- De ce tot mai mulți bărbați de sub 40 de ani au probleme cardiace? Detalii, în interviul de mai jos
- Un cardiolog cunoscut explică efectele fumatului clasic vs țigări electronice și arată ce impact are lipsa mișcării
- #SanatosAcasa este un proiect de interviuri video scurte, realizat de GOLAZO.ro în parteneriat cu Rețeaua Regina Maria, care își propune să informeze bărbații activi – în special fanii sportului – despre cele mai frecvente probleme de sănătate cu care se confruntă și despre cum pot fi prevenite sau tratate corect.
- Jurnalista Adriana Nedelea va sta față în față cu medici de top pentru a demonta mituri, a explica simptome ignorate prea des de bărbați și a oferi soluții concrete, de la prevenție inteligentă până la tratament personalizat.
Fanii sportului trăiesc mereu cu sufletul la gură. Cum ne protejăm inima? Jurnalista Adriana Nedelea a discutat cu dr. Alexandru Badiu, medic specialist Cardiologie la clinica Regina Maria.
Domnule doctor, spuneți-ne trei lucruri simple pe care bărbații le pot face pentru a-și proteja inima.
Aș spune așa: activitate fizică regulată de măcar trei ori pe săptămână a câte jumătate de oră de sport cardio, cel mai simplu. Doi: să nu fumăm deloc. Și trei: să mergem din când în când la medic, la cardiolog, să ne facem niște analize de sânge, să ne facem un control pentru a preveni complicațiile majore ale bolilor cardiovasculare.
Peste 60% dintre români nu fac sport niciodată. Ce înseamnă pentru inimă lipsa sportului, lipsa mișcării?
Ne crește semnificativ riscul de boli cardiovasculare. Și aici nu vorbesc de boli pe care le tratăm ușor, vorbim de boli care te pot transforma într-un invalid, într-o persoană care nu mai poate face nimic, ceea ce îți alterează semnificativ calitatea vieții.
Ce trend îngrijorător a apărut după pandemie
Haideți să ne gândim așa: când și în ce condiții pot să apară afecțiunile cardiace la bărbați. Când apar?
Din păcate, apar destul de devreme și observăm tot mai des că vin pacienți tineri deja destul de bolnavi. Și când spun tânăr mă refer la un pacient care încă nu a făcut 40 de ani. Noi știm cu toții că bolile cardiovasculare sunt de obicei la pacienți de 50, 60, 70 de ani. Apar tot mai frecvent la tineri, la tineri care sunt sedentari.
Explicați-ne ce este diferit față de acum 5-10 ani, adică de ce aveți tot mai mulți pacienți de 30-35 de ani? Ce fac diferit?
Au devenit mai sedentari, au început să lucreze de acasă. Pandemia ne-a schimbat foarte mult stilul de viață și aud des la cabinet că toată asta a apărut de când a început să lucreze de acasă. Că nu mai face mișcarea pe care o făcea când se ducea la job, că nu mai face sportul pe care-l făcea cu prietenii de la job și uneori nu părăsește deloc dormitorul sau biroul. Lucrează de acasă și asta duce la multe alte complicații, cum ar fi hipertensiunea, colesterolul mare, obezitate și multe altele.
Care sunt semnalele pe care inima ni le transmite și noi nu le luăm în seamă?
Palpitațiile, adică bătăile inimii, mai ciudate, mai rapide, mai neregulate, care apar brusc. Sau de exemplu observăm că a scăzut brusc toleranța la efort, că obosim acum când urcăm până la etajul 2, că nu putem să urcăm fără să ne oprim. Sau remarcăm dureri de cap. Sau observăm că respirăm foarte greu.
Se poate întâmpla, spuneați dumneavoastră, să nu apară niciun fel de semnal. Ce facem atunci? Cum ne prindem?
Ei, aici e bine să mergem din când în când, chiar și dacă nu ne doare nimic, la cardiolog. De ce? Fiindcă hipertensiunea, în peste 90% din cazuri, nu dă niciun simptom! De aia se spune că este “ucigașul silențios”. Dislipidemia, adică colesterolul mare, care este unul dintre principalii factori de risc pentru bolile cardiovasculare, nu dă absolut niciun simptom până nu apar complicațiile.
„Bărbații sunt mai predispuși la probleme cardiace”
Povesteam înainte de a începe de faptul că vă vin bărbați tineri cu infarct.
Da. Din păcate observ tot mai des că sunt bărbați până la 40 de ani și aici accentuez “bărbați”, fiindcă într-adevăr noi avem un risc cardiovascular mai mare decât femeile și e suficient să ai câțiva factori de risc. Să fii fumător și să ai colesterolul mare sunt premisele suficiente pentru a face această boală care poate fi fatală.
De ce bărbații sunt mai predispuși decât femeile la afecțiunile cardiace?
Suntem mai predispuși fiindcă avem un estrogen în cantități mai mici în sânge și, în plus, ar putea fi legat și de obiceiurile noastre, cum ar fi că bărbații sunt mai des fumători.
Sau poate consumă alcool mai mult?
Consumul excesiv de alcool poate da, într-adevăr, într-un mod direct o formă de cardiopatie, adică să se îmbolnăvească mușchiul cardiac. Dar dacă este consumat cu moderație, alcoolul nu se consideră unul din factorii de risc cei mai importanti pentru boala cardiovasculară.
Ce analize ar trebui să-și facă în acest domeniu orice bărbat peste 35 de ani?
Cred că sunt analize pe care le recomand nu doar bărbaților, ci tuturor, să le facă după vârsta de 18 ani. Colesterolul, să-și facă un profil lipidic. (…) O electrocardiogramă, eventual - după caz - o ecocardiografie, care ne poate da informații suplimentare față de niște analize.
Există un fumat mai puțin nociv?
Ritmul vieții este unul mult mai alert față de acum 5-10-15 ani. Ce înseamnă stresul când vine vorba de sănătatea inimii și cum o influențează?
S-a demonstrat, într-adevăr, că pacienții care nu se odihnesc suficient, care au un nivel crescut de stres la muncă sau în viața de zi cu zi au un risc ceva mai mare de boli cardiovasculare. Sunt alți factori mai importanți pe care pot să-i enumăr …
Vă rog, detaliați acum.
Aici, cum am spus și o să punctez din nou, cei mai importanti factori sunt colesterolul mare și fumatul. La fumat aș vrea să punctez că nu există un fumat care nu-ți face rău. Și o țigară pe zi crește riscul cardiovascular, adică riscul de a face infarct sau AVC, cu 50%! Bineînțeles că crește exponențial dacă fumezi un pachet pe zi. Și bineînțeles că se adună, se cumulează acest risc. Obezitatea, care e aproape direct legată și de activitatea fizică și de sedentarism, la fel este un factor de risc. Hipertensiunea și, nu în ultimul rând, diabetul zaharat - un alt motiv să-și faci o glicemie.
Și probabil v-ar întreba fumătorii acum, chiar orice fel de țigară dăunează, domnule doctor? Orice fel de aparat pentru fumat? Că sunt unele care se laudă că nu ar crea probleme.
Au avut tot mai des întrebarea aceasta, e foarte la modă. Da, dăunează orice formă de fumat! Însă într-o măsură diferită. Știm foarte multe despre țigările cu tutun. Aici sunt foarte multe dovezi și este indiscutabil că crește semnificativ riscul cardiovascular. Dar se știe că și țigările electronice cu tutun încălzit sau cu vapori la fel cresc riscul de a face infarct într-o proporție mai mică. Dar în schimb știm că sunt mai dăunătoare pentru sistemul respirator.
Cred că urmează încă mulți ani în care o să vedem efectele nocive ale fumatului țigărilor electronice. Și de fapt nu știm dacă nu sunt poate mai rele dr. Alexandru Badiu, medic specialist Cardiologie la clinica Regina Maria