat campion al lumii. Anand este usor intimidat de Carlsen. Nu i-a fost niciodata usor in fata lui, se teme, dupa parerea mea", crede Vladimir Kramnik, invins de indian in 2008 intr-un meci pentru titlul mondial.
Cei doi jucatori au cunoscut un parcurs foarte asemanator, marcat de o ascensiune precoce in elita.
Anand a devenit campion al Indiei la 16 ani, campion mondial la juniori la 17 ani si anul urmator primul mare maestru indian.
Interogat de Hindustan Times, Viswanathan Anand aduce un omagiu adversarului sau, un "jucator tenace", dar se declarat putin impresionat.
"Sigur, reprezinta o noua generatie dar, in final, este vorba de a juca sah", spune el, adaugand ca, desi cele cinci titluri mondiale pe care le detine "nu schimba scorul, experienta este un atu evident".
Aceeasi stare de spirit la Carlsen.
"Il respect mult. Dar, cand joci un meci pentru titlul de campion mondial, trebuie sa ai o incredere absoluta in capacitatile tale".
12 partide, urmate de un tie-break in caz de egalitate
Meciul are 12 partide in perioada 9 - 26 noiembrie. Primul care ajunge la 6,5 puncte castiga titlul.
In caz de egalitate dupa 12 partide, un tie-break ii va departaja pe cei doi in 28 noiembrie.
Magnus Carlsen a criticat FIDE pentru faptul ca a acceptat ca meciul sa se desfasoare la Chennai, la cererea lui Anand.
Ca represalii sau reala ingrijorare pentru igiena alimentara, tanarul norvegian a impus organizatorilor o clauza de boala care prevede doua zile de repaus in caz de indispozitie, o premiera intr-un meci pentru titlul mondial.
Programul poate fi consultat pe site-ul oficial al meciului.
"Mozartul sahului"
Carlsen a fost si mai rapid: nu avea decat 13 ani, in 2004, cand l-a invins pe legendarul Anatoli Karpov, a obtinut o remiza cu Kasparov si devine mare maestru. "S-a nascut Mozartul sahului", scria atunci Washington Post.
Magnus Carlsen isi recunoaste doua defecte: nu stie nici sa piarda nici sa castige.
"Nu poti fi numarul unu mondial si sa fi un bun perdant", explica tanarul, cu o figura care pare vesnic ursuza.
"Nu sunt nici un bun castigator", adauga el. "Dar incerc sa nu intorc cutitul in rana adversarilor mei ... cu exceptia cazului in care o merita, desigur".
La doar 22 de ani, Carlsen troneaza in sahul mondial: din ianuarie 2010, domina clasamentul Federatiei Internationale de Sah, reusind sa-l depaseasca si pe Garry Kasparov ca numar de puncte.
Dorinta de a o infrange pe una dintre surorile lui mai mari l-a facut sa descopere gustul pentru sah.
La opt ani, participa la primul sau turneu.
"Totul este in mainile lui Magnus", crede Karpov, intr-o declaratie acordata agentiei norvegiene NTB la inceputul lui august. "Este la un nivel in care poate infrange pe oricine, inclusiv pe campionul mondial. Anand incepe sa resimta varsta, nu mai joaca ca acum 10 ani"
Daca invinge, Carlsen il poate egala pe Kasparov, devenit campion mondial la o diferenta de cateva luni.
Kasparov l-a antrenat o vreme pe tanarul norvegian. In 2010, declara pentru Time ca, "inainte de a termina cu sahul, Carlsen va schimba considerabil venerabilul nostru joc".
Iar Carlsen pare optimist. Anand "va trebui sa fie bine pregatit in deschidere si sa ramana concentrat in permanenta, sa nu se relaxeze niciodata. Daca nu, va fi pedepsit".
* articol publicat inițial pe Hotnews.ro